""
""

POČINJU BELGIJANCI: Nisu najbolji, ali su najkomplikovaniji

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.07.13. | 18:35

Startuje 111. izdanje belgijske Župiler lige s verovatno najkompleksnijim sistemom takmičenja na Starom kontinentu. Klubovi su prijavili više od 220 stranaca, među kojima i sedmoricu srpskih legionara. Anderleht ponovo glavni favorit, prete Briž i Genk

Belgijanci nemaju jednu od najkvalitetnijih liga na Starom kontinentu, ali definitivno mogu da se pohvale verovatno najkomplikovanijim sistemom takmičenja. Tako će biti i u 111. izdanju popularne Župiler lige, koje će startovati ovog petka: prvo 30 regularnih kola, pa zatim podela na plej-of (jedna grupa) i plej-aut (dve grupe), prenošenje polovine bodova iz prve faze, mogućnost da čak i tim koji posle ligaškog dela zauzme 14. poziciju stigne do Evrope. A posebna priča su baraži u kojima klubovi imaju čak dve prilike da se spasu ispadanja: prvo dve najslabije ekipe razigravaju, pobednik opstaje, dok poraženi ide na popravni i to protiv čak tri drugoligaša. Pa ko shvati...

U prethodnih 110 godina 74 kluba su igrala u belgijskoj elitnoj diviziji, od kojih 30 više ne postoji, njih 15 je osvajalo titulu, a ubedljivo najuspešniji sa čak 32 krune je aktuelni šampion i najpopularniji klub u ovoj zemlji – briselski Anderleht.

Izabrane vesti

Župiler liga, koja se nalazi na 11. mestu na rang-listi UEFA, kao i po vrednosti ekipa koje u njoj učestvuju, biće otvorena 26. jula duelom Briža i Šarlroe i trajaće sve do pred kraj maja naredne godine (završetak regularnog dela 14. marta). Uz kratku zimsku pauzu od 25. decembra do 17. januara.

Kao i prethodne godine elitnu diviziju će činiti čak 13 timova iz severnog, flamanskog dela, i samo tri iz južnog valonskog, čiju će čast čuvati Standard, Mons i Šarlroa. A utakmice će se igrati tokom tri dana u pet termina – petkom od 20.30, većina subotom od 20.00, te nedeljom od 14.30, 18.00 i 20.30, uz brojne direktne prenose na kanalima TV Sportkluba.

Za 12 meseci sastav Župiler lige je pretrpeo minimalne izmene. U odnosu na prethodnu godinu jedino nema Beršota koji je zbog bankrota morao da se preseli u peti rang takmičenja, a na njegovo mesto je posle osam godina čekanja stigao Ostende. Više sreće imao je Serkl Briž koji je u četvoromeču baraža bio uspešniji od drugoligaša Muksrona, Vesterloa i Voluvea.

De SuterEkonomska kriza je zahvatila i belgijski fudbal pa klubovi sve manje para izdvajaju za pojačanja. U dosadašnjem toku prelaznog roka potrošeno je tek 9.000.000 evra, dok su od transfera zaradili četiri puta više. Rekordan je bio prelazak Dijumersija Mbokanija iz Anderlehta u kijevski Dinamo za 11.000.000 evra (Karlos Baka je prešao iz Briža u Sevilju za 7.000.000 evra, Lukas Biglija za istu sumu iz Anderlehta u Lacio), a šampion je ostao i bez našeg Milana Jovanovića kojem nije ponuđen produžetak saradnje, kao i De Sutera koji je zabeležio„najteži“ domaći transfer pošto ga je Briž kupio za 2.000.000 evra (Niklas Pedersen je iz Mehelena otišao u Gent za 1.700.000). Umesto njih, prvak je doveo Španca Vika iz Kordobe i reprezentativca Gane Ašeamponga. Ne treba zaboraviti ni bivšeg defanzivca Crvene zvezda Ibrahima Gaja koji je završio saradnju s Lokerenom i trenutnom traži novi klub, Stefana Mitrovića koji se preselio iz Kortrajka u Benfiku za 1.100.000 evropskih novčanica, dok je kao njegova zamena doveden doskorašnji član Partizana Tomašević koji nije dobio pravu priliku u Humskoj.

Kako trenutno stoje stvari, u 111. izdanju Župiler lige nastupiće 224 stranca iz čak 65 zemalja (48,2 odsto ukupnog igračkog kadra) među kojima su najbrojniji Francuzi (38), Holanđani (12), Senegalci i Brazilci (10), dok bi Srbija trebalo da se zadovolji sa sedmoricom „legionara“: tek pristiglim Đorđem Despotovićem koji je za 360.000 evra prešao iz subotičkog Spartaka u Lokeren, Milošem Marićem i Daliborom Veselinovićem u Beverenu, Vladanom Kujovićem u Brižu, Nebojšom Pavlovićem u Kortrajku, Jugoslavom Lazićem u Lokerenu, te Milanom Savićem u Gentu. Promena je bilo i na klupama belgijskih prvoligaša i to u Lirsu (Van Mejr – Menzo), Standardu (Rednik – Luzon) i Šarlroi (Notaro – Mazu).

Okreni-obrni, tek glavni favorit za titulu ponovo je, bez obzira na odlazak nekoliko zvučnih imena, Anderleht (osvojili Superkup pobedom nad Genkom od 1:0). Šampion ima daleko najvredniji tim „težak“ 72.500.000 evra, a najveće rivale trebalo bi da ima u Brižu i Genku, dok su trenutno u drugom planu ipak Standard i Gent. Kada je borba za opstanak u pitanju, baraži se smeše Ostendeu, Beverenu, Lirsu, Levenu, Šarlroi...

Ruku na srce, Župiler liga bi u Belgiji ipak mogla da se nađe u senci reprezentacije koja sjajno gura u kvalifikacijama za SP u Brazilu, a nije mali broj stručnjaka koji smatraju da bi upravo Crveni đavoli mogli da budu i potencijalno iznenađenje predstojećeg Mundijala.

(FOTO: Action images)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara