""
""

Ostaje nam još samo Serija A?

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.12.17. | 20:30

Naravno, daleko je od gotovog. Ali, činjenica je da Mančester Siti, Barselona, Bajern i Pari Sen Žermen uživaju u određenom komoditetu u samom finišu 2017. godine. Tačnije - sijaju blistavo, poput zvezde na novogodišnjoj jelci

Sitijeva sedamnaesta recka u nizu, Barsina dominacija u Madridu, Bajernova rutina i Pari Sen Žermenova sila... Mada je pred fudbalskim svetom ostalo još gotovo pet meseci žestokih borbi, mnogo bodova u opticaju, ali i dosta vremena za potencijalne šokove, uoči božićnih praznika stvorena je slika da su šampionske bitke u četiri od pet najjačih evropskih liga - rešene.

Izabrane vesti

Naravno, daleko je od gotovog. Ali, činjenica je da Mančester Siti, Barselona, Bajern i Pari Sen Žermen uživaju u određenom komoditetu u samom finišu 2017. godine. Tačnije - sijaju blistavo, poput zvezde na novogodišnjoj jelci.

Pred čuveni „Boksing Dej“ i tradicionalne božićne utakmice najbolju situaciju na tabeli ima furiozna kaznena ekspedicija Pepa Gvardiole. Posle Čelsijevog i kiksa Mančester junajteda, Građani imaju čak 13 bodova više u odnosu na prvog pratioca, ujedno i gradskog rivala. I tačno 55 osvojenih bodova, 18 pobeda i tek jedan remi, uz gol razliku 60-12.

Poređenja radi, Čelsi je u rundi pred božićni spektakl prošle godine ima 43 boda na računu, gol razliku 35-11 i tek šest bodova više u odnosu na drugoplasirani Liverpul. Istini za volju, Plavci su tada imali dve utakmice manje u poređenju sa Sitijem sada. Ali, čak i dodatnih šest bodova više ne bi moglo da nadjača utisak koji je Gvardiolina nova igračka ostavila ove sezone. Siti igra bez konkurencije, daleko najbolji i najdominantniji fudbal. Takav je, uostalom, i pogled na tabelu.

Odličnu poziciju pred nastavak sezone ima i Bajern, iako je sezonu počeo neočekivano loše. Ali, smena Karla Anćelotija i dolazak Jupa Hajnkesa, uz strahovit pad Dortmunda, kumovao je tome da bavarski gigant i branilac titule može da uživa na vrhu. I to uz čak 11 bodova više od drugoplasiranog Šalkea.

Bajern zasad ima 41 bod, po dva remija i poraza iz sedamnaest rundi, ali i gol razliku 37-11. Šalke kao prvi pratilac zaostaje već pomenutih 11 bodova, dok Dortmund, Bajer, Lajpcig i Borusija Menhengladbah imaju čak 13 bodova manje.

A, pazite sada ovo. Prošle godine je Bajern iz 16 rundi skupio 39 bodova, uz tri remija i poraz, te 38-9 u gol količniku, dok je Lajpcig kao drugi tim Bundeslige imao samo tri boda manje, skor 11-3-2 i 31-15 u pogledu datih i primljenih golova.

Barselona je u čarobnom subotnjem matineu ukrao šou u Madridu i tako upropastio Realov pokušaj da na najlepši način stavi tačku na 2017. godinu, u kojoj su odbranjene evropska i svetska titula, a onda i osvojena Španija.

Katalonski gigant je u danima komplikovane političke krize u Španiji pokazao surovu dominaciju i posle 17 kola stigao do 45 bodova - devet više u odnosu na Atletiko Madrid. Jorgandžije su u vikendu za nama pretrpeli (ne)očekivan kiks - Barsu je napred pogurao mali gradski rival Espanjol, koji je Čolu Simeoneu i njegovim pulenima uzeo ceo plen iz ruku. Tek iza Atletika je Real, kome iznad glave stoji ogroman teret zaostatka od 14 bodova za najljućim protivnikom i gotovo nemoguća misija.

Ako bacimo pogled na dešavanja prošle godine, videćemo da je u istom periodu, uz jedno kolo manje, Real imao 37 bodova i svega tri više u odnosu na Barselonu, odnosno četiri više od tada trećeplasirane Sevilje.

Gledajući sadašnji momenat, identičnu distancu kao i Barsa nad Atletikom ima i Pari Sen Žermen u odnosu na Monako i Lion. Sveci su ozbiljno shvatili prošlosezonski „debakl“ i ove sezone im, zasad, nema ravnih. PSŽ je dosad, praktično, zgazio sve, pa tako ima 50 bodova, skor 16-2-1 i gol razliku 58:15, dok prvi pratioci imaju po devet bodova minusa.

A kako je izgledala tabela Lige 1 prošle sezone? Posle tadašnjih 19 rundi Nica je bila na čelu sa 44 boda, Monako je tada bio drugi uz dva boda zaostatka, dok je PSŽ imao „samo“ 39 bodova. Jasna je linija napretka.

U ovom trenutku među "Ligama petice" najneizvesnija borba je u Seriji A, gde prvoplasirani Napoli ima samo bod više (45) u odnosu na Juventus, odnosno pet više od Intera. 

Da li nam je uzbuđenje ostalo još samo u Italiji?

(FOTO: Action Images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara