""
""

Engleske sudije „puštaju da se igra“? Pep poludeo, dosta sa tolerisanjem siledžija koji tuku umetnike

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.18. | 21:24

Pobeda Mančester Sitija u senci neadekvatne primene pravila

Često može da se čuje kako su „engelske sudije najbolje, jer puštaju da se razvije igra i ne sankcionišu svako padanje i guranje“. Takav blaži kriterijum svakako dorinosi na dinamici i zanimljivosti fudbalske igre.

Izabrane vesti

Ali ima i druga strana medalje...

Engleske sudije često tolerišu grubosti na terenu da bi ostali verni ostrvskom stilu suđenja. Zato trpe majstori i umetnici fudbalske igre bez kojih ovaj sport ne bi bio isti. Dozvljava se gruba igra nekih kojima je to glavni adut na terenu i čiji doprinos fudbalu nije veliki. Na kraju, ne primenjuju se pravila koja su i izmišljena da bi se igrači zaštitili od povreda. Tako je bilo danas u Velsu...

Mančester Siti je bez problema eliminisao Kardif u FA Kupu Engleske, a sudija Li Mejson dopustio domaćim fudbalerima grubu igru mimo svakog praga tlerancije. Prekršio je pravila i ugrozio zdravlje gostujućih fudbalera, a kod nekih su to mogle da budu i cele karijere.

Najdrastičniji primer je detalj iz finiša prvog poluvremena kada Mejson nije isključio Kardifovog defanzivca Džoa Beneta koji je krvnički startovao na Leroja Sanea. Benet nije imao nikakve šanse da zaustavi mladog Nemca u prodoru, bio je daleko od lopte, ali je svejedno divljački uklizao Saneu. Pogodio ga je otvorenim stopalom direktno u cevanicu i pravo je čudo kako mu nije polomio nogu. Umesto direktnog crvenog kartona i nekoliko mečeva suspenzije, „nagrađen“ je žutim kartonom i šansom da ostajanjem na terenu povredi još nekoga. Što se umalo nije desilo u finišu meča kada je rezultatski sve bilo gotovo, a divljak Benet je još jednim drugim startom umalo povredio maldog rezervistu Dijaza (18) i napokon je isključen.

Posledice se još ne znaju, ali Sane je na poluvremenu ostao u svlačionici i svakako je povređen, a prema prvim prognozama će propustiti nekoliko utakmica.
„Sane će biti odsutan sa terena neko vreme. Minimum dve ili tri nedelje. Možda mesec dana. Sutra ćemo znati više. U pitanju je skočni zglob“, rekao je Pep Gvardiola posle meča.

S obzirom kako su Sane i Dijaz mogli da prođu, mogu da budu srećni jer im Benet nije polomio noge. Da je došlo do najgoreg scenarija, siledžija bi propustio eventualno nekoliko utakmica, a Sitijev mladi tandem i nekoliko meseci. A sve to zbog nedosledne primene pravila i blagog kriterijuma Lija Mejsona.

Pep Gvardiola je uprkos pobedi bio potpuno besan na kraju meča i odmah je dotrčao do Mejsona da ga iskritikuje zbog kriterijuma koji je zauzeo i opasnosti u kojoj su se našli igrači Sitija.
„Sve što želim je da igrači budu zaštićeni. Ne samo igrači Mančester Sitija. Već svi igrači. To je sve što tražim od ljudi koji upravljaju fudbalom. Svakom timu bi bilo teško da pobedi u ovakvoj vrsti utakmice. Znam moje igrače i video sam koliko je bilo ružnih startova. Svaki tim ima pravo da igra kako želi i da izabere stil. Ali sudija je taj odlučuje šta je dozvoljeno, a šta nedozvoljeno. Tražim da se igrači zaštite. U suprotnom će se ovako nešto ponoviti“, rekao je Gvardiola posle meča.

Kardifov menadžer Nil Vornok se nije složio sa Gvardiolom...
„Došao je u Englesku, šta je očekivao? Pretpostavljam da je on tip koji želi da sve bude divno i bajno, ali to neće dobiti u Engleskoj. Problem je što su oni previše brzi, često menjaju pozicije i taman kada pomislite da ste ih uhvatili, oni nestanu. Samo mi je žao što je Benet dobio karton na kraju pa neće moči da igra protiv Lidsa. Onaj start na kraju mu je bio apsolutno patetičan jer je bilo očigledno da nije želeo da igra protiv Lidsa“, rekao je Vornok

(FOTO: Action images)


tagovi

ČempionšipEngleskaKardif SitiLeroj SaneLi MejsonMančester SitiNil VornokPep GvardiolaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara