Karlos Alkaraz nakon pobede nad Cicipasom (Reuters)
Karlos Alkaraz nakon pobede nad Cicipasom (Reuters)

Španska senzacija Alkaraz u visokom društvu: Kao Rafa 2005. kada je pokorio Pariz

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 06:21

Alkaraz stao rame uz rame sa Borisom Bekerom, Pitom Samprasom, Bjornom Borgom, Matsom Vilanderom

Godinama unazad o Tomasu Alkarazu priča se kao o jednom od većih talenata koji bi u nadolazećim godinama mogao da vlada svetskim tenisom. Došlo je vreme da španski tinejdžer počne da priča jezikom koji publika belog sporta najbolje razume. Taj jezik razumljiv je samo na terenu, slova su forhendi i bekhendi, a Alkaraz se večeras protiv trećeg igrača sveta Stefanosa Cicipasa pretvorio u govornika kojeg bi publika na stadionu Artur Eš posle svakih par rečenica prekidala ovacijama.

Ako postoji jedna reč koja bi sažela Alkarazovu predstavu u trećem kolu US opena onda je to "moć", jer kako drugačije objasniti izjavu poraženog Grka.

Izabrane vesti

"Brzina lopticakoje je slao bila je neverovatna. Nikada nisam video da neko udara loptice tako snažno. Bilo mi je potrebo vreme da se prilagodim, da unapredim svoju igru u odnosu na njegov stil", rekao je Cicipas, a ko je gledao meč jasno mu je da se u globalu nije prilagodio.

Izborom udaraca u kombinaciji sa njihovim kvalitetom, konstantno je držao Cicipasa u neizvesnosti. Rezultat je slanje Grka kući mnogo pre zacrtane borbe za trofej, odnosno sijaset rekorda i dostignuća.

Otkad se kao 16-godišnjak pojavio na turniru u Riju 2020. Alkaraz slovi za novog Rafaela Nadala. Večeras je uspeo postao prvi teniser mlađi od 19. godina koji je eliminisao igrača iz TOP 3 na jednog Grend slem turniru. Simbolika leži u tome da je iza sebe ostavio upravo legendarnog Rafu i zasenio njegovu pobedu protiv Rodžera Federera na Rolan Garosu 2005. godine. Nakon Rodžerovog skalpa došao je i prvi Grend slem trofej kao temelj nečega što će se ispostaviti jednom od najvećih karijera u istoriji tenisa.

Dakle, kurs Karlosa Alkaraza ka velikim delima deluje idealno. Ako ste skeptični, možda ćete početi da verujete u potencijal da postane svetski broj jedan kada čujete u kakvom se društvu našao posle današnje pobede. Evo i spiska imena koja su sa nepunih 19 godina pobeđivali TOP 3 tenisere na nekom od četiri najveća turnira: Bjorn Borg, Mats Vilander, Boris Beker, Rafael Nadal, Majkl Čeng, Goran Ivanišević, Andrej Medvedev i Giljermo Perez-Roldan. Borg, Vilander Beker i Nadal su u budućnosti gospodarili ATP listom, Čengu i Ivaniševiću je najbolji plasman drugo mesto, dok su jedino Medvedev i Perez-Roldan imali nešto slabije karijere.

Ali tu dostignućima nije kraj. Najmlađi je teniser koji se domogao osmine finala US opena još od 1989. godine i Pita Samprasa, odnosno Majkla Čenga. Takođe, reč je jedinom igraču koji je u Open eri (od 1973. godine) porazio TOP 3 tenisera na poslednjem Grend slemu sezone.

Već u nedelju bi mogao da nastavi da utabava put pomeranja granica budući da mu je rival u osmini finala kvalifikant Peter Gojovčik. Prvi put na Grend slemovima biće favorit za pobedu i ako bude na približnom nivou kao protiv Cicipasa, mogao bi da se prošeta do četvrtfinala. Tamo će ga, pod uslovom da prođe, sačekati znatno ozbiljnija prepreka: Da li Frensis Tijafo, Andrej Rubljov, Roberto Bautista Augt ili Feliks Ože Aljasim, još nije poznato.

Ako je Rafa te 2005. mogao do prvog Rolan Garosa, najmanje što možemo da očekujemo od Alkaraza posle onako zrele i ubedljive igre jeste da preskoči bar još jednu prepreku, ako ne i da se domogne polufinala. Već bi potencijalnim trijumfom protiv Gojovčika obezbedio skok od 18. pozicija, te sa 55. skočio na 37. mesto.


tagovi

Karlos Alkaraz Garfia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara