Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Pade rekord Federera na grend slemovima, 103. pobeda Nadala na RG

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.06.21. | 03:39

Španac pomera granice

Da je Grad svetlosti Rafina omiljena destinacija, a on kralj pariske šljake izlišno je i govoriti. Ali, i pored toga što je 13. puta u Parizu dizao pehar namenjen pobedniku visoko u vazduhu, Španac sve do trijumfa nad Kameronom Norijem nije imao najviše pobeda na nekom grend slemu.

Rekord je držao Rodžer Federer, koji je na Australijan openu zabeležio njih 102. Rafael Nadal je ovosezonski Rolan Garos otvorio pobedom protiv Alekseja Popirina, ostvario je 101. trijumf na pariskoj šljaci i zakoračio ka obaranju rekorda, uzevši meru Rišaru Gaskeu  izjednačio se sa švajcarskim teniserom po broju trijumfa na jednom grend slemu, a Kameron Nori imao je tu čast da učini Nadala najuspešnijim - 103 trijumfa.

Izabrane vesti

Bik sa Majorke je u dosarašnjoj karijeri samo dva puta pretrpeo poraz na Rolan Garosu. Robin Soderling zaslužan je za prvi iz 2009, a Novak Đoković za naredni 2015. godine. Takođe, tu je i predaja Granoljersu u trećem kolu 2016, koja ne ulazi u statistiku.

Zanimljivost je da su u oba navrata igrači koji su eliminisali Rafaela Nadala gubili finala od Švajcaraca. Robin Soderling je trasirao Rodžeru Federeru put do prve i jedine titule na Otvorenom prvenstvu Francuske, a od Novaka Đokovića je bolji u finalu bio Sten Vavrinka. 

Nadalu je pobeda nad Norijem bila 460. na šljaci i 289. na grend slem turnirima (ispred Španca su u tom segmentu Federer sa 365 i Đoković sa 306), na kojima je do sada odigrao 329 mečeva.

Nadal u Parizu osvojio 32 seta u nizu, poslednji je izgubio u finalu 2019. od Dominika Tima. I to nije rekord. Imao je Rafa duži niz, iznosio je 38 osvojenih setova zaredom na Rolan Garosu, a apsolutni rekorder je Bjorn Borg sa 41 osvojenim setom u nizu.


tagovi

Rafael NadalRolan GarosATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara