"Kristijan Manea"
"Kristijan Manea"

Prvo Atletikovo pojačanje posle dve i po godine: Rumun tamo gde samo Bask sme da kroči?!

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.01.18. | 17:05

Kristijan Ganea stiže iz Vitorula

Kristijan ManeaU Engleskoj  im to verovatno ne bi bilo dozvoljeno. Smatralo bi se previše nacionalističkim, gotovo rasističkim. Ali u Baskiji je Atletik Bilbao najveći baš zato što toliko uporno insistira na “kantera“ politici, odnosno deci vaspitavanoj u klubu. A ako ne u klubu, onda bar u komšiluku. Baš zbog toga, malo je klubova na svetu koji mogu da se podiče tolikom podrškom lokalne zajednice, ali je takođe malo klubova na svetu koji imaju toliko problema sa transferima. Uostalom, dovoljno je videti da su Lavovi iz Bilbaa poslednje pojačanje doveli još 30. avgusta 2015. godine kada su za 8.000.000 evra u Baskiju vratili Raula Garsiju.

I sada, cele dve i po godine potom, Atletik ponovo ima povod da nagna navijače da krenu u ludo surfovanje po netu tražeći sve što mogu da nađu o nadaju se novom miljeniku San Mamesa. Jer dres giganta iz Bilbaa zadužio je - Rumun!

Izabrane vesti

To što je Rumun je u stvari i bitnije od toga ko je Kristijan Ganea. Ne zato što je loš naravno. Levi bek Vitorula je već neko vreme vrlo standardan u klubu Georgija Hadžija, uspeo je da se izbori i za status reprezenentativca Rumunije.

Ali sve to nije toliko zanimljivo koliko činjenica da je - Rumun! Ni baba iz Baskije, ni deda, ma nikog u Baskiji nije imao. Međutim, imao je tu sreću da detinjstvo provede baš u Bilbau. Čak je kao dečak igrao za lokalni klub Indartsu. Dakle, ispunjava uslove. Jeste čistokrvni Rumun, ali je vaspitavan u Baskiji. I baš zato je i interesantan Atletiku. Čisto sumnjamo da bi ga uopšte i primetili da mogu da nemaju ta silna ograničenja prilikom dovođenja novih igrača.

Kad već može da igra, zašto da ne? Obeštećenje od oko 1.500.000 evra baskijski klub maltene da neće osetiti. Oni ama baš nikakve finansijke probleme nemaju, jer na pojačanja ne troše, a prodaju samo kad neko aktivira otkupnu klauzulu. Ganea će na San Mamesu imati platu od 600.000 evra.


tagovi

VitorulŠpanijaRumunijaPrimeraLiga 1EvropaAtletik Bilbao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara