Brojke da ti pamet stane

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.05.18. | 17:37

Da je ostao do decembra Zinedin Zidan bi se, vrlo verovatno, izjednačio na čelu liste trenera sa najviše internacionalnih trofeja u istoriji fudbala. I sve za samo tri godine u poslu...

Zinedin Zidan šokirao je danas svetski fudbal kao retko ko poslednjih godina! Posle trećeg uzastopnog trofeja u Ligi šampiona popularni Zizu sazvao je vanrednu konferenciju za medije i saopštio svima da odlazi. Da ne želi više da bude trener Real Madrida

Izabrane vesti

Francuz je u Kijevu ušao u istoriju pošto je postao tek treći trener kome je pošlo za rukom da tri puta trijumfuje u elitnom klupskom takmičenju - posle Boba Pejslija i Karla Anćelotija - ali prvi koji je to uradio tri puta zaredom. I to bi bilo samo poslednje veliko dostignuće jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Čoveka koji se trenerskim poslom bavi tek četiri godine, odnosno svega dve i po godine u seniorskom fudbalu?!

Ako ćemo po brojkama Zidan nije mogao da izabere bolji trenutak da se povuče. Jer mnogi će reći da je ovo što je postigao do sada neponovljivo, a Real je takav klub da konstatno traži da se najveći rezultati ponavljaju. Uostalom, Zizu je to i sam konstatovao na odlazećoj konferenciji...
"Znam da sam izabrao čudan trenutak, ali ekipi je potrebna promena kako bi nastavila da pobeđuje. Potreban je neko sa drugom metodologijom rada i zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku“.

No da se vratimo na brojke kojima su ovi redovi posvećeni... Za početak, ona najfrapantnija. Zinedin Zidan u dosadašnjoj karijeri osvaja trofej na svakih 16,5 utakmica?! To je prosta matematika. Na klupi Reala sedeo je ukupno 149 puta u svim takmičenjima. Tokom dve i po godine uzeo je devet trofeja (tri puta Ligu šampiona, dva puta FIFA Svetsko prvenstvo, jednom La ligu, dva puta evropski Superkup i jednom španski Superkup), a kada broj utakmica podelimo sa brojem pehara dođemo do brojke 16,5.

Podsetimo, Zidan je na klupu Madriđana seo početkom januara 2016, nakon što je otpušten Rafa Benitez. Bio je to dosta težak trenutak za Real, ali Zizu je razmrdao ekipu i stigao do svog prvog trijumfa u Ligi šampiona. U prvoj punoj sezoni stigla je i titula šampiona Španije, zajedno sa UEFA Superkupom, FIFA klupskim prvenstvom sveta i na kraju, kao šlag na tortu - drugi trijumf u LŠ. Prvi put da je neki tim uspeo da odbrani trofej otkako je elitno evropsko takmičenje promenilo naziv i format takmičenja.  

U nedavno završenoj sezoni, i pored svega što je doneo klubu, govorkalo se kako bi Zidan mogao da bude smenjen zbog rekordnog zaostatka za Barselonom u ligi, ali Francuz se nije mnogo obazirao na priče. Žrtvovao je La ligu na vreme, usredsredio se na Evropu i napravio pravo malo čudo. Najtežim mogućim putem stigao je do finala LŠ. Preko Pari Sen Žermena, Juventusa i naposletku Bajerna.  

I onda u Kijevu nova kruna. U takmičenju koje Real najviše voli. 

Pejsliju je za tri najvrednija klupaska trofeja trebalo pet godina (1977, 1978, 1981), a Ančelotiju čak 11 (2003, 2007, 2014). Karlo Ančeloti je zajedno sa  Aleksom Fergusom i Đovanijem Trapatonijem trener sa najviše internacionalnih trofeja - sva trojica imaju ih po sedam. Da je kojim slučajem ostao na klupi Reala Zizu bi imao sasvim realnu šansu da ih dostigne već do kraja godine. Realu u avgusti sledi evrposki Superkup, a onda krajem godine i novi FIFA Mundijal za klubove. 

Zar ne bi bilo realno?

I sve to za samo tri godine trenerske karijere?!   

Zanimljiv je podatak da je Zinedin Zidan sve do pre dva-tri meseca bio (procentualno gledano) najuspešniji trener u istoriji kluba sa Santijago Bernabeua. Međutim, kako je svesno žrtvovao neke utakmice kada je trka sa Barselonom već bila izgubljena, doživeo je čak šest poraza (od 16 ukupno otkako je seo na klupu prvog tima) u poslednjih pet meseci i pokvario učinak. Iz tog razloga ispred njega su ostali Žoze Murinjo sa 71,9 odsto uspešnosti, odnosno Karlo Ančeloti, koji je Realu doneo desimu, sa 74,8 odsto.  

I još jedan podatak, samo nema veze sa trofejima i brojkama. Zinedin Zidan je prvi trener u drugoj eri Florentina Pereza koji se sam povukao Ili bolje reći koji je podneo ostavku. Pelegrini, Murinjo, Ančeloti, Benitez... svi su otišli pošto su manje-više dobili otkaz, ili sporazumno raskinuli ugovore na zahtev kluba, odnosno predsednika.  

Još jedan novi standard koji je Zizu postavio na Bernabeuu...

UČINAK PO SEZONAMA

2015/16
utakmica: 27
pobeda: 21
remija 4
poraza 2

USPEŠNOST: 77,8%

2016/17
utakmica: 60
pobeda: 44
remija: 11
poraza 5

USPEŠNOST: 73,3%

2017/18
utakmica: 62
pobeda: 39
remija: 14
poraza: 9

USPEŠNOST: 62,9%


tagovi

Zinedin Zidan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara