Serena Vilijams i Novak Đoković (©AFP)
Serena Vilijams i Novak Đoković (©AFP)

Serena: Ja sam uvek u "timu Đoković"!

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.09.20. | 15:21

I najveća tesierka današnjice uključila se u raspravu o novokreiranom Savezu igrača (Players Asosociation)

Na dva koloseka (i to kakva!) Novak Đoković nastavlja svoj profesionalni tok. U igračkom smislu dostigao je vrh i legendarne uspehe, a u sportsko-političkom čini se da cilja isto.

Kulminacija trzavica između Unije igrača i ATP-a došla je do tačke pucanja minule sedmice u Njujorku kada su naš as i Kanađanin Vašek Pospišil, prvo napustili predsedničko, odnosno potpredsedničko mesto u Uniji, a potom osnovali Savez igrača (Players Asosociation).

Izabrane vesti

U pitanju je nova unija, zapravo sindikat tenisera koja za cilj ima pravedniju raspodelu kolača od prihoda sa turnira. Sada je to 50:50, dok je na primer u NBA 70:30 u korist košarkaša.

Uzbudilo je to mnoge duhove u svetu belog sporta, te su Rodžerer Federer i Rafael Nadal su izrazili neslaganje, pre svega zbog tajminga pošto je situacija u tenisu teška usled problema sa funkcionisanjem zbog pandemije. Mišljenje je sinoć u Velikoj jabuci dala i Serena Vilijams, iako ovaj sindikat zasad okuplja samo muškarce, tj, ATP igrače.

"Volela bih da saznam više o tome, jer smatram da se o ne može stvoriti mišljenje osim ako nisi duboko u temi", smatra najbolja teniserka današnjice, "Jasno je da sam ja uvek u 'timu Đoković', ali sam u isto vreme na WTA turu već 30 godina i znam šta se sve dešava ovde. Teško mi je da komentarišem, ali osećam, što se pokazalo i ranije, da neka ozbiljna Novako mišljenja često budu istinita!"

Serena je tako ponovo pokazala klasu i zadržala se iznad problema, usput na svoj način podržavši kolege koje se bore za bolje uslove rada. Žene su tek poslednjih decenija na nivou zarade muškaraca u belom sportu i znaju dobro koliko je teško izboriti se za povećanje zarade, tj. uzeti ogroman novac iz ruku organizatora takmičenja.

Procena je da bi se oko 200.000.000 dolara dodatno godišnje slilo u ruke igrača ukoliko prođe Noletov predlog, što je minus koje bi mnoge zaboleo. Borba je počela odavno, a sada je i zvanično otvoren front između ATP i igrača. Treći put u istoriji slično se dešava u tenisu i svaki put su igrači isterali svoje. Videćemo da li će tako biti i sada. Pre pola veka jedan od generala pobune je bio Niki Pilić, a sada njegov učenik preuzima luč.



tagovi

Serena VilijamsUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara