Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Preko nove generacije, da čitava teniska planeta konačno prizna pripadnost Đokovićevom univerzumu

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 09:06

Novak Đoković ne pre 14.30 igra meč sa Kasperom Rudom posle kojeg će, nadamo se, čitav teniski svet morati da se pomiri sa jednom nepobitnom činjenicom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Bila je godina 2010. Rodžer Federer je osvajanjem Australijan Opena došao do svoje 16. grend slem titule, Rafael Nadal je furioznim nastavkom sezone i peharima na Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu došao do brojke od devet najvećih teniskih trofeja. Novak Đoković je tada imao samo jednu grend slem titulu, onu iz Australije izvojevanu dve godine ranije.

Izabrane vesti

Premotavamo film u današnje vreme, vreme u kojem Novaka Đokovića javnost još ne oslovljava, ma odbija da prizna da je najveći teniser svih vremena. Šta to uošte znači... Biti najbolji u istoriji? Evo i da ostavimo po strani sve najupečatljivije i najmerodavnije teniske brojke poput međusobnih okršaja sa Fedeksom i Rafom, broja nedelja na vrhu ATP liste, sposobnosti da igrate vrhunski tenis na svim podlogama, kompletiranih svih masters titula (najmanje dva puta)...

Najbolji svih vremena mogao bi da bude onaj koji najduže u kontinuitetu igra najbolji tenis na planeti. Koji je u mladim i zrelijim godinama ratovao i pobeđivao svoje najveće rivale, ali koji i u poznim, dok mu, teniske arhineprijatelje gazi vreme, prkosi prirodi i gladnoj, mlađoj generaciji pokazuje da mora još da uči.

"Deco, sedite na koleno da vam čika Nole kaže da morate još da napredujete i pokaže gde grešite."

Đoković (1,25) - Rud (4,20)

Rodžer Federer je odavno u penziji, Rafa Nadal ju je najavio za sledeću sezonu. Jedino se Novaku ne nazire kraj. Punih 36, a isprašio je onog najdominantnijeg klinca (Karlosa Alkarasa) na podlozi koja mu je daleko od omiljene i igraće za rekordnu 23. grend slem titulu protiv Kaspera Ruda (ne pre 14.30). Da, onaj momak sa početka priče kojeg su Rodžer i Rafa optrčali za po nekoliko krugova atletske staze. Ali maratone sa Đokovićem je strahovito teško trčati, kako u teniskim mečevima, tako na nivou karijere.

Sa Rudom do sada nije bilo maratona. Četiri puta su se sastajali, isto toliko puta ga je Novak pobeđivao ne dozvolivši mu da uzme ni set. Dva puta je to bilo na rimskoj šljaci (2020, 2022.), a ne zaboravite da od 2017. kada je Norvežanin dobio prvi meč na zemljanoj podlozi u profesionalnoj karijeri, nijedan teniser nije upisao više pobeda na šljaci od njega... Pa ni njegovo visočanstvo kralj šljake Rafael Nadal nije u minulih pet, šest godina nadmašio 116 pobeda Kaspera Ruda. I zato je Đoković izuzetno oprezan pred meč sa četvrtim teniserom sveta.

“Nadam se da ću igrati moj najbolji tenis u nedelju", rekao je Đoković nakon pobede nad Alkrasom i nastavio: "Jedina stvar koju trenutno mogu da kažem je da sam vrlo fokusiran. Istrorija je nešto što lebdi iznad mene, a ja sam veoma srećan što sam u poziciji da pišem istoriju ovog sporata. Ali trenutno razmišljam samo o narednom meču."

Nije Đoković postao najbolji tako što je preskakao prepreke i u glavi sebi pripisivao pobede koje još nisu izvojevane. Nije govorio hop, pa skakao, inače ne bi dobio 14 od poslednjih 17 grend slem finala. Nije zazirao od nekih novih teniskih klinaca ni kada bi mu na gred slem turnirima uzeli prva dva seta, nije mario ni kada su ih proglašavali favoritima. Nikada nemojte potceniti sposobnost Novaka Đokovića da vaše najjače oružje usmeri protiv vas.

Tako je Alkarasov status favorita pretvorio u evidentnu stegnutost Španca na početku meča, a kasnije njegovu nezadrživu energiju iskoristio za samouništenje rivala. Igrao je Karlitos kako Novak svira, stizao nerealne loptice i na kraju platio cenu.

Onda se setite pretprošle sezone i finala Rolan Garosa protiv Stefanosa Cicipasa i Novakov mlin koji se upalio tek nakon što mu je Grk oduzeo dva seta. Pa pokušajte da vratite film na isti Frenč Open, samo nedelju dana ranije, kada je Lorenco Muzeti dobio dva taj-brejka poritv Novaka Đokovića, a onda ostao bez goriva i izgubio 16 od 17 gemova pre nego što mu je u petom predao meč. Pa probajte da osvežite pamćenje do prošlogodišnjeg Vimbldona. O kako je tamo zapretio Janik Siner - 7:5 u prvom, pa 6:2 u drugom setu. Doveo je Novaka na prag eliminacije u četvrtfinalu samo da bi do kraja meča video da bez starca, nema udarca.

Nisu se pre današnjeg meča Kasper Rud i Novak Đoković borili u tri do pet setova, pa ne zna Norvežanin koliko je teško vojevati bitke sa Novakom na najvećim teniskim turnirima. Mlađa generacija, kojoj 24-godišnji Rud de fakto pripada, jeste uspevala da rani Novaka na Mastersima i manjim turnirima, ali tek u trenutku karijere kada su oni za srpskog asa postali marginalni.

Zna se šta je jedino važno i zna se čemu Novak Đoković stremi. Došlo je vreme da preko nove generacije pokaže svojoj, pa i staroj teniskoj gardi, ma čitavoj teniskoj planeti koja odbija da se pomiri sa očiglednim, da je najveći svih vremena i da ona pripada njegovom univerzumu.


tagovi

Novak ĐokovićRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara