Ivanišević i Đoković (AFP)
Ivanišević i Đoković (AFP)

Kakav je to ponos kada Novak igra za Srbiju, čupao bi linije!

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.04.24. | 19:26

"U tenisu postoje dva rekorda koja neće biti oborena - Rafinih 14 titula na Rolan Garosu i Novakov broj nedelja na vrhu ATP liste... A biće on tu još, nije kraj..."

Proživljava Novak Đoković najslabiji početak sezone godinama unazad. Uoči početka sezone na šljaci nema osvojen trofej, u polufinalu Australijan Opena zasutavio ga je Janik Siner, a u ranoj fazi mastersa u Indijan Velsu porazio autsajder Luka Nardi. Prethodno je 2023. godina bila blistava iz Novakove vizure, osvojio je 22, 23, i 24. grend slem titulu, masters u Sinsinatiju i završni masters, ali je udarac za najboljeg svih vremena neupitno bio poraz od Janika Sinera u polufinalu Dejvis kupa.

Đoković je protiv Italijana, tada svetskog broja četiri, a danas drugog tenisera planete imao tri vezane meč lopte (na servis rivala), ali se Siner izvukao sa konopaca, preokrenuo, pobedio Novaka i najavio da je spreman za velika dela. Prema rečima Gorana Ivaniševića u intervjuu za Sport Klub, taj poraz izuzetno teško je pao svetskom broju jedan.

Izabrane vesti

“On kada igra za svoju zemlju – to je takav ponos, to je takvo davanje… On se daje ne sto posto, nego 5.700 posto. Tako i u Australiji na Junajted kupu. Nije to neko baš bitno takmičenje, ali on bi da čupa linije. To su stvari koje njega motivišu ekstremno i zato ga je Dejvis kup toliko pogodio – padne ti život, padne ti motivacija, misliš se – ko će opet sve iznova”, ispričao je Ivanišević.

Preponosan je Novak na to što dolazi iz Srbije, iako bi ga teniska planeta drugačije doživljavala da dolazi sa zapada - nema u to nikakvu dilemu Ivanišević. Da se Novak kojim slučajem rodio kao Englez, Francuz, Amerikanac, vrlo izvesno bi ga odavno proglasili najboljim svih vremena. Ne bi se čekalo da prigrli gotovo sve najvažnije teniske rekorde, pa i onda preispitivao status GOAT-a narativom da je prema brojkama najveći, a prema nekom "izmišljenom" kriterijumu, ipak ispod Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

“I on je to izjavio nedavno – to ima veze sa time odakle je, i niko me ne može razuveriti. Da je Englez, pored Bakingemske palate bi sagradili još jednu palatu za njega… Ima veze odakle si, mi iz ovih krajeva – i vi i mi – moraš da napraviš nešto puta dva ili puta tri da bi bio priznat, to tako ide jednostavno… I slava i sve, moraš triput bolje da udariš forhend da bi to bilo priznato. Gluposti… I uvek će mu nešto naći – da, ali tad i tad nisi uradio to i to. Pre je bilo jesu brojke važne, sad nisu važne. On je za mene najveći – po brojkama, i po svemu, po tenisu… Ako gledamo Veliku trojku, drukčiji su tipovi igrača i energija, ali za mene je Novak bio najveći i pre nego što sam mu postao trener.”

A kada smo već kod velike trojke...

“Novak i Rafa su rivali i oni su obeležili jednu epohu, zajedno sa Rodžerom. Naravno, bili su tu i Endi Mari i Sten Vavrinka, kao i još neki igrači. Ali Rodžer je otišao ranije, a i Rafa se povredio i dosta je izostajao. Glupo je zamerati Nadalu bilo šta – Rafa je Rafa. Mislim da postoje dva rekorda u tenisu koji, prema mom mišljenju, praktično nikad neće biti oboreni. To su Rafinih 14 titula na Rolan Garosu i Novakov broj sedmica na prvom mestu ATP liste. Tom Novakovom rekordu još nije kraj, još će on tu biti. Ne znamo dokad, ali ako sve bude išlo kako treba, biće broj jedan sve do Rolan Garosa. Glupo je zamerati bilo šta Rafi. Ja volim Rafu, a njih dvojica su imali nešto posebno. Znam da bi mediji želeli nekakav sukob, ali treba poštovati njihovo rivalstvo. Nisu oni među sobom super prijatelji, ali poštuju svi jedni druge i, na kraju krajeva – mnogo su pomogli jedan drugom da postanu bolji igrači”.


tagovi

Novak ĐokovićGoran Ivanišević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara