Teško Mesiju sa ovakvom Argentinom! Sampaoli i njegove ideje, promašen penal i Island koji više nije iznenađenje (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.06.18. | 16:52

Na kraju, 1:1 u Moskvi

Selektor sa svojim „idejama“, igrači ni izbliza vredni slavnih predaka i jedan majstor kome pored takvih „znalaca“ mora da padne mrak na oči. Vukao je Leo Mesi u kvalifikacijama koliko je mogao, maltene sam doveo Argentince do Rusije, ali ovom kvalitetom ograničenom timu ne bi pomogao ni još jedan Mesi, da kojim slučajem može da se klonira. Otuda, prvo iznenađenje na ovogodišnjem Mundijalu, pošto su Islanđani, po receptu sa EP iz Francuske, ukočili još jednog favorita i stigli do premijernog boda u svojoj prvoj utakmici na završnim turnirima svetskih prvenstava.

Na premijeri Grupe D u Moskvi mršavih 1:1 ako se posmatra iz ugla Dijega Maradone, prisutnog u loži Atkritije arene i velikih 1:1 ako pitate narod Islanda, gde sad sve vrvi od emocija. Mada, kako igraju na poslednja dva velika takmičenja ni remi sa jednim od papirnatih favorita za osvajanje Zlatnog globusa ne može se podvesti pod senzaciju. Znaju ljudi šta rade. Odoleli bi i jačem timu od danas skromne Argentine.

Izabrane vesti

ARGENTINA - ISLAND 1:1 (1:1)
/Aguero 19 - Finbogason 23/

Stadion: Otkritje Arena, Moskva.
Kapacitet: 44.190.
Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

Argentina (4-2-3-1): Kabaljero - Salvio, Otamendi, Roho, Taljafiko - Bilja (od 54. Banega), Masckerano - Mesa (od 84. Iguain), Mesi, Di Marija (od 75. Pavon) - Aguero.
Island (4-4-1-1): Haldorson - Saevarson, Arnason, R. Sigurdson, Magnuson - Gudmundson (od 63. Gislason), Gunarson (od 75. Skulason), Halfredson, Bjarnason - G. Sigurdrson - Finbogason (od 88. Sigurdason).

Još pre dva leta Island je osvojio srca neutralnih fudbalskih posmatrača. Dopalo nam se to neprestano guranje lopte napred, rvanje sa jačima od sebe, često „u meso“, ali nikad kvarno. Još onaj huk sa tribina. Ostalo je dosta toga preslikano u igri tima sa severa Evrope i u premijernoj mundijalskoj utakmici. Ruku na srce, nisu mogli protiv Argentine da očekuju dominaciju terenom i prednost u posedu lopte, ali kad su je imali u nogama tačno su znali šta s njom da rade. Tri, četiri smislena pasa i tu su. Pred kaznenim prostorom Vilija Kabaljera. Već na startu rezervnom golmanu Čelsija zapretio je Birkir Bjarnason i bez obzira što nije iskoristio zicer pokazao je da tim Hajmira Halgrimsona ima jasan plan igre kako da ugrozi ne baš hitre štopere Argentine ili da izvrši pritisak na dvojicu mundijalskih debitanata na bekovskim pozicijama, Salvija i Taljafika.

Što nije uspeo vezista Aston Vile, jeste Alfred Finbogason. Najbolji strelac Augzbura minule sezone potvrdio je vrhunski „nos“ za gol i posle akcije koja je potvrdila sve manjkavosti argentinske odbrane, u kojoj se u 23. minutu nije znalo časnog krsta. Počev od golmana, preko centralnih do bočnih defanzivaca, za prvi gol Islanda na Prvenstvima sveta.

Mogao je da bude i drugi, da je pred odlazak na odmor malo precizniji bio Gilfi Sigurdson. Nije mu se dalo, ali je poruka bila jasna. Argentina je ranjiva. To je Islanđanima postalo jasno posle prvih 15-20 minuta u kojima su se uglavnom branili, a čim su počeli da igraju kao u kvalifikacijama počeli su da frustriraju Južnoamerikance.

gallery

Argentinci su se negde preračunali. Ili je Horhe Sampaoli potcenio protivnika ili je izborom igrača pogrešio. Kako god, tvrdoglavo odbijanje da šansu u prvih 11 pruži Paulu Dibali i(li) Gonzalu Iguainu (ušao tek pred kraj), česte promene sistema igre tokom kvalifikacija i kontrolih utakmica stvorile su sliku da pojedinci u ovom timu ne znaju šta su im konkretni zadaci. Jeste dvostruki prvak sveta imao nadmoć u posedu, ali je u većem delu susreta bio bezopasan. Na početku pretnja levog beka Taljefika glavom stvorila je privid da će krenuti uraganski napadi, ali posle pomenutih 20-ak minuta  sve je ličilo kao da Gaučosi čekaju da rival sam sebe savlada.

Dotad su Argentinci uspeli da povedu, zahvaljujući individualnom kvalitetu jednog čoveka. Serhio Kun Aguero je najpre uštopovao loptu koju je Markus Roho zategao kao iz praćke (a na kraju je ispala asistencija), napadač Mančester Sitija otresao čuvara s leđa, a onda iz okreta zakucao loptu iza mreže Haldorsona.

Bila je to optička varka o snazi Argentine, koja nije imala igru (Maksimilijano Meza potpuno neupotrebljiv, čak se ni Anhel di Marija nije proslavio), ni mirnoću, bila je statična i neklreativna, usput birajući pogrešne načine da ugrozi gol (iz kornera svaki centaršut išao u peterac, a nijedan nije bio pretnja). U takvim okolnostima ni jedan od najboljih na svetu nije mogao da dođe do izražaja. Jednostavno, Lukas Bilja i Havijer Maskerano bili su suviše daleko od Lea Mesija, zbog čega je kapiten često morao da se vraća po loptu, a onda s njom pokušavao da pređe po nekoliko prepreka. Što generalno nije problem takvom virtuozu, samo danas nije išlo. Baš zbog te disciplne u igri Islanda.
Taj užas od igre saigrača uticao je i na Mesija. Ponajviše na njegovo samopouzdanje, što se najbolje videlo u 64. minutu, pošto nije iskoristio najbolju moguću priliku za drugo vođstvo. Penal. Očajno izveden i odbrana Haldorsona. Bilo ih je još do kraja susreta. Svaka od njih, ispostaviće se, vredna prvog boda za Island na Mundijalima.

Svaka im čast!

FOTO: Action images


tagovi

Lionel Mesifudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija IslandaRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara