""
""

Partizanova atinska zagonetka: Koliko mogu crno-beli bez Veličkovića?

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.11.16. | 09:23

Crno-beli od 18 sati igraju protiv AEK-a u duelu šestog kola E grupe FIBA Lige šampiona

Košarkaši Partizana nastavljaju takmičenje u FIBA Ligi šampiona utakmicom protiv grčkog AEK-a u Atini koja bi mogla da se nazove i najlakšom u ovom delu sezone. Zvuči paradoksalno, ali je tako. Najlakša je iz prostog razloga što je, gledano papir i sastave, AEK apsolutni favorit, a pogotovo zbog činjenice da u Atinu zbog hroničnih problema sa povredom nije doputovao kapiten crno-belih Novica Veličković.

Izabrane vesti

POGLEDAJTE KVOTE MOZZART KLADIONICE ZA UTAKMICU AEK - PARTIZAN

Koliko težak posao čeka beogradski klub, svedoči i podatak da AEK za sada ima maksimalnih 7-0 u grčkoj Superligi. Ipak, u Ligi šampiona atinski dvoglavi orao ima učinak 3-2, kao i ekipa Partizana. U prošlom kolu AEK je doživeo neočekivan poraz od nemačkog Ludvigzburga, dok je Partizan na svom terenu neprijatno iznenadio porazom od belgijskog Spiru Šarlroa.
“Realno, imperativ pobede je na njima. Možda nam to pomogne, ali generalno mi želimo uvek da pokušamo da ono što je do nas odradimo što bolje. AEK ima vrlo dobru ekipu, uz Bešiktaš najkvalitetniji i najiskusniji sastav u našoj grupi. Ima mnoštvo igrača koji su igrali i na višem nivou od ovog. Imaju izbalansiranu igru između bekovske i centarske linije, veoma dugačku klupu i nekolicinu košarkaša koji mogu da igraju na više pozicija“, rekao je trener Partizana Aleksandar Džikić za Žurnal.

Pored Veličkovića, trener Džikić od ranije ne može da računa ni na povređenog centra Đorđa Majstorovića. Plejmejker Branislav Ratkovica smatra da, uprkos kvalitetu večerašnjeg rivala, Partizan ima šansu za novi brejk.
“AEK je izgubio od Ludvigzburga, koji je dobar tim kod kuće, mi smo neprijatno iznenadili sa Belgijancima, ali ćemo pokušati da vratimo taj poraz i napravimo brejk u Atini. Sigurno nam je želja da odemo direktno u sledeću fazu“, naveo je Ratkovica za Blic.

Košarkaši Partizana su prošlog vikenda trijumfovali u Zadru na teškom gostovanju i to im je bio tek treći trijumf u poslednjih 12 godina u Dalmaciji. AEK je u poslednjem kolu grčke Superlige savladao Patru. Večerašnja utakmica igra se od 18 sati po srednjeevropskom vremenu.

ČESTI OKRŠAJI U PROŠLOSTI

Atinski klub već deceniju i po gleda u leđa velikim gradskim rivalima Panatinaikosu i Olimpijakosu. Dvoglavi crno-žuti orao gladan je trofeja i bilo kakvog uspeha u Evropi, a radi se o klubu koji je umeo da pravi ozbiljne rezultate na Starom kontinentu. Radi se o klubu koji je tri puta igrao Fajnal for Evrolige, a 1998. godine je izgubio od Kindera u meču za titulu. Ovaj klub ima dva trofeja u Kupu Saporte.

Ovog leta redove AEK-a pojačali su doskorašnji plejmejker Mega Leksa Nikola Ivanović, Amerikanci Majk Dikson i Džavad Vilijams. Stigli su i Kostas Vasilijadis, odnosno Larencakis Janulis. Odranije su tu nama dobro poznati Dušan Šakota i Milan Milošević.

AEK i Partizan su se sastajali već u prošlosti i to čak u pet sezona. Prvi put snage su odmerili u sezoni 1977/1978 u Kupu Radivoja Koraća, Partizan je slavio sa 93:78 i 99:88, na kraju su crno-beli i osvojili to međunarodno takmičenje. Ukrstili su koplja i tačno 20 godina kasnije, AEK je slavio u Beogradu sa 73:71, a Partizan u Atini sa 76:68. Obe ekipe su kasnije završile na Fajnal foru.

Novi okršaj dva kluba imala su već sledeće sezone u Kupu Rajmunda Saporte. Ovoga puta su domaćini bili uspešni. U Beogradu je bilo 87:82 za crno-bele, a u Atini 71:62 za AEK. Usledila su dva evroligaška duela u sezoni 2001/2002 u koja je oba puta trijumfovao grčki klub sa 106:70 i 74:69. Dve godine kasnije opet u Evroligi, ovoga puta Partizan u Beogradu trijumfuje sa 78:71, a u Atini gubi sa 95:92.

(FOTO: Starsport i MN Press)


tagovi

FK PartizanKK AEKFIBA Liga šampionaEvroligaBranislav RatkovicaAleksandar Džikić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara