Buongiorno Italia: Kalčo tuguje za Astorijem

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.03.18. | 11:55

Tragična smrt kapitena Fjorentine centralna tema u italijanskoj sportskoj štampi

 

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Sva izdanja sportske štampe na Apeninima danas su u znaku tragične smrti kapitena Fjorentine Davidea Astorija. Naravno, nisu izostale ni druge priče iz Serije A, posebno o Juventusu i prepremama za revanš osmine finala Ligea šampiona protiv Totenhema.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Gazeta, kao i svi ostali sportski dnevnici u Italiji, posvećuje najveći prostor, iznenadnoj smrti kapitena Fjorentine Davidea Astorija.
“Kapitenovo srce se zaustavilo u snu. Fudbalski svet u šoku, zaustavljena Serija A. Malago: igrači i klubovi su od nas tražili da odložimo utakmice”, citira Gazeta izjavu predsednika Olimpijskog komiteta i prinudnog upravnika Zajednice prvoligaša.

U podnaslovu se i dodaje da će se najverovatnije 13. i 14. marta održati utakmice koje su trebale da se igraju juče. Izuzetak je samo milanski derbi koji bi zbog obaveza Milana u Ligi Evrope mogao da bude odložen čak za 9. maj.
“Ispravno je bilo zaustaviti se i slušati tišinu”, naslov je redakcijskog komentara kojim se daje podrška odluci Malagoa da zaustavi Seriju A posle vesti o Astorijevoj smrti.

Na unutrašnjim stranama Gazeta najavljuje povratak Iguaina na teren protiv Totenhema u Ligi šampiona.
“Iguain je sve bolje i želi osvetu. Vlada veliki optimizam za sredu”, naslov je teksta u kojem se, praktično, potvrđuje da će Pipita biti na raspolaganju Alegriju i da će sa Dibalom ponovo formirati ubojiti tandem. Istovremeno, list piše da su Mandžukić i De Šiljo i dalje pod znakom pitanja.
“Sa ovakvim Insinjeom i Milikom koji se vratio Napoli može da se podigne”, tvrdi Gazeta dva dana posle teškog poraza Napolija na San Paolu od Rome.
“Svi igrači će danas biti na raportu kod Sarija: ništa nije izgubljeno. Zaboraviti Romu što pre i pobediti Inter sledeće nedelje”, to je, po pisanju Gazete, moto koji vlada u Kastel Volturnu.
“Inter, protiv Napolija sa pokerom asova”, najavljuje milanski dnevnik da bi Lučano Spaleti mogao da pošalje na teren protiv tima iz Napulja oporavljenu trojku Ikardi, Miranda i Borha Valero plus Rafinja koji je popravio svoju fizičku pripremljenost i sada bi mogao da izdrži i čitavu utakmicu na terenu.

Gazeta piše i da Lacio kada se suoči sa velikim italijanskim klubovima ne uspeva više da ostvari pobedu:
“Pet poraza u osam mečava, uz samo dve pobede i jedan remi. A učešće u Ligi šampiona se odlučuje u direktnim okršajima”, upozorava list Lacio koji je nesrećno izgubio meč sa Juventusom na kojem je po prikazanoj igri zaslužio barem remi. Problem je što je  i protiv Milana u Kupu Italije Lacio bolje igrao a na kraju je morao da gleda Rosonere kako slave prolazak u finale nacionalnog kupa.
“Da, Roma je preporođena za Ligu šampiona”, naslov je priče u kojoj se kaže da je trener Đalorosih Di Frančesko uspeo da revitalizuje svoj tim promenivši formacijsku postavu i radeći posebno na psihološkom aspektu.

Interesantna je i analiza Gazete koja ukazuje da se u Milanu rađa buduća odbrana Italije: ”Milanova odbrana svira kao “fab five”(aluzija na Bitlse) i boji se u plavo”. U tekstu se kaže da su Donaruma na golu i odbrana sa Kontijem, Bonučijem, Romanjolijem i Kalabrijom budućnost Milana i italijanskog fudbala.

CORRIERE DELLO SPORT

“Sin, čovek, otac”, izabrao je Korijere taj naslov da se oprosti od Davida Astorija. U nadnaslovu se ističe da je Davide bio omiljen u Fjorentine i među svojim saigračima.
“Otišla je dobra osoba, ostavljajući iza sebe roditelje, verenicu Frančesku i devojčicu od dve godine”, stoji u nadnaslovu.

Od ostalih priča veliki prostor na unutrašnjim stranama dobija analiza kako je Di Frančesko preporodio Romu. “Pet poteza za Di Frančeskov šah. Od psihologije do taktike. Tako je Euzebio pobedio Napoli”, piše na naslovnici. Osim psihologije i taktike, Korijere navodi kao Di Frančeskove uspešne poteze nove uloge na terenu koje je dao Underu i Perotiju, De Rosiju i Džeku.

“Lacio pati protiv velikih”,i Korijere, poput Gazete, zapaža da Nebeskoplavi kada se nađu protiv timova iz vrha tabele ne uspevaju da ostvare dobre rezultate i pored dobrih partija. “Inzagi traži lek za boljku Lacija protiv velikih”, najavljuje se novi pristup trenera Nebeskoplavih pošto će dvoboji protiv Intera i Rome verovatno odlučivati o učešću u Ligi šampiona.

TUTTOSPORT

“Ćao kapitenu”, pozdrav je Tutosporta iznenada preminulom kapitenu Fjorentine Astoriju.

Torinski dnevnik otkriva i tajne povratka Paula Dibale na nivo forme s početka sezone. “Iza novog Dibale, stoje jedna knjiga, mama, verenica i ….”, naslov je teksta  kojem se kaže da je knjiga Roberta Fišera “Vitez u zarđalom oklopu” bila velika inspiracija Dibali tokom prethodnog perioda, kao i da su prisustvu mame i verenice u Torinu značajno pomogli da Argentinac pronađe sebe, dok su dijeta i personalizovani treninzi odradili ostatak posla.

“Iguain trči i računa” naslov je velikog teksta o Pipiti u kojem se kaže da će danas Argentinac imati odlučujući probu u Vinovu posle koje će se znati sa sigurnošću da li će igrati na Vembliju protiv Totenhema ili ne.

“Fudbalska pijaca: deset istina”, naslov je priče u deset fudbalera koji bi mogli da dođu ili napuste Juve sledećeg leta. Među onima koji bi mogli da dođu je i naš Sergej Milinković Savić, mada Tutosport ne daje velike šanse da bi Bjankoneri mogli da pobede konkurenciju Real Madrida, Mančester Junajteda i PSŽ-a. Na spisku igrača za odlazak su Aleks Sandro, Bufon (moguć oproštaj), Lihtštajner i Asamoa. Pored Sergeja na listi želja su Emre Džan i Beljerin, a Kaldara je već rezervisan.

“Kairo, koliko autogolova”, ne zaustavlja se Tutosport u svom obračunu sa predsednikom Torina. U tekstu na unutrašnjim stranama se demontiraju sve izjave predsednika Torina i otkriva se serija neispunjenih obećanja.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Davide AstoriBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara