"italijanska sportska štampa"
"italijanska sportska štampa"

Buongiorno Italia: Torinski Tutosport grmi - Bajerne, loše si prošao!

Vreme čitanja: 6min | uto. 15.12.15. | 11:41

“Neka sila bude sa vama“, navodi Gazeta uz slike Dibale i Pjanića kao džedaja. Svi se slažu da je Berluskoni pustio Mihajlovića niz vodu

Izabrane vesti

Žreb za Ligu šampiona i Ligu Evrope je u centru pažnje italijanske sportske štampe koja ga je ocenila kao nemilosrdan imajući u vidu protivnike koje će timovi Serije A imati u nokaut fazi dva evropska takmičenja. Veliki prostor je dobilo i “pražnjenje“ Silvija Berluskonija koji je “urbi et orbi“ obznanio da ga je Siniša Mihajlović razočarao što se tumači kao signal za vrlo brz rastanak Rosonera i srpskog stručnjaka. Piše se i o nevoljama Lacija koji je remizirao sa Sampdorijom i čiji trener Stefano Pioli takođe rizikuje otkaz ako ne prođe u četvrtfinale Kupa Italije u četvrtak protiv Udinezea. Bivši predsednik Intera Masimo Morati u intervjuu za Gazetu je rekao da samo Juventus može da ugrozi Inter na putu za Skudeto i da Roberto Mančini cilja da osvoji i Kup Italije.

 LA GAZZETTA DELLO SPORTRatovi svetova u Gazeti

Najtiažniji sportski dnenvik u Italiji je iskoristio izlazak u biskopske sale sedmog dela Zvezdanih ratova Džordža Lukasa za noseći naslov na prvoj strani iznad fotografije Paola Dibale i Miralema Pjanića u ulozi džedaja: "Neke sila bude sa vama". Naravno, naslov se odnosi na žreb Lige šampiona koji je bio veoma surov prema italijanskim timovima pošto je Juve izvukao Bajern, a Roma Real Madrid.
"Zvezdani izazovi za italijanske klubove u Ligi šampiona. Žreb je bio nemilosrdan, čekaju nas monstrumi: Bjankoneri idu na Levandovskog, a Đalorosi na Kristijana Ronalda", stoji u nadnaslovu i podnaslovu.

Nisu mnogo bolje prošli ni timovi Serije A u Ligi Evrope budući da će Fjorentina igrati protiv Totenhema, Napoli sa Viljarealom a Lacio sa Galatasarajom: "Dvoboji za jezu i u Ligi Evrope".

Ispod zaglavlja list najavljuje intervju sa bivšim gazdom Intera Masimom Moratijem koji je vrlo zadovoljan dosadašnjim tokom sezone, a u Juventusu vidi glavnog rivala za šampionsku titulu: "Inter je solidan. Alegri će biti glavni protivnik za Skudeto". Nekadašnji predsednik Intera koji je bio glavni sponzor povratka Roberta Mančinija na klupu Neroazura tvrdi da će ove sezone Inter ići i na osvajanje  Kupa Italije, podsećajući da je berićetni trofejni period Manča na klupi Intera upravo počeo osvajanjem nacionalnog kupa. "Mančini vrlo dobro zna da je veoma važno što pre početi sa osvajanjem trofeja za otvaranje novog pobedničkog ciklusa", podvukao je Morati.

I dok Morati i njegov naslednik Erik Tohir zadovoljno trljaju ruke što su vratili Mančinija, Silvio Berluskoni sve ozbiljnije ramišlja da da otkaz Siniši Mihajloviću: "Gazda se ispraznio, Berluskonijev bes: Milan i Mihajlović su me razočarali". To su reči koje danas ne prenosi samo Gazeta već i sve ostale sportske i druge novine ističući kako Silvio nije ni rečju spomenuo sudijske greške na štetu Milana što je protumačeno kao siguran znak da je Siniša pušten niz vodu.

"Iluziju Lacija prekinuo izjednačujući gol Sampdorije u 93. minutu. Prvi bod Montele", ističe Gazeta da je Aeroplanino konačno posle tri poraza uspeo da uknjiži prvi bod na klupi kluba koji ga je lansirao u veliki fudbal pre 20 godina.

U dnu srtane Gazeta veze pohvale na račun Klaudija Ranijerija koji je juče sa svojim Lesterom uzeo skalp i Murinjovom Čelsiju: "Ranijeri potopio Murinja. Lester, san se nastavlja". Gazeta podseća da su kladionice na početku sezone davale Lester kao glavnog kandidata za ispadanje iz Premijer lige, a on se danas nalazi na čelu tabele.

Na kraju Gazeta prenosi i izjavu prvog čoveka Ferarija i Fijata Serđa Markjonea sa tradicionalne predbožićne konferencije za novinare na kojoj je najavio mogući ulazak čuvene automobilske marke u najbrži cirkus na svetu koja je deo Fijatovih brendova: "Alfa Romeo u Formuli 1? Razmišljamo o toj mogućnosti". Gazeta takođe prenosi izjavu Markjonea da je Fetel već više Ferarista nego što je Alonso ikada bio za pet godina provedenih u Maranelu.

CORRIERE DELLO SPORTKriza u Lacio prva tema u Korijereu

"Lotito, moraš da zavučeš ruku u džep", nedvosmislena je poruka rimskog dnevnika gazdi Lacija posle još jedne blede partije Nebeskoplavih u prvenstvu i remija sa Sampdorijom.

Po pisanju Korijerea problem Lacija nije trener Stefano Pioli taj koji će dobiti otkaz ako ne prođe u    četvrtfinale Kupa Italije u četvrtak protiv Udinezea, već igrači rimskog kluba.
"Matri postigao gol, a onda serija grešaka. Klub bi morao da misli na pojačanja, a ne kako će da zameni Piolija. U Ligi Evrope Galatasaraj za Lacio", stoji u podnaslovu.

"Liga šampiona za stravu je Roma – Real", naslov je posvećen žrebu za osminu finala najprestižnijeg klupskog takmičenja na planeti. Međutim, kako registruje i Korijere, trener Đalorosih Rudi Garsija nije mnogo zabrinut zbog rezultata žrebanja, naprotiv: "Garsija u kontranapadu: Veoma uzbudljiv izazov, želim da igram na punom Olimpiku". List podseća da je i Juve bio loše sreće sa kuglicama u Nionu i da je izvukao možda i najbolji tim Starog kontinenta - Bajern iz Minhena.

Korijere piše i o planonvima Rome za prelazni rok, ali i o nameri izbaranika Rudija Garsije da prekinu seriju remija i poraza u Seriji A. "Iturbe je ključ za Salu i Perotija", izveštava rimski sportski dnevnik da bi Iturbe mogao da ode na pozajmicu u Veronu ili Đenovu kako bi pokušao da vrati na pravi kolosek svoju karijeru, a da bi to otvorilo vrata za dolazak Jakopa Sale iz Verone ili Dijega Perotija iz Đenove. Piše se i o sve većem interesovanju Valtera Sabatinija za Seada Kolašinca iz Šalkea 04.
"Igrači ujedinjeni sa Garsijom: Vreme je da krenemo u osvajanje vrha tabele", piše Korijere o planu Rome da na sledeće četiri utakmice pre meča sa Juveom, protiv Đenove, Kjeva, Milana i Verone osvoji svih 12 bodova i pretekne ponovo Bjankonere na tabeli.

U vrhu strane Korijere predstavlja logo kandidature grada Rima za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine: "Koloseum u trobojci za najlepšu Olimpijadu".

TUTTOSPORT

sjajni TutosportTorinski sporstki list je iznenadio i nasmejao italijanske ljubitelje fudbala današnjom naslovnom stranom kojom dominira portret Pepea Gvardiole: "Bajerne, loše si prošao". Upodnalsovu se kaže da vicešampione Evrope očekuje veliki izazov, ali i da je Bajern dobio najtežeg mogućeg protivnika zbog čega su Gvardiola i njegova bavarska mašinerija zabrinuti.

I naslov vezan za Romu je poprilično drugačiji od interpretacije drugih listova, mada nije u potpunosti bez smisla, naprotiv: "Hajde Romo, srećom je na klupi Reala Benitez". Naravno, list je poželeo Romi da Benitez bude i dalje na klupi Blankosa kada na programu bude dvoboj u osmini finala LŠ.

"Fjorentina i Napoli , Evropa je problem", ističe Tutosport da timovi iz Firence i Napulja neće imati lak zadatak u Ligi Evrope protiv Totenhema i Viljareala. U podnaslovu, list ističe da bi engleski i španski tim mogli da primoraju Ljubičaste i Azure da zapostave prvenstvo.

Tutosport najavljuje i sutrašnji derbi u Kupu Italije iz ugla Granata: “Toro, napadni sindrom Juventusovog stadiona“. Na unutrašnjim stranama list podseća da je na poslednja dva derbija na Juventusovom stadionu Torino primao golove u poslednjim momentima sudijske nadoknade vremena.

Kao Gazeta i Korijere i Tutosport prenosi Berluskonijevu potištenost zbog rezultata Milana u prvenstvu: "Silvio pustio niz vodu Mihajlovića: Razočaran sam". Torinski list tvrdi da će Mihajlović dobiti otkaz već u četvrtak ako ne prođe u četvrtfinale Kupa Italije protiv Sampdorije.  U autorskom tekstu jedan od najpoznatijih italijanskih novinara Vitorio Feltri stao je u odbranu Mihajlovića podsećajući da ne mogu uvek treneri da budu krivi za debakle Milana, podsećajući kako su otpisani Alegri, Sedorf, Inzagi: "Neko drugi bi trebalo da podnese ostavku".

Pratite MOZZART i na Vajberu

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Siniša MihajlovićSilvio BerluskoniSerija ARomaMilanMasimo MoratiLiga šampionaJuventusItalijaInterEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara