UFC 246: Povratak Ozloglašenog

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.01.20. | 11:34

Konor Makgregor večeras u Las Vegasu protiv Kauboja Seronea traži prvu pobedu u oktagonu od 2016. Entoni Petis pred novim, možda i poslednjim izazovom u UFC-u

Prva UFC-ova predstava u Novoj 2020. i odmah vatromet! Možda i najpoznatiji MMA borac današnjice, Konor Makgregor (21 pobeda - 4 poraza) vraća se u oktagon nakon prošlogodišnjeg ponižavajućeg poraza od Habiba Nurmagomedova u bici za pojas u lakoj kategoriji. I to na "mesto zločina", u Las Vegas gde se održava UFC 246.

KOMPLETNA PONUDA - UFC 246

Izabrane vesti

Irac, popularni Ozloglašeni, nekada skandal-majstor odjednom se ponaša civilizovano, dostojno šampiona. Lekcija koju mu je davljenjem u glavu utuvio Nurmagomedov kao da ga je načinila ozbiljnijim i zrelijim. A i bilo je vreme.

Makgregor naime preko tri godine, tačnije od oktobra 2016 i obaranja Edija Alvareza nije pobedio u oktagonu, pre svega zbog onog cirkuskog izleta u boks i "meča" sa Flojdom Mejvederom mlađim, pa je gladan uspeha, kao i njegovi milionski navijači. Ukrstiće rukavice u velter kategoriji (do 77,1 kg) sa jednim od najcenjenijih MMA boraca, živom legendom ovog sporta i ove organizacije, Donaldom Seroneom (36-13).

Popularni Kauboj je na zalasku karijere, a poznat je kao neverovatno tvrd i uporan borac, koji pak nikada nije dobio najvažnije mečeve. Amerikanac drži rekorde po broju borbi, pobeda, nokauta šutom u glavu i bonusa za najbolju bitku večeri u UFC-u, a u svetu jakih mišića i tvrdih pesnica ove su podaci koji svako mora da ceni. Priča se da je ovređen, to jest da ima problema sa nogom, ali je ipak pristao da izađe na megdan Konoru. Izazov je ipak preveliki, kao i zarada od dva miliona dolara.

Ukoliko i ove večeri Makgregor izgubi postaće jasno da je njegov stil ipak prevaziđen. Naime, Irac je udarač sa osnovom u karateu, što znači da je prilično jednostran. Naravno, to ga čini relativno lakom metom za majstore borbe u parteru, a jedan od njih je Kauboj Serone.

Kada se priča o favoritu, to je bez sumnje Makgergor, mada će teško uspeti da završi borbu u prve dve runde. A ako pobedi tek onda sledi ubrzanje i verovatno novi duel sa Nurmagomedovim, možda Tonijem Fergusonom, Horheom Masvidalom... No o tome narednih dana.

Još jedan bivši šampion u lakoj kategoriji, Entoni Petis (22-9) bije se večeras u svetskoj prestionici kocke. Iskusni 32-godišnji Amerikanac zaređao je sedam poraza na poslednjih 11 mečeva i jasno je da nije onaj prvak kao što je bio. To se videlo i protiv Nejta Dijaza letos u Los Anđelsu kada je poražen na poene.

Sada mu je protiuvnik Karlos Dijego Fereira (16-2) kojem je ovo jubilarna 10. borba u Ultimate fighthing championshipu. Do sada je doživeo dva poraza, poslednji još 2015, tako da je jasno da se ovaj momak iz Amazonije ne šali. Kao i svi brazilski fajteri majstor je borbe u parteru gde će i tražiti priliku da slomi čuvenog protivnika. Iako Petis zaslužuje veliko poštovanje, teško će se izvući čitav. A ako i večeras izgubi i pored velikog broja navijača mogao bi lako da ostane bez posla u UFC-u, to jest da mu predsednik Dena Vajt otkaže ugovor.

Praksa je UFC-a da na svakoj borilačkoj večeri koju organizuje bude i nekoliko mečeva devojaka. I to im se naveliko isplaćuje. Ovaj put izdvajamo bitku jedne od najmoćnijih udaračica u MMA, Holi Holms (12-5) najpoznatijoj po brutalnom nokautu šutom u glavu koji je nanela tadašnjoj najvećoj zvezdi u meču za titulu u bantamu, Rondi Rauzi. Amerikanka je već u sledećoj borbi ostala bez pojasa, potom se okušala u novoustanovljenoj pero kategoriji, ali ti nije uspela da se domogne trona.

U suštini, karijera ovoj 38-godišnjakinji je u silaznoj putanji, ali je po svemu sudeći i dalje preveliki zalogaj za njenu večerašnju protivnicu u  ovoj bantam borbi. A to je Rakel "Roki" Penington koja iz 18 MMA bitaka ima samo 10 pobeda te je daleko od nivoa na kojem je Holi bila pre nekoliko godina. Holmsova je poznata kao veliki radnik tako da će i ovaj put biti maksimalno spremna za izazove.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara