"Ko će gde?"
"Ko će gde?"

Može bez piva, ali ne bez novca: Kokuovo remek delo na licitaciji

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.04.15. | 18:39

PSV je posle sedam godina vratio titulu u Ajnhdoven, ali surova je realnost da će ovog leta verovatno ostati bez pola šampionske generacije

Ko će gde?Vezista Herenvena Džoi van den Berg našalio se pred subotnje gostovanje u Ajndhovenu. Znali su svi da bi pobeda PSV-u donela titulu. Van den Berg je bio spreman da pomogne. Rekao je da bi deset gajbi piva bilo dovoljno da ubedi njegov tim da izgubi. Navijači PSV-a ekspresno su odgovorili na šalu i na Herenvenov Abe Lenstra stadion doneli čak 20 gajbi. Upalilo je. Filipsovci su u 31. kolu deklasirali rivala sa 4:1 i prigrlili titulu šampiona Holandije. Iako se Van den Berg u tih par dana predomislio i rekao da "još čeka ponudu Ajaksa" koja bi mogla da ga natera Herenven da zagrize.

Naravno, nisu sanduci penušavog napitka odlučili. Odlučio je kvalitet ekipe Filipa Kokua, kapitena one poslednje generacije koja je harala Eredivizijom. I kao trener Koku se pokazao kao podjednako spretan. Svega dve sezone bile su mu dovoljne da posle sedam godina vrati PSV na tron. Iako je u međuvremenu vodio bitku sa tumorom. Najveći deo posla je ipak uradio još ranije. Selektirao mlad tim u kojem je samo Meksikanac Andres Kvardado, Valensiji plaćen manje od 3.000.000 evra, stariji od 25 godina. Kapitenu Džordžinju Vajnaldumu tek je 24 leta, prvoj zvezdi tima Memfisu Depaju 21. Kokuu se isplatila filozofija da u startnih 11 ima koliko god je moguće igrača poniklih u omladinskom pogonu kluba.
"Imali smo razočaravajuć početak kluba, ali smo naučili iz toga. Momci su shvatili šta znači igrati za PSV, videli su šta znači osetiti pritisak. Temelj za ovu titulu položili smo još prošle sezone, a ovo je dobra osnova za nove uspehe", rekao je 44-godišnji strateg posle osvajanja 22. titule PSV-a.

Izabrane vesti

I tu dolazimo do problema. Holandija najvećim, ili je bolje reći najbogatijim timovima sveta već godinama služi kao farma za uzgoj fudbalera. Odlasci najboljih igrača dešavaju se i drugima, ali ako gledamo samo te najjače lige nigde tako često kao u Erediviziji.Memfis Depaj na ceni

O ponudama za Memfisa Depaja, sa 20 golova najboljeg strelca lige, slušamo već mesecima. Vajnaldum je takođe spakovao kofere. Očekuje se da će samo na osnovu prodaje njih dvojice u klupsku kasu leći više od 50.000.000 evropskih novčanica. Totenhem je za Depaja već nudio 20.000.000, ali je direktor PSV-a Marsel Brands je odgovorio da će biti potrebno mnogo, mnogo više novca. Sada se pominju Liverpul i Mančester junajted. Ovaj drugi klub se, kao i Arsenal i Njukasl dovodi u vezu i sa Vajnaldumom.

Kao po običaju u siromašnijim ligama ni te basnoslovne sume neće biti dovoljne. Koku je sigurno svestan da bi u slučaju adekvatnih ponuda Filips arenu mogli da napuste i 21-godišnji levi bek Džetro Viljems (sa 12 asistencija na deobi prvog mesta na listi najboljih pakera u ligi, pričalo se o njemu kao novom igraču Mančester Sitija, Real Madrida i Aston Vile) i njegov vršnjak iz sredine terena Adam Maher, dve godine stariji desni bek Santijago Arijas, Karim Rekik je već dve sezojne na pozajmici iz Mančester Sitija... Koku uostalom nema pravo da se buni. Na isti način je i on sam 1998. i to kao slobodan igrač napustio Ajndhoven i preselio se u Barselonu. Sada će osetiti kako su se tada osećali u klubu.
"Samo se nadam da promene neće biti prevelike", nemoćno sleže ramenima čuveni Holanđanin.

Nekakav oslonac PSV će imati u verovatnim ostancima Kvardada, Luka de Jonga, sa 19 golova drugim strelcom prvenstva, Lusijana Narsinga, Jirgena Lokadije, Džefrija Brume... Izvesno je i da rukovodstvo kluba neće pustiti baš sve one koje smo pobrojali u delu pod radnim nazivom "ako dođe adekvatna ponuda..." Šef struke će ipak biti razapet između želja i mogućnosti. PSV je prosto takav klub. Sve te pare koje će stići većinom će biti utrošene u omladinsku školu i za održavanje redovnih troškova, a ne za kupovinu formiranih alternativa. Liga šampiona predstavljaće dodatan napor za ekipu. Za to su se uostalom borili. Za to su i nagrađeni. Ovo je vreme slavlja u Ajndhovenu.

U klubu ipak znaju da je ovo ujedno i vreme planiranja za bolje sutra. Greške se skupo plaćaju. U PSV-u su ih do sada vešto izbegavali. I to nešto znači. Pažljivo zato obratite pažnju na neka nepoznata i teška za izgovor imena koja će tokom leta dolaziti u Ajndhoven. I budite uvereni da će ih kroz koju godinu juriti pola planete.

(FOTO: Action Images)


tagovi

PSV AjndhovenMemfis DepajKokuHolandijaEvropaEredivizijaDžordžinjo VajnaldumDžetro Viljems

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara