Novak Đoković i Karlos Alkaras (©Reuters)
Novak Đoković i Karlos Alkaras (©Reuters)

Prvo ti uzme noge, onda i dušu...

Vreme čitanja: 6min | pet. 09.06.23. | 20:30

Karlos Alkaras osetio kako izgleda kada Novak Đoković krene sistemski da te uništava savršenom demonstracijom besprekorne taktičke pripreme

Osetilo se to u vazduhu još tokom one razmene udaraca u četvrtom gemu. Novak Đoković je od početka imao jasan taktički pristup i želeo da bude taj koji diktira pre svega tempo, onda i kako će Karlos Alkaras da izgleda na terenu, odnosno šta će mu biti dozvoljeno, a šta ne. Srbin je maksimalno kontrolisao igru, šetao poletnog Španca gore-dole, levo-desno i naterao ga da brzo ostane bez snage što je osvajaču 22 grend slema dalo prvi brejk na meču.

Kroz tu sekvencu jasno je moglo da se oseti nivo Novakove taktičke pripreme koji je uvek besprekoran. Za duel sa, mnogi će reći, nadograđenom verzijom Rafaela Nadala iz mlađih dana, 16 godina stariji igrač mora i te kako pametno da se postavi i ravnomerno troši energiju koju klinac Alkarasovog kalibra ima na pretek.

Izabrane vesti

Veliki umovi bi rekli da je ključ velikih pobeda u tome da znaš kako da iskoristiš protivnikove vrline i okreneš ih protiv njega. Novak Đoković je upravo to uradio. Zato i ne čudi komentar Endija Rodika koji je očigledno savršeno predosetio Novakovu taktiku...

“Prvo ti oduzme noge“, napisao je Amerikanac i dvadesetak minuta kasnije dodao:

“Obratio bih pažnju na Alkarasove noge. Počeo je samo da udara lopticu, pokušava da skrati poene koliko god je moguće“.

Korisnici društvenih mreža nedugo zatim su izneli niz pohvala na Rodikov račun, upravo ističući kako je prepoznao Novakov plan, a na pitanje jednog od pratilaca da li Alkaras može da se vrati u igru posle takvih bolova odgovorio je:

“Potrebno mu je oko 20 minuta da se podesi. Da ne trči mnogo, da žrtvuje čak i ovaj seti ako je potrebno kako bi iskoristio svaki delić vremena između poena da odmori. Sada mu treba da pojede nešto i to radi konstantno, odmah. Njegovim nogama potrebno je oko dva sata da se potpuno oporave, on to nema. Mislim da je gotovo...“

Tako i bi. Karlos Alkaras je pokušao, išao preko granice bolova, često odmahujući glavom pokazujući svojim trenerima da ne može više, dok ga je Novak Đoković brzo dokrajčio.

Možda će teniska publika imati kritički osvrt ka Đokovićevom postavljanju u celoj situaciji, jer je već i bilo pitanja “laika“ zašto Novak nije povukao džentlmenski potez i vratio Alkarasu servis i gem. Srbin je tokom cele svoje karijere u istoj poziciji i svaki njegov potez gleda se kroz posebnu lupu, tako i kritikuje sve ono što bi se, nesumnjivo, nekim drugim asovima progledalo kroz prste.

Novak apsolutno ništa nije pogrešio, uzeo je ono što mu je ponuđeno i oberučke prihvatio. Nije on povredio Alkarasa, ali je svojim ”šetanjem” mladog protivnika naterao da se izmori i posrne već posle nešto više od dva sata tenisa. Sve je to deo taktike. Ako ste čitali blog našeg izveštača iz Pariza, na treningu dan uoči polufinala sve je prštalo na terenu kada je Novak trenirao, shvatajući da mu je ovo sada najveća prepreka na putu do rekordnog 23. grend slem pehara.

Mats Vilander je posle meča razgovarao sa Novakom Đokovićem i ukazao na činjenicu da je taktika bila jasna, odnosno da se kroz volej udarce, drop šotove, snažan forhend i bekhend pokaže agresivnost...

“Bilo je očigledno da sam morao da iskoračim i preuzmem kontrolu meča, da bude taj koji je agresivan. Ako mu daš vremena i prostor, uništiće te. Zato sam to hteo da mu oduzmem, što sam uspeo u prvom setu dobrim servisom. Kasnije sam malo i ja pao fizički što je on iskoristio. Imao sam svoje šanse, neke dobre poteze, propustio sam svoje šanse. Zaslužio je da uzme drugi set, meč je bio izjednačen. Na startu trećeg seta videli ste šta se desilo, grčevi su mu zadali muke. Šteta što je na ovom nivou doživeo tako nešto, ali on je mlad igrač i siguran sam da će se vratiti jači nego pre“, izjavio je Đoković.

Slične analize imali su Barbara Šet i Tim Henman po završetku susreta, kao da ni njih dvoje nisu očekivali da Novak bude ovako surov...

“Sve nas je iznenadilo ono što se desilo, pogotovo jer je na kraju drugog seta Alkaras izgledao dosta opušteno za razliku od prvog gde je ipak bio u određenom grču i pod pritiskom. U drugom setu je podigao nivo i bio zaista opušten, imao publiku iza sebe i igrao neverovatan tenis. Momentum je bio uz njega. Realnost je da ga je veliki trud u drugom setu mnogo istrošio jer je morao mnogo da radi da izjednači rezultat. Mats (Vilander) i ja smo ga baš pomno pratili, počelo je sve sa grčem u ruci koji je pokušao da sakrije od Novaka. a onda je reakcijom na agresivan drugi servis doživeo grč koji ga je skroz izbacio iz takta. Kao nekadašnji igrač mogu slobodno da kažem – kada osetiš grčeve na takvom nivou tenisa, u ozbiljnom si problemu“, poručio je osvajač olimpijskog srebra iz Atlante 1996.

Objasnio je do tančina zašto je Karlos Alkaras izgubio gem i kako je Novak Đoković dva puta zaredom servirao u trećem setu...

“Da bi dobio medicinsku pomoć zbog grčeva, morao je da sačeka promenu strana. Đoković je uspeo da izjednači u gemovima, a Alkaras nije bio u stanju da servira i igra dalje. Zato je jedini način da dobije pomoć odmah bila da unapred preda gem, što je on i uradio. Dobio je tretman, a cela situacija bila je kontroverzna za navijače koji verovatno nisu do kraja razumeli šta je sudija rekao. Đoković je ponovo servirao, a navijačima nije bilo jasno zašto“, rekao je Henman i objasnio:

“Alkarasov problem su bili grčevi, da je bila 'normalna' povreda drugačije bi se gledalo. Zato je morao da preda gem kako bi dobio pomoć. Iako je bilo samo 2:1 u trećem setu, shvatili smo odmah da će biti u velikom problemu za nastavak susreta“.

Suočen sa problemom kakvi su grčevi, prvo u ruci, pa nozi, Karlos Alkaras nije imao kud nego da pribegne rešenjima koja nisu dobra, već iznuđena.

“Nema dileme da grčevi mogu da budu ozbiljan problem kada se mnogo znojiš i gubiš dragocenu tečnost i minerale kroz znoj, a takođe je povezano i sa stresom što je razumljivo jer je igrao polufinale grend slema. Pokušavao je da uzme tečnost sa elektrolitima u pokušaju da se opusti i verovatno je namerno predao treći set nadajući se da će telo moći da se oporavi. Ali, nije“.

Tim Henman zapanjen je zbog nivoa koji Novak Đoković drži sa punih 36 godina i sa koliko energije igra u iscrpljujućim uslovima...

“Treba vremena da izlistate sve što je Novak Đoković uradio. Sedmo finale Rolan Garosa, koliko još ukupno finala, titula, pobeda... Ovo je ono što definiše njegovu karijeru i što ga motiviše kao igrača. Kada pogledate analizu ovog meča, intenzitet je bio mnogo jak i psihički mi nije delovalo da će se predati. Na kraju je Alkaras fizički posustao“.

I Mats Vilander je kroz svoju analizu dao svoj osvrt na ono što se dogodilo mladom Špancu.

“Očigledno je da se Alkaras našao u situaciju u kojoj nije bio. Igra protiv velikana i jako je teško. Sparno je i jako toplo, nimalo prijatno za igru. S druge strane, Novak izgleda besprekorno, stoički se nosi sa situacijom“, izjavio je Vilander, a sličnog mišljenja bio je i Džim Kurijer:

“Karlos sada mora da isključi svoj takmičarski duh i uključi mod za preživljavanje“.

To je ukratko Novak Đoković, mašina koja kada počne da te melje, ne prestaje dok ne završi posao.

“Nisam iznenađen (svojom formom), želeo sam ovaj nivo tokom cele sezone šljake. Takođe, Rolan Garos je turnir na kojem želim da budem na vrhuncu. Čini mi se da sve ide svojim tokom, ali ništa nije gotovo jer me u nedelju čeka još jedan veliki meč i nadam se da ću moći ponovo da odigram na vrhunskom nivou“, zaključio je Novak sa osmehom na licu.

Za kraj podatak koji dovoljno govori o Novakom mentalnom sklopu. Razlika od 16 godina između Alkarasa i njega najveća je u jednom polufinalnom paru još od vremena kada je Džim Kurijer 1991. pobedio Džimija Konorsa u polufinalu US Opena.

Novak Đoković ne prestaje da oduševljava i pomera granice...


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara