"Markez i Rosi u duelu"
"Markez i Rosi u duelu"

Otkrivamo: Zašto Markezova izletanja nisu kažnjena?

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.09.16. | 13:40

Rosi nije kažnjen u Asenu 2015, Markez je amnestiran na Silverstounu! I jedan i drugi su zbog duela napuštali stazu, i nisu poboljšavali plasman, što je po pravilima kraljevske klase

Markez i Rosi u duelu

Dva izletanja, vožnja pored piste i četvrto mesto na trci, to je bilans Marka Markeza na Silvertounu. Odmah zatim, a dok su se točkovi Repsol Honde još uvek vrteli po britanskoj pisti, mnogi su u glas tražili žestoku kaznu od strane Direkcije trke. Da li su to sudije Marku Markezu progledale kroz prste na prethodnoj trci?

Izabrane vesti

Odgovor na ovo pitanje je negativan. Sudijski kolegijum je odlučio da se primeni pravilo u kome jasno stoji da se ne izriče kazna motociklist koji je usled borbe napusto stazu, a da prilikom povratka na pistu nije postigao bolju poziciju od one koju je imao pre incidenta. Naravno, pravo na izuzeće kazne ne važi u slučaju da motociklista samostalno napusti pistu, odnosno da se to desi bez uticaja drugih takmičara na njegovu vožnju. To pravilo važi čak i ako je u vožnji došlo do minimalnih odstupanja, pa je na Direkciji trke obaveza da kazni vozača čak i za jedan centimetar odstupanja od propisane putanje kretanja.

Rosijevo kraćenje piste u Asenu

Podsećanja radi, ovo pravilo nije napravilo nikakav presedan u odnosu na pređašnja takmičenja na kojima su se dešavali slični incidenti. Direkcija trke u Asenu je 2015. godine kao nezavisno arbitražno telo na isti način je postupila i u slučaju kada je Valentino Rosi u poslednjem krugu izleteo boreći se sa Markom Markezom. Rosi je ovu trku završio na pobedničkom podijumu, a FIM nije reagovao zbog pravila na koga se ovoga puta poziva i Direkcija trke u Britaniji.

 (FOTO: Action Images)


tagovi

VN BritanijeValentino RosiMoto gpMark MarkezDirekcija trke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara