Džejdon Sančo i Jan Matsen (©Reuters)
Džejdon Sančo i Jan Matsen (©Reuters)

Bajern i Štutgart odlučuju o tituli, Lajpcig i Dortmund vode rat za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.04.24. | 12:21

Zaoštrava se borba u Bundesligi

Bajern je skupljao titule poslednjih godina i možda će i ovoga puta imati poslednju reč. Ali situacija se promenila, pa ukoliko bavarski tim izgubi od Kelna i ako Ajntraht pobedi Štutgart, Leverkuzen će već ove subote da bude krunisan kao prvak Nemačke. Dortmund i RB Lajpcig su takođe u akciji u borbi za četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Verovatno nema sumnje da će Leverkuzen ove godine da osvojiti titulu u Bundesligi. Zapravo, samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi i da li će trijumf dočekati posle ovog vikenda ili nekog od sledećih. Prvenstvo može da se reši već ove subote, odnosno pod pretpostavkom da Bajern izgubi kod kuće od Kelna, a da Štutgart doživi poraz od rivala iz Frankfurta pred svojim navijačima.

Izabrane vesti

Dva tima koji mogu da ugroze Bajerovu nadmoć, minhenski velikan i ekipa iz Baden Virtemberga, do sada su osvojili isti broj bodova - 60. Na prvo mesto gledaju sa 16 poena zaostatka, i ovo se na matematičkom nivou može sustići na šest kola pre kraja sezone. Praktično, u preostalim ligaškim duelima u Bavarskoj će se uglavnom truditi da zadrže poziciju vicešampiona, nego što očekuju da se vrate u borbu za titulu.

A drugo mesto Bajerna posle prethodna dva neuspeha sigurno nema čvrste temelje. Utakmica sa Dortmundom i mnogo neočekivaniji neuspeh u Hajdenhajmu pružili su prostor trećeplasiranom Štutgartu da se dostigne bavarskog velikana. Četvrtoplasirani RB Lajpcig ili peta Borusija Dortmund udaljeni su većom razlikom.

15.30: (1,27) Bajern Mihnen (7,00) Keln (10,5)

Međutim, ako bi Bavarci nastavili ustaljeni kratki trend neuspeha, nije nemoguće da se Bikovi i Milioneri približe Bajernu. Bundesligašku scena više nije tema broj jedan u Minhenu. Oni mogu da spasu zabrljanu sezonu na nemačkom frontu na evropskom terenu, a utakmica Lige šampiona u utorak u Londonu protiv Arsenala im daje dobru osnovu pred revanš.

"Razmišljam da napravim nekoliko promena u sastavu", priznao je Tomas Tuhel, trener Bajerna. "Uglavnom da bi neki igrači dobili potreban ritam. Ne u potpunosti da odmorim prvotimce".

15.30: (1,38) RB Lajpcig (5,00) Volfzburg (8,00)

Četvrto mesto na tabeli Bundeslige, koje kao poslednje obezbeđuje plasman u Ligu šampiona za narednu sezonu, predmet je velike borbe RB Lajpciga i Dortmunda. Saksonski tim posle ovog kola namerava da zadrži poziciju posle duela sa Volfzburgom.

Međutim, ako ne želi da se osvrne na rezultat paralelne utakmice u Menhengladbahu, gde će igrati najveći rival Dortmund, mora da se osveti za jesenji poraz i osvoji tri boda. Za sada Bikovi drže četvrto mesto zahvaljujući boljem rezultatu od tima iz Severne Rajne-Vestfalije. U odnosu na njega, Die Roten Bullen imaju prednost što se mogu fokusirati isključivo na domaću scenu, jer ih se, za razliku od BVB-a, evropska elita ove godine više ne tiče.

15.30: (3,45) Borusija Menhengladbah (3,50) Borusija Dortmund (1,98)

S druge strane, očekuje se da će za Dortmund biti veoma naporne preostale nedelje ove sezone. Ne samo da pokušava da se probije u polufinale Lige šampiona, već se istovremeno bore za četiri najbolja u Bundesligi sa četvrtoplasiranim Lajpcigom. Ovo je ključno za ispunjenje glavnog cilja, a to je da BVB sledeće godine može da igra u konkurenciji najboljih u Evropi.

Povrh svega, treneru Edinu Terziću neće biti lako da se nosi sa zahtevnim programom koji čeka njegove pulene. Za samo nekoliko dana Borusiju očekuje revanš četvrtfinala na evropskoj sceni protiv Atletiko Madrida, a zatim dueli sa vodećim Leverkuzenom i ključni dvoboj u Lajpcigu. A povrh toga, ovoj zbrci se može dodati i polufinale Lige šampiona, ako Borusija tamo uspe da se kvalifikuje posle poraza od 2:1 u prvom meču u Madridu od Atletika.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

BUNDESLIGA – 29. KOLO

Petak

Augzburg - Union Berlin 2:0 (0:0)

/Tic 47, Mihel 81/

Subota

15.30: (3,45) Borusija Menhengladbah (3,50) Borusija Dortmund (1,98)

15.30: (1,27) Bajern Mihnen (7,00) Keln (10,5)

15.30: (2,15) Bohum (3,60) Hajdenhajm (3,50)

15.30: (1,98) Majnc (3,50) Hofenhajm (3,80)

15.30: (1,38) RB Lajpcig (5,00) Volfzburg (8,00)

18.30: (1,53) Štutgart (4,20) Ajntraht Frankfurt (6,25)

Nedelja

15.30: (4,10) Darmštat (3,50) Frajburg (1,90)

17.30: (1,20) Bajer Leverkuzen (6,75) Verder Bremen (14,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBajern MinhenRB LajpcigBorusija DortmundBajer Leverkuzen

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara