Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Gorak ukus prerasta u slast: Šokantne eliminacije u Monte Karlu izgradile trofeje na Rolan Garosu

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.04.22. | 10:58

Novak je obe titule u Parizu osvojio posle lošeg ulaska u sezonu šljake i ranog ispadanja u Kneževini

Za Novaka Đokovića je masters u Monte Karlu rak-rana, turnir koji mu najblaže rečeno ne spada među omiljene i definitivno beleži najslabije rezultate u masters 1000 seriji. Apsurno zvuči, jer je srpski as dva puta podizao trofej, ali u Kneževini Monako doživeo je najviše iznenađujućih poraza.

Monte Karlo je trebalo da bude novi Đokovićev početak, vratio se na teren posle nepuna dva meseca i odmah doživeo eliminaciju. Priprema za Rolan Garos nije krenula po planu, Alehandro Davidovič Fokina priredio je senzaciju, dobio maraton i potvrdio da je najboljem teniseru sveta potrebno podmazivanje. Ponovni ulazak u šampionski mod neće biti lak, jer je Novak zarđao od silnih ograničavajućih faktora koji su ga sprečavali da se takmiči. Biće mu potrebno više vremena da uhvati ritam no što je to pre bio slučaj.

Izabrane vesti

Poslužio je prvom reketu sveta masters u Monte Karlu, tradicionalno prvi u sezoni šljake, da oseti podlogu, prešalta se i otpočne niz turnira na kojima će brusiti formu za Rolan Garos. Rano ispadanje neće ga preterano poremetiti, jer ga do Otvorenog prvenstva Francuske očekuju Serbia open i mastersi u Madridu i Rimu, ali da poraz od 46. na rang-listi ne prija – definitivno ne. No, nije mu prvi takav u Kneževini.

Imaju Novak Đoković i Monte Karlo istoriju, niz krajnje čudnih poraza doživeo je srpski as kraj Azurne obale, a ovaj od Alehandra Davidoviča Fokine je u rangu 2016. godine i čestitanja Jiržiju Veselom u drugom kolu. Bila je to Đokovićeva najranija eliminacija još od prvog pojavljivanja na turniru i izlaska na megdan Rodžeru Federeru, kome je u prvoj rundi otkinuo set. Ništa manje od jučerašnjeg poraza iznenađujuć nije bio ni prošlogodišnji od Danijela Evansa – tada je Đoković bio u formi i nije sputavan raznim zabranama na putu do zvanja najvećeg svih vremena – kao ni onaj od Davida Gofana i Danila Medvedeva u četvrtfinalu, jer poznat je Rus kao neko ko prezire šljaku.

Novak Đoković i Alehandro Davidovič Fokina (©Reuters)Novak Đoković i Alehandro Davidovič Fokina (©Reuters)

Jedini teniser koji se dva puta penjao na tron u Monte Karlu od trenutka kada je Rafael Nadal osvojio prvu od 11 titula u Kneževini je Novak Đoković, imao je i dosta uspešan niz od 2008. do 2016. godine – niijednom nije ispao pre polufinala – ali mu zapravo prvi veliki turnir na šljaci nikada nije ležao. Ponajviše iz razloga što je podloga izuzetno spora. A, do najvećih dostignuća u karijeri stigao je na brzim podlogama. Što je sporija – to se Novakove šanse za titulu umanjuju. Iako bi sa godinama na tom polju stvari trebalo da se menjaju.

Negativan niz u Monte Karlu je produžen, ali malo ko će pamtiti poraz od Alehandra Davidoviča Fokine ukoliko Novak prve sedmice juna podigne Trofej musketara i u Parizu sustigne kralja šljake. Neka bude kao kod prethodne dve senzacionalne eliminacije u Kneževini. Posle poraza od Jiržija Veselog - prva titula na Rolan Garosu. Posle Danijela Evansa - druga.

ĐOKOVIĆEVI REZULTATI U MONTE KARLU:

2006. – prvo kolo (ispao od Federera)

2007. – treće kolo (ispao od Ferera)

2008. – polufinale (ispao od Federera)

2009. – finale (izgubio od Nadala)

2010. – polufinale (ispao od Verdaska)

2011. – nije učestvovao

2012. – finale (izgubio od Nadala)

2013. – titula

2014. – polufinale (ispao od Federera)

2015. – titula

2016. – drugo kolo (ispao od Veselog)

2017. – četvrtfinale (ispao od Gofana)

2018. – treće kolo (ispao od Tima)

2019. – četvrtfinale (ispao od Medvedeva)

2020. – turnir nije održan

2021. – treće kolo (ispao od Evansa)

2022. – drugo kolo (ispao od Davidoviča Fokine)


tagovi

Novak ĐokovićATP Monte KarloATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara