©Reuters
©Reuters

Bajernov debakl ubrzao slavlje Farmaceuta: Leverkuzen na pobedu od šampionskog trona

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.04.24. | 17:33

Hajdenhajm savladao Bavarce (3:2), te se Bajer novom pobedom (1:0) udaljio na +16

Čeka Bajer Leverkuzen 120 godina šampionsku krunu, međutim izvesan kraj posta danas je postao bliži za dva koraka, pre svega zahvaljujući preokretu koji je režirao Hajdenhajm na domaćem terenu protiv Bajerna. Uprkos zaostatku od dva gola na poluvremenu, domaćin je uspeo da stigne do celog plena i spotakne branioca trona, a svojevrsnu senzaciju novajlije u Bundesligi iskoristio je Bajer Leverkuzen i minimalcem u Berlinu (1:0) se udaljio na 16 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca.

Pobeda izabranika Ćabija Alonsa, uz šesti poraz Bajerna u sezoni, uticali su da šest kola pre kraja šampionata Farmaceuti uvećaju bodovni plus i dođu u situaciju da ih samo tri boda dele od matematičkog dolaska na tron Nemačke.

Izabrane vesti

Šest prilika za ulazak u istoriju od danas je pred igračima Bajera, a prvu će Alonsov tim imati sledeće nedelje na svom terenu kada im u goste stiže Verder.

Poklopile su se u aktuelnoj sezoni brojne okolnosti. Kao da se sudbina pobrinula da bez trunke dileme i veoma ubedljivo, Bajer naplati sve godine posta. Sjajna ekipa, neporažena 28 kola, današnjom reckom u gostima Union Berlinu izjednačila je rekord u vlasništvu upravo Bajerna iz sezone 2013/14.

Pogodak Vrica sa bele tačke u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena bio je dovoljan da Alonsov tim napravi novi korak na putu do cilja, a kao i tokom cele sezone, Bajern se pobrinuo da dodatno olakša posao rivalu novim kiksom. Prvi poraz Bavaraca priotiv nekog od timova koji igraju debitantsku sezonu u Bundesligi još od 2000. godine uklopio se u bledu sliku minhenskog tima tokom čitavog prvenstva i uticao da se slavlje Farmaceuta prezakaže.

Fešta već projektovana za 30. kolo, današnjim raspletom potencijalno je pomerena za jednu nedelju ranije jer će Bajer već prvom narednom pobedom (ili porazom Bajerna) ozvaničiti krunisanje.

A subotnja izdanja konkurenata za tron (ukoliko uopšte mogu tako da se nazovu) praktično su oslikala čitavu trku između aktuelnog i budućeg šampiona. Uspeo je Bajer još jednom da dođe do pobede uz utisak strepnje i neizvesnosti do poslednjeg sudijskog zvižduka. Igrač više čitavo drugo poluvreme nije bio dovoljan da Farmaceuti udvostruče prednost i liše svoje navijače grickanja noktiju i čupanja kose svaki put kada bi domaćin preneo težište pred gol Hradeckog. Ipak prekršaj Robina Gosensa za drugi žuti karton i najstrožu kaznu bio je dovoljan poklon gostima, a dar je u ceo plen pretočio talentovani 20-godišnjak osmim golom u prvenstvu ove sezone.

Istovremeno, Bavarci su nastavil nemiliceda prosipaju bodove, iako je posle prvih 45 minuta delovalo da će pobedom očuvati matematičke šanse makar kolo duže. Pogocima Kejna i Gnabrija minhenski tim je u završnih sedam minuta prvog poluvremena stigao do osetne prednosti, međutim nedovoljne čak ni za bod.

Furiozan finiš prvog dela igre nagoveštavao je debakl domaćina, a umesto toga, gledali smo novo poniženje branioca krune. Posle samo pet minuta igre u nastavku rezervista Kevin Sesa je prepolovio zaostatak i dao vetar u leđa saigračima i najavio preokret koji je sa dva gola potpisao Tim Klajndinsti tako režirao novi poraz Bavaraca u sezoni. Šamar od strane debitanta ostavio je izabranike Tomasa Tuhela praznih šaka šesti put u aktuelnoj sezoni što im se nije desilo od takmičarske godine 2011/12.

Bledi Bajern i fenomenalni Bajer, svako je pružio doprinos, te smo prišli na tri boda od ozvaničenja novog šampiona Bundeslige. Šampanjac se uveliko hladi u Leverkuzenu, a mogao bi da bude otvoren već u nedelju 14. aprila oko dva sata posle početka utakmice zakazane za 17.30 časova.

BUNDESLIGA – 28. KOLO

Petak

Ajntraht Frankfurt - Verder 1:1 (0:0)

/Tuta 77 - Veljković 62/

Subota

Keln - Bohum 2:1 (0:0)

/Tiges 90+1, Valdšmit 90+2 - Pašlak 53/

Frajburg - Lajpcig 1:4 (0:3)

/Grifo 59 - Haidara 2, Openda 18, 44, Šeško 54/

Hajdenhajm - Bajern Minhen 3:2 (0:2)

/Sesa 50, Klajndinst 51, 79/

Majnc - Darmštat 4:0 (1:0)

/Hanhe Olsen 33, Gruda 60, Li Jae Sung 80, 84/

Union Berlin - Bajer Leverkuzen 0:1 (0:1)

/Virc 45+8p/

18.30: (2,25) Borusija Dortmund (3,60) Štutgart (3,05)

Nedelja

15.30: (2,30) Hofenhajm (3,60) Augzburg (3,20)

17.30: (1,90) Volfzburg (3,50) Borusija Menhengladbah (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bajer LeverkuzenBajern MinhenBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara