"Navijač (Ilustracija)"
"Navijač (Ilustracija)"

FANATIK: Neki navijači su spremni na sve za pobedu - od ritualnog brijanja do odgrizanja glava?!

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.02.14. | 15:43

Ustajanje na levu nogu je maler, ali vezivanje prvo leve pertle za nekoga je sreća. Navijači čine razne ludosti ne bi li njihov klub pobedio, a mi vam predstavljamo neke od njih...

Navijač (Ilustracija)

Sujeverje predstavlja kvazireligijsko i nerazumno verovanje da su zbivanja u budućnosti uzrokovana magijskim radnjama, bez određenog odnosa između činjenja tih radnji i događaja u budućnosti. Sujeverje se drugačije naziva i praznoverje. Vera u nešto prazno. Nelogično. Nerezonsko. Nemoguće.

Izabrane vesti

Sva ta objašnjenja imaju smisla, ali ne i kada je u pitanju sport.

Kada je sport u pitanju – sve je moguće. U to ste se sigurno uverili, jer kako biste inače objasnili Liverpulov povratak u drugom poluvremenu finala Lige šampiona posle 0:3 protiv Milana. Ili autogol Augentalera posle centaršuta Siniše Mihajlovića. Ili trojku Dušana Kecmana u Zagrebu i mnoge ranije u režiji Saleta Đorđevića... I još mnogo, mnogo drugih "neverovatnih" poteza koji su promenili tok velikih utakmica i pisali istoriju.

Kako ih drugačije objasniti nego verovanjem? Verovali su oni na terenu, a verovali su i oni na tribinama i zato je energija usmerena na teren doprinela da njihova očekivanja budu ispunjena.

Ali odakle sve to polazi? Za mnoge, davno pre početka utakmice. Čim se probude.
"Inače nisam sujeveran, ali kada je sport u pitanju, onda je sasvim drugačije. Ako Partizan igra neku važnu utakmicu, tog dana sve mora da bude po unapred određenom rasporedu" – priča nam 30-godišnji Vlada, navijač crno-belih.
"Čim se probudim, idem u kupatilo na brijanje, bez obzira na to da li ima potrebe za tim. Sledi doručak uz čitanje sportskih strana novina i uz slušanje pesama grupe JNA. Zatim, u zavisnosti od obaveza tog dana, termin je promenljiv, ali odem do Pobednika na Kalemegdanu. Tek kada to obavim mogu da krenem na stadion ili u dvoranu."

Vlada je sa ovim običajima na dan utakmice počeo 2003, kada je Partizan penalima prošao Njukasl i plasirao se u Ligu šampiona. Iako su crno-beli od tada i gubili mnoge utakmice bez obzira na njegov ritual, on ne odustaje.

I to nije ništa čudno. Mnogo je onih koji imaju svoje običaje kojih se pridržavaju kada im igra voljeni klub. Neki od njih počeli su davno pre Vlade.
Među njima je Peđa Valjarević, navijač Crvene zvezde.
"Još kao klinac dobio sam jastuk Delije sever. Više se i ne sećam od koga, ali redovno ga nosim. Što sam stariji, sve mi je bitnije da je tu, pod mojim dupetom na zapadu Marakane. Čak sam ga nosio i u Liberec kada je Zvezda gostovala Slovanu. Sav je ofucan koliko sam ga akao, ali nema veze. Iako ne donosi uvek sreću, znači mi jer je mnogo puta učinio to", uveren je Peđa.

U razgovorima sa raznim navijačima, naišli smo i na drastičnije primere nego što su Vladin i Peđin. Marko, pristalica Partizana, rekao nam je da na dan večitog derbija ne komunicira s prijateljima koji navijaju za Crvenu zvezdu.
"Nema šanse da se to dogodi, makar i da gori negde. Znaju oni za to, pa se više i ne čude", ispričao nam je Marko i, moramo priznati, začudio nas takvim stavom.
Još jedan vrlo čudan, ali takođe čvrst stav, čuli smo iz suparničkog tabora.
"Kada Zvezda igra neku bitnu utakmicu, uvek moram da imam nešto crveno od garderobe na sebi. Najčešće majicu ili duks. Isto tako kada je derbi, izbegavam da dodirnem bilo šta crno. Od daljinskog upravljača za TV – mada u poslednje vreme imam sivi, a-ha-ha – do pepeljare u kafiću. Nekada se i desi da omanem, ali trudim se da ne bude tako", kaže Ranko.

Ipak, možda i najneverovatniji navijački ritual stiže nam iz SAD-a. Niko nam ga, doduše, nije potvrdio, već smo za njega saznali kroz jedan tekst na internetu.

Reč je o ženi i njenoj kćerki koje navijaju za najnovije NFL šampione Sijetl Sihoukse. Njih dve, kada igra Sijetl, naprave 22 kolačića u obliku čovečuljaka koji predstavljaju protivničke igrače, a onda im tokom utakmice jedu – samo glave?!

Sujeverje je prisutno i među sportistima, a najčešći rituali su oblačenje prvo određene patike, podizanje čarapa do određene visine, znojnica na određenom mestu, dodirivanje trave pri izlasku na teren i slično...

Kao što smo rekli, ma koliko nešto od toga zvučalo čudno, zapravo nije. Jer u pitanju je sport i sve to radimo samo zbog jedne stvari – pobede tima za koji navijamo.

A da li i vi imate neki svoj ritual na dan utakmice voljenog kluba? Ako imate, pošaljite nam mejl na fanatik@mozzartbet.com, pa ukoliko je nešto neuobičajeno i zanimljivo, možda ćete baš vi biti tema nekog od narednih intervjua u rubrici Fanatik.

(Foto: Action Images, ilustracija)


tagovi

navijačifanatikEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara