Karlos Alkaraz (Foto: Reuters)
Karlos Alkaraz (Foto: Reuters)

Novi Nadal ili novi Đoković? Špansko tinejdž čudo rasturilo Cicipasa sa 60 vinera!

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 00:13

Karlos Alkaraz ostvario pobedu karijere u trećoj rundi US opena - 3:2

Ljubitelji tenisa ne moraju da brinu - Novak Đoković i Rafael Nadal imaju naslednika. Ime mu je Karlos, prezime Alkaraz. Ne samo da se tinejdžer kojem je 2021. godina debitantska na Grend slem turnirima ravnopravno nosio sa Stefanosom Cicipasom, već dobrim delom meča Grk nije uspevao da prati munje i gromove koje je slao supertalentovani Španac. Zahtevna njujorška publika dobila je spektakularan teniski maraton koji je pripao Alkarazu kao i plasman u četvrtu rundu US opena - 3:2 (6:3, 4:6, 7:6, 0:6, 7:6).

Dugo već kolaju priče da je Karlos Alkaraz novi Rafael Nadal. Večeras je načinom razmišljanja, psihološkom stabilnošću, promenama ritma, bekhend vinerima i još mnogim detaljima otvorio sumnju da je sličniji Novaku Đokoviću nego Biku sa Majorke. Pritom je na terenu izgledao kao da je bar deset godina na Turu.

Izabrane vesti

Iako je dobar deo javnosti saglasan da mu rana poređenja sa Rafom neće doneti ništa dobro, večeras je pokazao da je, upoređivali ga ili ne, nadolazeća snaga svetskog tenisa. Bombe koje je slao u polje grčkog tenisera, dugo vremena vremena nisu viđene od jednog 18-godišnjaka. Možda još od 2005. godine i... Rafaela Nadala koji je tada osvojio svoj prvi Rolan Garos. Za razliku od Rafe ne igra levom rukom i ne udara forhende sa toliko spina, ali jačina sa kojom je pogađao loptice, dovodila je publiku na Artur Ešu u trans.

Ne, nije se navijalo za trećeg tenisera sveta. Opet je Cicipas ispraćen zvižducima na toalet pauzu između trećeg i četvrtog seta. Istina, za razliku od mečeva protiv Endija Marija i Adrijana Manarina, nije se zadržao desetak minuta već upola manje. Ali ponovo je teren napustio jedan teniser i vratio se potpuno drugi. Na prednost Alkaraza od 2:1 u setovima odgovorio čišćenjem rivala sa 6:0 za 27 minuta i odlaskom u peti set. Za mnoge tinejdžere bi meč već tu bio izgubljen, ne i za Španca.

Igralo se gem za gem u petom setu, Cicipas u šestom gemu imao brejk loptu (jedinu u setu), ali je i u tom poenu Alkaraz odigrao poprilično smelo i iskoristio činjenicu da je Grk želeo što pre da okonča poen. Treći nosilac je u nastavku držao visok procenat osvojenih poena na prvi servis, a 54. reket sveta delovao kao da ima nepresušan izvor energije. Udarci nisu gubili snagu, čak se dašavalo da čitave gemove osvaja isključivo ispaljujući vinere. A kada bi Cicipas očekivao strele od po 150 kilometara na čas, tinejdžer je često znao da ga uništava drop šotovima.

Ništa se nije promenilo ni u taj-brejku. Imao je više energije, bio je gladniji pobede, preciznije, hrabrije i odlučnije je šamarao lopticu. Ruka se možda malo stegla na 6:3 kada je došao do tri vezane meč lopte što je rezultiralo tome da Cicipasu pripadnu naredna dva poena. Normalna stvar za momka njegovog (ne) iskustva. U skladu sa brutalnom statistikom koja je izbrojala čak 60 vinera, simbolično je 61. neodbranjivim udarcem (14 više od Cicipasa) došao do najveće pobede u karijeri. Emocije su ga momentalno savladale.

Da će najveći teniski stadion na svetu biti svedok vanserijske predstave naslutilo se u prvoj polovini meča. Alkaraz je u prvom setu poveo 4:0, na kraju ga okončavši sa 6:3 i tri oduzeta servisa rivalu. U narednom je opet krenuo silovito, osvojio prva tri gema, a onda gledao seriju rivala koja je trajala do 5:3. Cicipas je vratio egal, te je usledio vremenski najduži period igre (74. minuta) u kojem je Alkaraz u osmom gemu spasavao tri set lopte. Zalužio je taj-brejk i u njemu razneo Cicipasa sa 7:2. Prilično impresivno za momka koji je u maju mesecu napunio 18. godina.

Da ne pričamo o tome da podrška sa tribina bila takva kao da se meč igrao u rodnom mu El Palmaru, a ne u Njujorku.

Plasmanom u četvrtu rundu napravio je najveći uspeh u dosadašnjoj kratkoj seniorskoj karijeri, ali vrlo brzo mogao bi da preskoči još jedan stepenik jer će mu rival u borbi za najboljih osam biti kvalifikant i 14 godina stariji Peter Gojovčik.


tagovi

Karlos Alkaraz GarfiaStefanos CicipasUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara