"Jan Veseli"
"Jan Veseli"

Šta mislite - ko su najskuplji igrači u Turskoj? Jan Veseli usamljen na krovu, dva srpska asa u samom vrhu! (VIDEO i ANKETA)

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.01.15. | 14:45

Tu su i dvojica hrvatskih igrača, ali i mađioničar Karlos Arojo

Jan Veseli

Poslednjih godina turska košarka nalazi se u ozbiljnoj ekspanziji, zahvaljujući ogromnom prilivu novca od strane prebogatih sponzora, koji na sebi svojstven način privlače velika imena na Bosfor. Tokom prethodnih nekoliko sezona kraljicu igara u zemlji na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora obogatili su svojim bravurama brojni asovi evropske i svetske košarke, a najviše novca u realizaciji transfera potrošili su finansijski giganti iz Istanbula - Fenerbahče, Galatasaraj i Anadolu Efes. 

Izabrane vesti

Uz silne novce koje su klubovi izdvojili na ime obeštećenja, igračima su nuđeni i velike cifre na ime godišnjih primanja, a na prvoj poziciji nalazi se krilni centar Fenera i miljenik navijača Partizana! Dovoljno je reći - svi su radosni - samo je Jan Veseli! Češki internacionalac i letošnje pojačanje iz NBA lige neprikosnoven je na prvoj poziciji liste najplaćenijih igrača sa godišnjim primanjima od 2.500.000 evra! 

Međutim, stiče se utisak da se Veseli još uvek nije potpuno navikao na evropski sistem košarke, ali kako vreme prolazi lagano opravdava uloženi novac. Osim što važi za jednog od najatraktivnijih igrača na Starom kontinentu, Veseli beleži gotovo identične brojke u turskom šampionatu i Evroligi i jedan je od najboljih igrača u timu Željka Obradovića. Dok u domaćim okvirima ima 9,2 poena, pet skokova i 1,1 asistenciju, u najjačem klupskom takmičenju knjiži 9.4 poena, 5.2 skokova i 0.8 asistencija. 

Nenad Krstić

Odmah iza češkog internacionalca nalazi se doskorašnji kapiten srpske reprezentacije Nenad Krstić, sa svega 250.000 evra manje na godišnjem nivou u odnosu na Veselog. Baš kao i superzvezda Fenera i bivši centar moskovskog CSKA stigao je na Bosfor tokom leta, ali je popularni Krle pojačao redove Efesa, koji sa klupe vodi Dušan Ivković

Prekaljeni dugajlija upisao je odličan start u novoj sredini, pošto je dugo imao najveći indeks korisnosti od svih igrača u Evroligi, ali ga je prelom ruke sputao u nameri da zagospodari Evropom. Umesto njega, titulu najkorisnijeg igrača prve faze preuzeo je centar Crvene zvezde Boban Marjanović

Krajem decembra Krstić se vratio na parket i polako se vraća u ritam koji ga je pratio na početku takmičarske godine. U poslednjem ligaškom meču sa Bešiktašom ubacio je deset poena, a na šest dosadašnjih mečeva ima 8,3 poena i tri uhvaćene lopte. Što se Evrolige tiče, na pet odigranih utakmica ubeležio je 12,2 poena, četiri skoka i 1,2 asistencije. 

Na trećoj poziciji nalazi se verovatno najatraktivniji i najpoznatiji Portorikanac u svetu igre pod obručima - Karlos Arojo, sa platom od 1.900.000 evra. 

U mesecima kada Galatasaraj prolazi kroz ogromnu finansijsku krizu i kada su brojni igrači napustili najpoznatiji turski klub, 35-godišnji as ostao je veran dresu koji nosi već dve godine, u kojem i dalje beleži ogromne brojke! 

Čovek od kojeg polazi kompletna igra Galate neprikosnoven je i ubedljivo najbolji na svim frontovima, a pored 14,4 poena i 4,5 asistencija koje knjiži u Evroligi, u turskom šampionatu ima 16,1 poen i preko pet asistencija u proseku! Zbog čega je jedan od najboljih igrača u ligi. 

Aroja u stopu prati balkanski tandem Zoran Erceg - Dario Šarić, sa godišnjim primanjima od 1.500.000 evra! Srpski reprezentativac, koji se već duže vreme nalazi na meti skauta madridskog Reala, profilisao se u jednog od glavnih igrača u timu Ergina Atamana, odmah uz već pomenutog Aroja. U 13 odigranih ligaških susreta na čak devet imao je dvocifreni učinak, a na dva meča bio je na svega poen ili dva od ovih brojki i ima prosek od 13,15 poena i 4,2 skoka, što ga čini jednim od najkorisnijih igrača u prvenstvu. 

Uz to, Erceg je jedan od igrača sa najkonstantnijom formom, a svojom građom, brzinom i šuterskim sposobnostima predstavlja ogromnu pretnju po protivničke odbrane, sa svih pozicija. U Evroligi takođe beleži izuzetne brojke - 17,6 poena i pet skokova. Interesantno, u 11 odigranih utakmica samo jednom nije imao dvocifrene brojke, a košarkaška publika u Srbiji verovatno najviše pamti njegov performans protiv Crvene zvezde u Istanbulu, kada je ubacio 32 poena, ali i onu trojku sa skoro pola terena, vrednu produžetka, kasnije i pobede!

S druge strane nalazi se Dario Šarić, koji je prošle sezone bio daleko najbolji košarkaš Jadranske lige, alfa i omega Cibone, koju je odveo do šampionskog prstena! Ipak, ove godine morao je da prihvati nešto skromniju ulogu i minutažu u sistemu koji preferira Duda Ivković. Ali i pored toga bio je najkorisniji igrač Efesa u Evroligi tokom novembra!

Sjajni 20-godišnjak iz Hrvatske u evropskim okvirima postiže oko 11 poena u proseku, uz šest skokova i skoro tri asistencije, dok na nivou Turske ima nešto slabiji učinak - 9.75 poena, 5.8 skokova i 2.6 asistencija. 

Petu poziciju zauzima Šarićev sunarodnik, ali ljuti rival iz Fenerbahčea - Luka Žorić, koji ima platu od 1.400.000 evra. Znao je iskusni centar, koji je već drugu sezonu u Istanbulu i za bolje dane, pošto igra na slabijem nivou nego prethodnih sezona. To se posebno primećuje u prvenstvu Turske, gde igra svega 14 minuta u proseku i za to vreme upisuje po 4.5 poena i 2.5 uhvaćene lopte, dok u Evroligi ima za nijansu bolju statistiku - 7.6 poena i 3.8 skokova. 

Zato je kao pojačanje u Fener stigao Semih Erden, sa platom od 1.350.000 evra (9.0 poena i 3.5 skokova u Turskoj, 6.0 poena i 2.8 uhvaćenih lopti u Evroligi) - ujedno i jedini Turčin na listi. Na kraju liste najplaćenijih igrača nalazi se neverovatni Endrju Gaudlok, sa 1.200.000 evropskih novčanica. Koji je apsolutno opravdao svaki uloženi cent. Najbolji strelac Fenera i momak koji je u Turskoj tek nekoliko meseci igra kao navijen - u Evropi ima 17,6 poena, a u državnom prvenstvu 12,1 koša i verovatno će na kraju sezone dobiti unosniji ugovor, posebno ako ekipi Željka Obradovića donese radost i poneki pehar...

Šta mislite - ko se od ovih asova najviše isplatio do sada? Naravno, uzmite u obzir da su pojedini na Bosforu jako kratko, dok drugi imaju već nekoliko sezona u patikama.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Zoran ErcegTurskaNenad KrstićLuka ŽorićKK GalatasarajJan VeseliFenerbahče BekoEvropaEvroligaEndrju GaudlokDario ŠarićAnadolu Efes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara