"Ko će biti dželat protivnika i heroj svog tima?"
"Ko će biti dželat protivnika i heroj svog tima?"

Diskretni heroji postali su dželati, a sada je red da svoj X-faktor utkaju u juriš na titulu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | pet. 13.05.16. | 12:20

Nikola Kalinić, Kris Singlton, Davis Bertans i Aron Džekson bili su tas na vagi koji je prevagnuo da Fenerbahče, Lokomotiva, Laboral Kuća i CSKA prođu četvrtfinale i nađu se u borbi za pehar Evrolige. Mogu li sada da ponove maestralna izdanja i odvedu svoje timove do trona Evrope?

Ko će biti dželat protivnika i heroj svog tima?

Željko Obradović nalazi se pred osvajanjem rekordne, devete titule prvaka Evrope, dok Fenerbahče želi pehar u svom drugom učešću na završnom turniru Evrolige. Laboral Kuća se posle osam godina vratila u probrano društvo i namerava da odličnu, timsku igru pretvori u šampionski materijal. Lokomotiva piše najlepše stranice klupske istorije i na pogon ubitačnog tandema Dilejni - Rendolf želi mesto na tronu. CSKA kao najredovniji učesnik Fajnal fora koji uvek posustane u poslednjem trenutku želi da promeni stvari i zagospodari kontinentom

Izabrane vesti

Berlinski kongres najboljih na Starom kontinentu: Kome ide evropska kruna (ANKETA)

Svi ovogodišnji učesnici spektakla koji će se ovog vikenda odigrati u Berlinu imaju svoje želje, ciljeve i planove i spremni su da po svaku cenu iste sprovedu u delo. Ali, za tako nešto neće biti dovoljno samo da oni najbolji zablistaju i naprave velike stvari. Ovde će taktička spremnost biti na najvišem nivou, prve violine svih sastava naći će se pod ogromnim pritiskom i zato će biti potrebna magija udarnika iz senke da bi se overilo mesto u finalu, a potom i na krovu Evrope. 

Gospodar evropske košarke: Željko i Fajnal for – brak koji traje! (VIDEO)

De Kolo, Teodosić, Veseli, Bogdanović, Dilejni, Rendolf, Adams i Džejms čekaju da Aron Džekson, Nikola Kalinić, Kris Singlton ili Davis Bertans eksplodiraju, aktiviraju X-faktor i implementiraju svoje košarkaško znanje u pobednički juriš koji bi na kraju mogao da donese i - titulu.

(KVOTE ZA POLUFINALNE MEČEVE MOŽETE POGLEDATI OVDE)

Mnogo je detalja koji bi mogli da odluče dva polufinalna susreta koji su večeras na programu, ali samo oni sa najdebljim živcima, mirnim rukama i kecom u rukavu moći će da ugledaju svetlost na kraju tunela. Pitanje je samo - ko će imati najjači uticaj?

NIKOLA KALINIĆ

Nikola Kalinić

Željko Obradović je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri isklesao mnoga velika košarkaška imena, a jedna od specijalnosti mu je da proizvodi igrače za doigravanje, tačnije utakmice visokog napona u kojim je sve podređeno savršenoj taktičkoj pripremi. 

Mada je logično da u ovu kategoriju budu svrstani daleko iskusniji Pero Antić i Kostas Slukas, koji iza sebe imaju već mečeve najvećeg značaja i titule evropskog šampiona, Nikola Kalinić je čovek koji bi mogao Feneru da donese slavu. Srpski reprezentativac polako izlazi iz faze „prve sezone“ u inostranstvu, a mada je dobio brojne kritike zbog toga što je u Istanbul stigao kao igrač od milion evra, samo u četvrtfinalnoj seriji protiv madridskog Reala isplatio je svaki cent. 

Ne treba ostaviti po strani ni sve ono što je Kalinić uradio od početka sezone, jer je bio Željkov čovek za „prljave poslove“ i odrađivao je razne specifične zadatke u obe faze igre, ali učinak protiv sada već bivšeg šampiona Evrope dokaz je kvaliteta koji poseduje. 

Željkov čovek odluke?

Povreda Jana Veselog naterala je najboljeg evropskog stručnjaka svih vremena da se odluči za dosta nisku postavu, a u takvim uslovima najjači utisak ostavio je upravo Kalinić koji je odradio ogroman posao u odbrani i napadu. Posebno izdanjem u drugom meču serije, kada je imao 17 poena, pet skokova, tri asistencije i indeks korisnosti 21, a zbog kadrovskih problema morao je da pokriva i poziciju krilnog centra. 

Tako je 24-godišnji krilni košarkaš podsetio mnoge na izdanja u dresu Crvene zvezde. Takođe se malo više čekalo da Kalinić proradi, bio je Radonjićev specijalista, a čak je neretko bio krilni centar. Mada je imao svojih dobrih partija i tokom najuspešnije Zvezdine sezone u istoriji kluba i tada je njegov suvi kvalitet došao do izražaja u plej-ofu, u mečevima protiv Partizana. 

Velimir Perasović i Laboral Kuća imaće ozbiljnih problema da anuliraju uticaj svih štihova koje Obradović ima u svom špilu, posebno jer su Veseli, Datome, Judo, Bogdanović i Dikson dokazano opasne vedete. Ali i tim iz Vitorije može da se pohvali širokim spektrom napadačkih rešenja. 

DAVIS BERTANS

Davis Bertans

"Pokušavamo da pripremimo ekipu i brinemo o svakom igraču ponaosob. Laboral Kuća ima tri odlična plejmejkera – Darijusa Adamsa, Majka Džejmsa i Janisa Burusisa. Sada pokušavam da smislim kako da ih zaustavim. To je ono što ću zahtevati od mog tima kada uđemo u polufinale", izjavio je Željko Obradović, svestan da Laboral Kuća ima izuzetno kompleksan sklop koji je baskijski sastav vratio u društvo najboljih. 

Jasno je da će Fenerova granitna odbrana biti pod velikim pritiskom s obzirom na to da su Adams, Džejms i Burusis „našpanovani“ tako da kroz celu evroligašku sezonu igraju na izrazito visokom nivou. Ali, ako nešto bude krenulo po zlu Velimir Perasović svog keca u rukavu ima u preporođenom Davisu Bertansu

Letonski snajperista nije imao sreće sa povredama poslednjih sezona, ali njegov borbeni duh i velika želja za dokazivanjem nisu mu dozvolili da digne ruke i odustane. Na parket se vratio početkom godine i otkako je zakoračio na teren protiv Barselone forma mu je u konstantnom usponu. Ono najbolje prikazao je baš u četvrtfinalu protiv Panatinaikosa. Uz standardno moćna izdanja Kućinog trilinga, Davis Bertans uneo je pobedničku komponentu i sa distance zapalio mrežice. Uostalom, tim se izborio sa velikim kadrovskim problemima i izostancima Kozera, Šengelije i tek oporavljenog Hange, sada i Blažiča upravo zahvaljujući mirnoj ruci letonskog strelca.

Nekadašnji prvotimac Partizana sposoban je da pogodi iz svih pozicija, bez obzira na to koliko mu je čuvara na leđima i kakva je situacija na parketu. Setimo se samo trojke protiv Reala, vredne prolaska u doigravanje. Letoncu je potrebno samo malo prostora za savršenu egzekuciju, a ne smeta mu čak ni to kada na mu je pred očima i protivnikova ruka. Osećaj za precizan hitac mu je gotovo besprekoran.

Zato, ako se utakmica bude rešavala u poslednjim trenucima, nema sumnje da će Bertans biti čovek odluke. 

KRIS SINGLTON

Kris Singlton u duelu sa Majkom Cirbesom

Ako su Malkolm Dilejni i Entoni Rendolf udarne violine Lokomotive, onda je Kris Singlton vezivno tkivo sastava iz Krasnodara. Dugo se čekalo da proradi američka mašina, tek na momente 27-godišnji dugajlija umeo je da bljesne i donese pobede protiv Panatinaikosa, Zvezde, Cedevite... Ali, ono pravo lice nekadašnji student Univerziteta Florida Stejt pokazao je u duelima protiv Barselone.

Praktično onda kada je Dilejniju i Rendolfu bilo potrebno da se još jedan igrač razgoropadi i uruči katalonskom velikanu kartu u jednom pravcu. 

Treba biti objektivan i skinuti kapu Rendolfu za sve što je uradio ove sezone, ali posebno u mečevima sa Barsom, jer da nije bilo njega ne bi Lokomotiva danas slavila istorijski prolaz na Fajnal for. Ali, zajedno sa levorukim asom zablistao je Singlton, koji je u najvažnijem trenutku probio psihičku barijeru i u majstorici pružio ono najbolje. Razmontirao je tim Ćavija Paskvala u drugom poluvremenu i iskoristio blistavi trenutak inspiracije da povede svoj tim napred, napravi nešto veliko i lasnira Lokose među zvezde. Meč je završio sa 16 poena i 12 skokova, a Španci su bili ostavljeni u čudu, kao da su u potpunosti zaboravili činjenicu da je i treći i četvrti susret serije odigrao jako dobro.

Na ruku Singltonu može da ide i to što će se Dimitris Itudis verovatno opredeliti da najboljim defanzivcem Kajlom Hajnsom anulira Rendolfa, što bi moglo da mu stvori prostor da još jednom napravi dar-mar. Kako je podjednako dobar u više segmenata, pretpostavlja se da će koristiti sirovu snagu pod košem, meku ruku sa poludistance, pa čak i brzinu u odnosu na protivničke centre da još jednom stane u prvi red i dobije svojih pet minuta slave. 

Mada, ne treba zaboraviti ni da Jorgos Barcokas na raspolaganju ima šutere poput Viktora Klavera, Meta Dženinga i Dontaja Drejpera, koji kada uđu u svoj ritam postaju nezaustavljivi. 

Naša procena je da će Singlton biti X-faktor, ali teren će pokazati pravu sliku.

ARON DŽEKSON

Aron Džekson protiv Stefana Jovića

Dugo su se koplja lomila između Arona Džeksona, Korija Higinsa i Andreja Voronceviča, pošto su sva trojica u nekom trenutku sezone bili prava ispomoć De Kolou, Teodosiću i Hajnsu. Ali, za prekaljenog asa odlučili smo se iz prostog razloga - neprocenjive korisnosti u obe faze igre. 

Dok su De Kolo i Teodosić pravi majstori napadačkih akcija i komandanti ofanzive Armejaca, Džekson i Hajns su ti koji su požrtvovanim defanzivnim istupanjima umeli da uguše protivničke napade, a zatim iskoriste i slobodan prostor da naprave nešto i na drugoj strani terena. Džekson je, bez sumnje, Itudisovo tajno oružje. Jer, umeo je 30-godišnji plejmejker da preuzme stvari u svoje ruke onda kada bi se ostatak ekipe ukočio i napravi određeni kontinuitet igre. Nisu njegove brojke tokom cele sezone bile bogzna kakve, ali Džekson je onaj tip igrača čiji se učinak ne meri samo ciframa u statističkim kolonama. 

Samo njegovo prisustvo na parketu umelo je da ulije samopouzdanje, da poveže sve konce i bude osoba koja će spojiti sve kvalitete sastava CSKA zarad pobede. Ono što je jako važno istaći - Džekson je prihvatio ulogu koju mu je dodelio Itudis i nešto manju minutažu, ali kad god je na terenu koristi svaki trenutak da pomogne ekipi. 

Upravo će njegove defanzivne sposobnosti biti na velikom testu protiv Lokomotive, jer će naspram sebe imati Malkolma Dilejnija. A ako zaustavi jednog od najboljih igrača u Evropi ove sezone svojim brzim rukama i kretnjama, Armejci će imati nešto lakši put do finala. Za napad će biti zaduženi De Kolo i Teodosić, kao i Hajns, Higins i Voroncevič

Kakva su vaša razmišljanja - od koga očekujete da eksplodira večeras i ko bi mogao da dobije ulogu dželata? Svoja mišljenja podelite sa nama u komentarima na kraju teksta.

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

Pero AntićNikola KalinićKris SingltonKostas SlukasKori HiginsFenerbahče BekoEvroligaDavis BertansCSKA MoskvaBaskonijaAron DžeksonAndrej Voroncevič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara