Ćabi Alonso (©Reuters)
Ćabi Alonso (©Reuters)

Bajer na tri pobede do prvog trofeja od 1993.

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.02.24. | 14:18

Leverkuzen favorit u okršaju sa Štugartom u okviru četvrtfinala Kupa Nemačke

Šansa za trijumf u DFB kupu postaje sve opipljivija. U takmičenju je ostalo još šest ekipa. Sa Fortunom Diseldorf i Kajzerslauternom, dva drugoligaša su već u polufinalu. Najmanje jedan bundesligaški tim će moći da stigne u završnicu, jer ovog utorka Leverkuzen dočekuje Štutgart. To je, bez dileme, sudar dva tima koja su možda glavni preostali favoriti za osvajanje pehara (20.45).

Da je u pitanju ligaška utakmica, moralo bi se govoriti o derbiju kola. To važi i za Kup. Lider Bundeslige je domaćin trećeplasiranom na tabeli, i skoro da nije moglo atraktivnije u pogledu forme i kvaliteta na terenu u četvrtfinalu DFB kupa početkom februara.

Izabrane vesti

Verkself je u dosadašnjem toku sezone imao posla sa tri nižerazredne ekipe u Kupu. U prvom kolu je deklasirao Teutoniju Otensen sa 8:0, potom je eliminisao trećeligaša Sandhauzen sa 5:2, pre pre nego što je iz takmičenja izbacio drugoligaša iz Paderborna na svom terenu pobedom od 3:1.

Švabe su imale mnogo teži put. U prvom kolu su slavile sa 4:0 u Balingenu, a tim Sebastijana Henesa je od tada morao da se obračunava sa dva bundesligaška kluba, Union Berlinom i Borusijom iz Dortmunda. VfB je pobedio u obe utakmice kod kuće, ali igranje u gostima protiv lidera Bundeslige je verovatno najneprijatniji zadatak koji se može zamisliti u ovom trenutku.

20.45: (1,72) Leverkuzen (4,10) Štutgart (4,50)

Bajer Leverkuzen nastavlja da bude najpozitivniji fudbalski primer ove sezone. Bilo je možda i za očekivati da će Verkself biti u vrhu Bundeslige, a ni četvrtfinale u DFB kupu i nokaut runda u Ligi Evrope nisu toliko neobični. Način na koji tim Ćabija Alonsa juri kroz ovu sezonu je izvanredan.

U 29 takmičarskih utakmica ove sezone, Bajer 04 nije poražen nijednom. Verkself igra jednu od najboljih sezona u istoriji u najvišoj nemačkoj ligi sa 52 osvojena boda iz 20 utakmica. Ali sada dolazi nedelja istine sa teškom kup utakmicom protiv Štutgarta i narednim obračunom u ligi protiv Bajerna iz Minhena.

"Definitivno želimo da prođemo u sledeće kolo Kupa, a onda sledi velika utakmica protiv Bajerna, gde želimo da napravimo nešto dobro za naše navijače", poruičio je prvotimac Bajera Granit Džaka.

Leverkuzen za sada ne želi da razmišlja o Bajernu, jer su Švabe verovatno najveća prepreka u takmičenju u Kupu. Još tri pobede su mu ostale do prvog pehara od 1993. Rajnlandersi neće hteti da propuste ovu priliku.

Prošlog vikenda, Bajer je gostovao Darmštatu u Bundesligi i samouvereno slavio sa 2:0. Leverkuzen nije nužno išao na što ubedljiviju pobedu već je prešao na režim čuvanja energije, dobro znajući šta čeka tim Ćabija Alonsa ove nedelje.

Slično Bajeru iz Leverkuzena, Štutgart je bio teško pogođen zbog međunarodnih obaveza za kontinentalne šampionate u Africi i Aziji. Na kraju krajeva, Seru Girasi iz Gvineje i Hiroki Ito sa Japanom su eliminisani sa svojih turnira ovog vikenda. S obzirom na napetu kadrovsku situaciju, obojica bi u utorak mogla ponovo da budu opcija.

Posle lošeg starta 2024. sa dva poraza, u novoj godini je ponovo krenulo na bolje bez afričkih i azijskih reprezentativaca. Švabe su pobedile u poslednje dve utakmice u Bundesligi i tako se učvrstile na trećem mestu na tabeli. Trenutno imaju 40 bodova iz 20 utakmica. Do kraja sezone može se očekivati borba sa RB Lajpcigom i Borusijom iz Dortmunda za dva mesta u Ligi šampiona.

Uz Atletiko Madrid, Štutgart je jedini klub u najboljim evropskim ligama koji trenutno u svojim redovima ima dva igrača koji su postigli već više od 10 pogodaka u prvenstvu. Girasi ima 17 golova, a Deniz Undav 13. Bez obzira na to da li Gvinejac može da igra u utorak, Švabe su uvek pretnja za rivalske golmane.

Prošle subote, VfB je morao na kratak put u Frajburg. Švabe su prilično rano skrenule na pobednički put i na kraju se radovale sa 3:1.

KUP NEMAČKE - ČETVRTFINALE

Utorak 30.01.

Sankt Pauli - Fortuna Diseldorf 2:2 (0:1) *penalima 3:4

Sreda 31.01.

Herta - Kajzerslauterm 1:3 (0:2)

Utorak

20.45: (1,72) Leverkuzen (4,10) Štutgart (4,50)

Sreda

20.45: (4,90) Sarbriken (3,60) Menhengladbah (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup NemačkeBajer LeverkuzenŠtutgartĆabi Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara