Adrijan Manarino (Reuters)
Adrijan Manarino (Reuters)

Novak protiv teniskog hipstera koji pije tekilu, nema sponzore i ne zna ko mu je protivnik

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.01.24. | 17:16

Adrijan Manarino je najinteresantnija priča ovogodišnjeg Australijan Opena

Teniski svet je u osmini finala Australijan Opena, na crti Novaku Đokoviću, očekivao Bena Šeltona, ali spuštanja slušalice u Melburnu neće biti. Zašto? Zato što je jedan hipster belog sporta odlučio da igra tenis života u 36. godini.

Adrijan Manarino je najinteresantnija priča ovogodišnjeg prvog grend slema sezone. Zbog činjenice da je prve tri runde (Vavrinka, Munar, Šelton) prošao odigravši 15 setova i provevši na terenu skoro 12 sati. Zbog toga što je i posle četiri i po sata borbe sa Šeltonom fizički izgledao svežije od 14 godina mlađeg Šeltona. Zato što, za razliku od ostatka teniskog karavana, nema odevnu kombinaciju savršenog kroja, pažljivo uklopljenih boja, sa logom Najkija, Adidasa, Under Amroura, File ili nekog petog brenda, što sponzorski amblemi ne postoje na odeći koja očigledno ne čini tenisere boljima. Da je tako, Francuz ne bi prošao ni prvo kolo.

Izabrane vesti

“Da bih sarađivao sa nekim brendom, moram dobro da se slažem sa tim ljudima. Ne želim da potpišem za neki brend i zradim nešto malo novca, a da nema konekcije između nas. Ako postoje dobri ljudi sa kojima želim da sarađujem, biće mi zadovoljstvo. Na kraju krajeva, kada vidim kolike su turnirske nagrade danas, ono što bih zaradio potpisivanjem ugovora sa nekim brendom, bilo bi sića u odnosu na ono što mogu da zaradim od turnira. Prioritet mi je da se dobro osećam u svojoj odeći i obući", rekao je Francuz.

Đoković (1,01) - Manarino (10,9)

Ali polako. Ima veteran sa severa Francuske još aduta kojima je nasmejao, začudio i zadivio teniski svet pod "stare dane". Za početak, u 2023. godini osvajanjem Njuporta, Astane i Sofije, podigao je više pehara nego što je to učinio od 2004. kada je počela njegova profesionalna karijera.

A kada je dajući izjave nakon eliminisanja Šeltona, na terenu upitan da prokomentriše veći broj titula od, nego do 34. rođendana, Manarino je uz osmeh, kratko odgovorio: "Počeo sam da pijem tekilu."

Takođe, zamolio je Francuz da mu se ne kaže ime narednog rivala, jer ne voli da zna sa kim će se sastati do poslednjih sati pred meč.

"Mučim se da pronađem sparing partnera, svi treniraju tako intenzivno i žele da sve bude savršeno. Ja se ne opterećujem time u toj meri. Ne želim da razmišljam o tome šta je sledeće. Samo hoću da uživam", sada vam je jasno zašto smo ga nazvali teniskim hipsterom, čovekom koji odudara od uobičajenog, koji beži od klišea.

Verovatno će se iznenaditi kada na Rod Lejver areni bude počeo sa inicijalnim zagrevanjem i shvatio da mu je prepreka najteža moguća - Novak Đoković. Ali nema Manarino šta da izgubi. Niti je tu zbog novca, niti zbog trofeja, već kao što reče, zbog uživanja. A može li veće satistakcije od duela protiv najvećeg svih vremena, petog po redu. Nikada nije Manarino dobio Novaka Đokovića, a interesantno, tri puta su se sastajali na travi (Vimbldon 2016, 2017 i Kvins 2018) i jednom na betonu (Sinsinati 2018). Na travi su to bile glatke pobede Novaka, u Sinsinatiju je Đoković izgubio prvi set, ali nakon toga uništio rivala.

Peti put će Manarino pokušati da uzme meru najboljem na planeti (duel počinje noćas ne pre 03.30) i verovatno ni sada neće uspeti. Ali, biće to meč sa dosta igre na mreži, budući da Francuz kao najveće oružje smatra svoje voleje.

Osim voleja, Manarino je specijalista za mečeve u pet setova. Dobio je 11 od poslednjih 12, a jedini poraz u tom nizu naneo mu je Endi Mari na US Openu 2015. godine.

Trebalo bi očekivati mnogo teniske zabave u noći između subote i nedelje, ali sve osim uverljivog trijumfa Novaka Đokovića predstavljalo bi veliko iznenađenje. Naročito jer je Srbin, nakon izgubljenog seta protiv Dina Prižmića i Alekseja Popirina, znatno lakše ispratio sa turnira Tomasa Martina Ečeverija i nagovestio da se problemi sa virusnom infekcijom bliže kraju i da mašina podiže broj obrtaja pred drugu nedelju turnira.

A znamo kakva zver Novak poslovično postaje od četvrtfinala grend slemova. Tamo su potencijalni rivali Stefanos Cicipas ili Tejlor Fric. Ali prvo da preskoči čoveka koji je od sredine januara postao 19. teniser sveta i u 36. godini života ostvario rang karijere.


tagovi

Novak ĐokovićAdrijan ManarinoAustralijan openAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara