Kecmanović, Đere, Krajinović, Lajović (AFP)
Kecmanović, Đere, Krajinović, Lajović (AFP)

Malo ko je očekivao drugu nedelju, ali srpski tenis doživeo ozbiljan krah u Parizu

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.05.23. | 18:48

Uz očekivanu, prvu od nadamo se sedam pobeda Novaka Đokovića i plasman Olge Danilović u drugo kolo, ostatak teniskog karavana iz Srbije nije skrenuo levo kod Albukerkija

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Sa šest predstavnika u muškoj konkurenciji Srbija je počela ovogodišnji Rolan Garos. A već nakon prvog kola gleda samo u Novaka Đokovića, odnosno Olgu Danilović u konkurenciji dama. Kako se Đokovićev rutinski start bio očekivan (kao uostalom i proboj do same završnice), moramo biti iskreni i četvrtog takmičarskog dana podvući neizbežno - srpski tenis doživeo je ozbiljan krah u Parizu.

Izabrane vesti

Malo ko je očekivao da drugu nedelju u Parizu dočekaju srpski predstavnici koji se ne zovu Novak i ne prezivaju Đoković. Ipak, najveći domet na Garosu od momaka što su se ove godine pojavili ostaje Lajovićevo četvrto kolo iz 2014 (Krajinović i Kecmanović stigli do treće runde prošle godine). Ali malo ko je slutio na ovakav scenario i gotovo apsolutni egzodus Srba.

Redom su ispadali Laslo Đere, Hamad Međedović, Filip Krajinović, Dušan Lajović i na kraju Miomir Kecmanović. Neki zbog neiskustva igranja na najvećoj pozornici, neki zbog zdravstvenih problema, gubitka oštrine i samopouzdanja, lošeg žreba, ali i nemogućnosti da zatvore dobijen meč. Svaki od petorice eliminisanih podbacio je na svoj način i tako se postarao da veći deo srpskog karavana ne skrene levo kod Albukerkija, tamo gde je bio putokaz ka drugoj rundi Otvorenog prvenstva Francuske.

I ako uzememo sve fakotre u obzir najviše je podbacio upravo onaj od kojeg se, ne računajući Đokovića, najviše očekivalo. Miomir Kecmanović je pet sati ratovao protiv italijanskog autsajdera Andree Vavasorija, imao praktično dobijen meč, ali nikako nije uspevao da pretvori taj-brejk trećeg seta u pobedu. Četiri meč lopte je propustio Miša, vratio italijanskog autsajdera, nekoliko sezona ranije prvenstveno dubl igrača u život i probudio zver koju je veliko pitanje hoće li Vavasori ikada uspeti da oživi. Ispalio je u Kecmanovićevo polje 106 vinera, na 5:4 spasao još jednu meč loptu srpskog tenisera, pa poslao Miomira kući posle taj-brejka petog seta.

"Nisu mi meč lopte ostale u glavi, svaki put na meč loptu sam pokušao nešto da napravim, nisam čekao da se nešto desi. Nisam uspeo. Bilo je smešno pogađao je toliko linija, nisu morali da ih čiste koliko ih je on čistio" rekao je Kecmanović i nastavio: "Šta da radim... Imao sam šansu, da sam iskoristio bilo bi drugačije. Ako ovako bude igrao, svaka mu čast, nerealno. Desilo se, mogao sam možda agresivnije, da napadnem servis. Da nije pogodio linije... Možda mogao da serviram."

Kecmanović je na papiru bio viđen u drugom kolu, a i žreb mu se otvarao do treće runde i okrašaja sa Holgerom Runeom. Međutim 37. teniser sveta poklekao je pred 148.

Dušanu Lajoviću se ne može previše toga zameriti, imajući u vidu da je prvo kolo protiv Žižena Žanga igrao pod boginjama. Evidentno se nije najbolje osećao tokom prvog seta, energetski nivo je nesumnjivo bio ispod proseka, usledila je predaja u drugom setu. Na stranu što su očekivanja od sezone na šljaci naprasno porasla kada je savladavši Novaka Đokovića i Andreja Rubljova osvojo Srpska Open u Banjaluci, te odigrao korektan masters u Madridu izgubivši u trećoj rundi od potonjeg finaliste Jan-Lenarda Štrufa. Sve posle toga predstavljalo je potpuni anti-klimaks. Poraz u prvoj rundi Rima za manje od 70 minuta od Nuna Boržesa i istovetno, ekspresno ispadanje u Ženevi od Nikolasa Harija.

Talenat u rukama 19-godišnjeg Hamada Međedovića nije sporan, kao što ni uspeh koji je napravio prolaskom kroz tri runde kvalifikacija i plasmanom u glavni žreb Frenč opena nije mali. Međutim, Amerikanac Markus Giron bio je rival protiv kojeg može da se igra, ne preterano dominantan na šljaci, a Hamada je izvesno trema prvog pojavljivanja na grandioznom takmičenju ove vrste potpuno ugasila, a brzo razmišljanje i prave odluke završile su u tmini. Epilog, četiri seta, prvi i poslednji izgubljeni bez osvojenog gema.

"Bilo je malo tenzije, ali ništa strašno, niti preveliko. Loše sam se osećao na terenu, fizički, mentalno, teniski i u svim mogućim pogledima. Loše sam se kretao i loše sam igrao. Još uvek ne znam šta se desilo. Moram da sednem i da sve duboko izanaliziram šta se tačno izdešavalo. Nemam ni puno da kažem s obzirom na to da sam i ja ostao šokiran. Još nisam razmišljao o poukama. Ima sigurno nečega pozitivnog, puno prostora za napredak."

Koliko se razlozi za ispadanja Lasla Đerea od Andreja Rubljova mogu tražiti u povredi desnog preponskog mišića fleksora koju je pominjao na konferenciji, to je upitno. Činjenica da je plasman na ATP listi bio debelo na strani Rubljova, osvajača ovogodišnjeg mastersa u Monte Karlu. Ali u pojedinim delovima meča, Đere je bio imao igru bar-a-bar sa Rusom kojem je i uzeo drugi set. Međutim, previše ga je čašćavao neiznuđenim greškama - napravio ih je 49 na protivnikove 24. Koliko je samo puta poslao loptu u mrežu momak iz Sente. Žreb mu de fakto nije bio naklonjen, ali to je grend slem turnir i shodno njegovom teniskom rangu, bilo je očekivano da dobije nosioca za rivala.

"Pravo je čudo kad odem i na 250-icu da ne izvučem nekog iz prvih deset. Muka mi je od toga… Kad bih malo nekako mogao da uđem u ritam, ali to se ne dešava. Jedan-dva turnira bude malo bolji žreb, ali evo Rubljov prvo kolo na dva od poslednja tri slema. Onda to utiče i na samopouzdanje", rekao je Đere.

I za kraj, teniski najmračnija priča sezone jeste Filip Krajinović. I on je igrao protiv vrlo kvalitetnog rivala, svetskog broja 12 Frensisa Tijafoa, ali otpor praktično nije pružio. Meč u tri seta trajao je tek nešto više od dva sata, a Filip je doživeo čak 10. poraz u prvim rundama od starta 2023. godine. I veliko je pitanje koliko će još trajati njegova teniska karijera.

"Za neki nastavak treba još veći rad, motivacija, tim ljudi, svašta nešto. Dugo se gubim u svemu ovome, ne osećam se na terenu jako. Opet ponavljam, sve mi teže padaju pobede, igra moja, koja je bila agresivna, nestala je. Nisam to ja više na terenu i počinje sve da me jako muči.Svašta mi pada na pamet. Razmišljao sam o pauzi, međutim, godine ne dozvoljavaju. Imam 31 godinu. Svaka duža pauza bi bila sve teža za vraćanje s obzirom da gubim rang. Morao bih da igram slabije turnire, a sebe ne vidim u tome. Mislim da ste iz ovog konteksta sve razumeli šta ću da objavim uskoro..."

Mogao bi Rolan Garos 2023. da ostane upamćen ne samo po brodolomu srpskih tenisera, već i po gašenju jedne, svojevremeno vrlo obećavajuće karijere. Krajinović i Lajović su već zagazili u četvrtu deceniju života, kod Đerea od 2020. godine nema kostantnosti boravka među najbolji 50, Kecmanović još čeka na prvu titulu od Kicbila 2020, a Hamadovo vreme, nadamo se, tek dolazi.

Brodolomi srpskih tenisera bolni, ali mogao bih, kao što je to mnogo puta kroz karijeru činio, da ih zamaskira Novak Đoković u nedelju 11. juna na stadionu Filip Šatrije.


tagovi

Rolan Garos 2023Dušan LajovićHamad MeđedovićFilip KrajinovićMiomir KecmanovićLaslo Đere

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara