Rafael Nadal (AFP)
Rafael Nadal (AFP)

Nadal patio i krvario, preživeo maraton od četiri i po sata i udariće na Novaka u četvrtfinalu

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 20:44

Feliks Ože Aljasim postao tek treći teniser koji je Rafu uveo u peti set na Rolan Garosu, ali nije imao snage za završni udarac

Najbolje što tenis može da ponudi gledaćemo u četvrtfinalu Rolan Garosa. Feliks Ože Aljasim je u osmini finala Garos pokazao da Rafael Nadal može da pati i krvari i kada preko puta nije Novak Đoković. Naterao je Kanađanin kralja pariske šljake na maraton od pet setova i gotovo četiri i po sata, ali nije uspeo da spreči 59. okršaj Rafaela Nadala i najboljeg tenisera sveta - 2:3 (6:3, 3:6, 2:6, 6:3, 3:6).

Znalo se da je Ože Aljasim u formi pred okršaj sa 13-ostrukim šampionom Rolan Garosa, nije bilo neočekivano ni da Nadalu uzme jedan set, ali da će pružiti otpor kakav su Špancu u Parizu pružili teniseri za čije su nabrajanje i prsti jedne ruke previše, malo ko je mogao da pretpostavi.

Izabrane vesti

Za 18. godina koliko Rafael Nadal nastupa na Rolan Garosu, samo trojica tenisera uspela su da ga odvuku u peti seti - Džon Izner u prvom kolu 2011. godine, Novak Đoković u polufinalu dve godine kasnije i večeras Feliks Ože Aljasim, učenik Rafinog strica Tonija zbog kojeg je Nadal danas to što jeste.

Nema bolje osobe od Tonija da vas pripremi za meč protiv mašine koju je napravio, ali najčešće to nije dovoljno za kraljevski skalp.

Pobeđivao je u 2022. godini Kanađanin top 10 tenisere poput Aleksandera Zvereva, Stefanosa Cicipasa za jedinu titulu u karijeri osvojenu u Roterdamu, slavio je i protiv Andreja Rubljova. Glatko izgubljeno četvrtfinale Rima protiv Novaka Đokovića pokazalo je da je 21-godišnjak još nespreman za hvatanje u koštac sa dvojicom teniskih kraljeva, ali je na pariskoj šljaci, u meču karijere terao Rafu da potroši dragocene zalihe energije pred četvrtfinale sa Đokovićem.

Nije to bio prepoznatljivi Nadal u prvom setu. Maltene tri puta više grešaka u odnosu na vinere, prvi servis koji ne bi zaplašio ni mnogo slabije tenisere od devetoplasiranog Ože Aljasima. Pljuštalo je sve u uvodnom periodu od brejk lopti, a kada je odbranio tri u maratonskom trećem gemu, uzjahao je na talasu samopouzdanja i dva puta oduzimao servis Špancu. Vratio je Nadal jedan brejk realizujući tek sedmu šansu u prvom setu, ali je je morao da se pomiri sa vođstvom rivala.

U naredna dva seta Bik sa Majorke deleo je smanjio broj grešaka, Aljasim je pretio u trećem gemu sa dve brejk lopte, ali je servisima i forhendima koji su dobijali na intenzitetu, Rafa dobijao poene koji su mu izmicali u prvom setu. Rivala je slomio u osmom gemu, oduzeo mu servis i izjednačio, a u trećem setu ubacio u još višu brzinu.

Servis je tada besprekorno funkcionisao, maltene svaki prvi servis koji bi ubacio pretvarao bi u svoj poen, a rival nije imao rešenja ni za njegove izlaske na mrežu (10/11). I onda, u situaciji kada bi 99 od 100 tenisera ustuknulo i podiglo belu zastavu nakon Rafinog preokreta, 21-godišnjak je pokazao od čega je sačinjen. Tri brejka viđena su u uvodna četiri gema, dva u režiji Kanađanina, koji od vođstva 3:1 više nije dozvolio Nadalu da ugrozi njegov početni udarac.

Rešavalo se u petom setu. Ože Aljasim je odbio napad Nadala u drugom gemu spasavanjem jedne usamljene brejk lopte, izvukao se iz neprijatne situacije i na 40:40 u šestom gemu, ali je Rafa nakon servis gema bez izgubljenog poena za 4:3 osetio da je trenutak za napad. Poveo je 40:15 i ralizovao drugu brejk loptu koja je imala težinu meč lopte, jer je praktično rutinski odradio odlučujući gem.

A za koji dan ono što smo svi čekali i priželjkivali - 10. okršaj Novaka i Rafe na pariskoj šljaci gde srpski teniser brani tron.


tagovi

Rafael NadalFeliks Ože AlijasimRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara