Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Šljaka i trava nisu za Medvedeva, sada je sve na Đokovićevom reketu

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.04.22. | 09:15

Novak se vraća na teren za deset dana

Imao je Danil Medvedev sve šanse ovog sveta da na duži rok od samo tri nedelje posedi na teniskom tronu, ali nije uspeo. Poslednja šansa mu je bila u četvrtak veče u Majamiju, korak ga je delio od povratka na poziciju broj jedan i – omanuo je. Novu priliku ko zna kada će imati.

Čini se da je strahoviti poraz u finalu Australijan opena, kada je vodio 2:0 u setovima protiv Rafaela Nadala i izgubio meč ostavio mnogo teže posledice po psihu i motiv ruskog tenisera nego što se to u prvi mah činilo.

Izabrane vesti

Da, uspeo je Medvedev da se popne na prvo mesto, da oseti sve počasti, ali i sve vetrove koji duvaju kada stojiš na teniskom Olimpu i nije uspeo da se dugo na njemu zadrži. I pored odsustva Novaka Đokovića, koji je odigrao, silom prilika, svega tri meča u 2022. godini.

Kada u ponedeljak izađe nova ATP lista, na njoj će biti odnos isto kao i na sadašnjoj: Đoković prvi, sa samo deset bodova više od Medvedeva. Ali, momentum se sada okreće...

Za deset dana, 10. aprila Novak će se vratiti na teren. Zaigraće na mastersu u Monte Karlu, koji će označiti početak sezone na šljaci. Označiće i pravi Đokovićev povratak, jer po svim informacijama ne bi trebalo više da ima prepreke da igra bilo gde, osim ako se situacija sa korona virusom naglo ne preokrene širom sveta.

Novak možda ima na šljaci slabije rezultate nego na betonu i travi, ali su oni i dalje impresivni, bolje ima samo Rafa Nadal. Tako da, to što se na teren vraća na zemljanoj podlozi, neće imati nikakav uticaj na Đokovića. Jedini „maler“ je možda to što je u Monte Karlu poslednjih godina imao slabije rezultate i doživljavao poraze od igrača koji su znatno ispod njegovog renomea.

S druge strane, početak sezone na šljaci je loša vest za Danila Medvedeva. Ruski teniser ima očajne rezultate na ovoj podlozi i nikada nije krio, javno je govorio, da mrzi da igra na njoj, da se oseća prljavo, da mu tu nije komotno.

Medvedev je u karijeri osvojio 13 titula i nijednu na šljaci. Ukupan bilans mu je porazan: 15 pobeda i čak 21 neuspeh. Prema tome, jasno je da dok se bude igralo na zemlji, Rus nema šta da traži u borbi za prvo mesto na ATP listi. Neće biti ni u širem krugu kandidata za trofej na Rolan Garosu.

Nešto je bolja situacija za Medvedeva kada je trava u pitanju. Tu je osvojio jedan turnir, prošle godine u Majorki, bilans mu je 25 pobeda i 14 poraza, ali zna se šta je jedino bitno takmičenje na „zelenom tepihu“ – Vimbldon. A, ni tu Danil nema čim da se pohvali: četvrto kolo je najdalje što je do sada dobacio.

Kada nema Rodžera Federera, apsolutni favorit za trofej na Otvorenom prvenstvu Engleske je Novak Đoković. Doduše, nije mu poslednjih godina ni Švajcarac smetao da dođe do pehara...

U borbu za prvo mesto na ATP listi u narednom periodu mogao bi da se uključi i Rafael Nadal, jer je šljaka njegov omiljeni deo sezone. Pitanje je samo u kakvom će se stanju vratiti na teren, mada nas je istorija naučila da ako se Španac vraća u igru, onda je sigurno sto odsto spreman.

Druga strana cele priče je koliko je sada i kome prvo mesto na ATP listi važno. Nadal je više puta govorio da ga za to nije toliko briga, dok je Đoković toliko odmakao sa rekordom po broju nedelja na tronu da je pitanje koliko će se puta zemlja okrenuti oko sunca dok se ne nađe neko ko će dostići i prestići taj rezultat.

I za Novaka i za Rafu u ostatku karijera fokus će biti na osvojenom broju grend slemova. Iako je Španac pričao da nije opterećen ni tim rekordom, lice dečaka koji je pronašao omiljenu igraču, koje je pokazivao nakon osvajanja Melburna, jasno to razotkriva.

Čini se da će Rolan Garos biti važniji nego ikada do sada. Hajde da kažemo i najvažniji u istoriji tenisa. Jer, eventualni Nadalov beg na dva razlike u odnosu na Đokovića bio bi novi, nimalo lak izazov za srpskog tenisera, koji nikako da dođe u poziciju da on bude lider po broju slemova. Ali, ako Novak odbrani krunu u Parizu, sitna će biti kvota uoči Vimbldona i US opena da će postati novi rekorder po broju osvojenih „mejdžora“ i imaće otvoren autoput da i tu koplje dobaci daleko, tamo gde će biti teško dostižno.


tagovi

Novak ĐokovićDanil MedvedevRafael Nadaltenis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara