Dušan Vlahović (@Reuters)
Dušan Vlahović (@Reuters)

Buongiorno Italia: Juve navija za Barsu; udara "brat na brata" u duelu Rome i Brajtona

Vreme čitanja: 7min | čet. 07.03.24. | 13:28

Žestoka trka u Seriji A za mesto na Svetskom prvenstvu klubova

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima) 

Budućnost Juventusa je u rukama u Barselone i Napolija. U dobroj meri od ishoda revanš meča osmine finala Lige šamipiona zavisi organizacija sledeće sezone i prelaznog roka Bjankonera. Ako Katalonci izbace Napoli, Juventus će i matematički biti kvalifikovan za prvi Mundijal za klubove po novoj formuli u Sjedinjenim Američkim Državama (kreće leta 2025). Napoli sa prolazom u četvrtfinale ne obezbeđuje automatski učešće na klupskom Svetskom prvenstvu, ali dolazi na korak do tog veoma važnog cilja: Azurima bi u u sledećem krugu Lige šampiona bila dovoljna jedna pobeda, bez obzira da li će proći u polufinale ili ne, da izvade kartu za Ameriku. 

Izabrane vesti

Mundijal za klubove učesnicima garantuje u startu 50.000.000 evra. Ta cifra  može da poraste do čak 200.000.000 evra, sa rezultatima i marketingom. Drugim rečima, Mundijal za klubove će napraviti još veći jaz između velikih klubova i ostatka, u brk protivnicima Superlige. Eto zašto predsednik Napolija Aurelio De Laurentis najavljuje da će, u slučaju da ne stigne do Mundijala sportskim putem, upotrebiti i pravne lekove da izbaci Juventus i osigura svom klubu put na Mundijal. De Laurentisovi advokati već uveliko rade na proučavanju normi i mogućnosti da iskoriste odluku UEFA da suspenduje Juventus na godinu dana iz evropskih takmičenja kao motiv za izbacivanje sa Mundijala za klubove. 

Ostanak Maksa Alegrija na klupi Juventusa vezan je za plasman u Ligu šampiona koji se čini na dohvat ruke, ali i za plasman na Mundijal za klubove. Budući da se novo takmičenje igra tokom leta i traje mesec dana, vrlo je verovatno da će Stara dama, u tom slučaju, iz logističkih razloga, produžiti ugovor Alegriju na još godinu dana, do 2026. 

Liga šampiona, Mundijal za klubove, povećanje kapitala (Eksor treba da uplati 130.000.000 evra), 27 fudbalera na pozajmicama u drugim klubovima i prodaja dva ili tri igrača iz reda tzv. startera, omogućava tehničkom direktoru Kristijanu Đuntoliju da vodi vrlo ambiciozan prelazni rok. 

Međutim, pre nego što počne prelazni rok, Juventus želi da reši pitanje Adrijena Rabioa. Francuzu ističe ugovor u junu i Stara dama želi da ga produži uz povećanje plate sa 7.000.000 na 7.500.000 evra, međutim Rabio i njegova mama-menadžerka Veronika odugovlače pregovore jer žele da vide šta će biti sa Alegrijem

Rabio bi želeo da se vrati u Premijer ligu i samo ostanak toskanskog stručnjaka na klupi Juventusa može da ga pokoleba. Takođe, i Evorpsko prvenstvo u Nemačkoj ima svoju ulogu. Rabio bi mogao da bude jedan od protagonista kontinentalne smotre nacionalnih reprezentacija i evropska pozornica bi mogla da mu značajno poveća broj zainteresovanih klubova. U Juveu su svesni te mogućnosti i zato žele da anticipiraju produžetak ugovora. Ipak, Đuntoli je pripremio i plan B, Kopmejners je prvi izbor za zamenu Rabioa dok su Ferguson i Samardžić alternative. Istini za volju Lazar je na meti Juventusa bez obzira kakav će biti epilog sage Juve-Rabio koja traje već pet godina.  

Među igračima koji će napustiti Kontinasu je Aleks Sandro. Brazilcu ističe ugovor i u Torinu posle devet godina saradnje nemaju nameru da mu produže ugovor. Federiko Kjeza, Filip Kostić i Mojze Ken su u vrhu liste igrača koji bi mogli da budu prodati kako bi se dodatno pojačao budžet za pojačanja. 

MILAN ŽELI LIGU EVROPE 

Žreb je bio blagonaklon prema Rosonerima i darovao im je Slaviju iz Praga u osmini finala Lige Evrope. Nikoga u Milanu ne brine mnogo što su Česi primorali u grupnoj fazi Romu da igra plej-of imajući u vidu cilj Stefana Piolija i njegovih igrača.

Za trenera Milana je osvajanje Lige Evrope presudni uslov da ostane na klupi do kraja ugovora koji ističe u leto 2025. godine. Koliko igrači drže do njega i nastavka saradnje sa njima imaćemo najbolji pokazatelj u  mečevima u Ligi Evrope. Objektivno, samo je Liverpul iznad svih, dok su Bajer Leverkuzen i Milan u drugom redu, a Atalanta i Roma su “poludele” varijabile. 

Promene u stručnom štabu Piolija i personalne promene su dali rezultate. Ambulanta u Milanelu je ispražnjena i fudbaleri se manje povređuju. Na spisku igrača van stroja ostao je samo Pobega

Kalulu i Tomori su se tek oporavili od povreda i Pioli će ih postepeno uvoditi u igri i podizati im formu, u tom kontekstu treba posmatrati izbor Kjaera i Gabije za par centralnih bekova. U startnih 11 se vraća Renjders dok će napad biti potvrđen u bloku sa Jovićem i Okaforom, najefikasnijim i najkorisnijim rezervama u Seriji A. 

MILAN (4-2-3-1): Menjan - Florenci, Kjaer, Gabija, Ernandez - Rejnders, Adli - Pulišić, Loftus-Čik, Leao - Žiru.

SLAVIJA (3-4-3): Stanek - Zima, Holes, Vicek - Doudera, Oskar, Masopust, Boril - Jurecka, Kitil, Šranc.

DE ROSI I DE ZERBI - PRIJATELJSTVO NA ISPITU 

Danijele De Rosi i Roberto De Zerbi su veliki prijatelji, odnosno više od toga - braća. Njihov odnos se cementifikovao u prethodne dve godine kada je De Zerbi velikodušno otvorio vrata svojih treninga za De Rosija i praktično mu preneo dobar deo svog znanja. I pored toga što su gotovo vršnjaci, De Zerbi je u neku ruku trenerski “stariji brat” De Rosiju

Nema sumnje da Roma ima kvalitetniji tim od Brajtona, tim pre što DDR ima sve igrače na raspolaganju, a De Zerbi nema četvoricu startera zbog povreda. Za razliku od Murinja, De Rosi ne primenjuje “mentalne igre” i priznaje da ima jači tim od De Zerbija, štaviše kaže i da njegovi igrači vrede za četvrto mesto u Seriji A te da je nedopustivo da Roma pet godina ne igra Ligu šampiona. 

Roma je u poslednje vreme imala vrlo pozitivan skor sa engleskim klubovima u evropskih takmičenjima, ostvarila je sedam pobeda na osam mečeva, uključujući i četiri poslednje uzastopne pobede. Uz to Đalorosi su u Ligi Evrope na svom stadionu pretrpeli samo jedan poraz i to od Betisa. 

De Rosi je sakrio karte pred duel sa svojim prijateljem i mentorom. Ne zna se da li će Đalorosi igrati u formaciji sa tri ili četiri defanzivca. Endika je dobro i igraće meč sa zaštitnom maskom na licu. U slučaju da De Rosi igra u formaciji 4-4-2 u tim upada El Šaravi, a izlazi Smoling.  De Zerbi neće moći da računa na svog najefikasnijeg igrača u Ligi Evrope Žoaa Pedra kao ni na Mitoma, Marča, Milnera i Hinšelvoda

Naravno, glavne uzdanice domaćina su Paulo Dibala i Romelu Lukaku, napadački tandem, na kome bi Rimljanima mogli da pozavide svi, pogotovo kada su Argentinac i Belgijanac zdravi i u formi. 

Večaras će 50 jubilarni put Olimpiko biti rasprodat od kada su Romu preuzeli Fridkinovi. Trend koji je počeo sa Žozeom Murinjom i inteligetnom politikom cena ulaznica nastavlja se i sa De Rosijem na klupi. 

ROMA (3-5-2): Svilar - Mančini, Smoling, Endika - Čelik, Kristante, Paredes, Pelegrini, Spinacola - Dibala, Lukaku.

BRAJTON (3-4-2-1): Verbrugen - Veltman, Dank, Van Heke - Lempti, Gros, Gilimur, Estupinan - Buonanote, Ansu Fati - Velbek. 

SARI I LOTITO PRED RAZVODOM 

Predsednik Lacija Klaudio Lotito i trener Mauricio Sari su sve udaljeniji. Jaz između njih dvojice je postao toliko veliki da više i ne pokušavaju da pričaju jedan sa drugim. Lacio je izgubio čak 15 mečeva u ovoj sezoni u Seriji A i Ligi šampiona i što još više zabrinjava šest na poslednjih deset utakmica. 

Iznad Formela lebdi utisak kraja ciklusa. Sve je izvesnije da bi Lacio posle sedam godina mogao da se nađe izvan Evrope i sa obavezom da konstruiše novi kostur tima. Sari, barem tako izgleda, je demotivisan i ne gori od želje da ostane na klupi Lacija do kraja ugovora (leto 2025) ni u klubu nisu zaintersovani da ga zadrže. Dogovoreni razvod bio bio  najlogičnije rešenj da Sari i Lotito nisu tvrdi na parama. Prvi bi da dobije poslednji cent koji mu pripada po ugovoru, drugi ne bi da plati sve što može da izbegne. 

Sarijeva plata je veliki teret za bilans Lacija i da Lotito nije gazda kluba, Mauricio bi već bio ispraćen na izlazna vrata. Biće velika bitka oko raskida ugovora imajući u vidu da su u igri 4.000.000 evra neto plate za Sarija i gotovo 8.000.000 evra koliko košta Lacio. 

U međuvremenu već se priča o naslednicima i na listi je na prvom mestu Rafaele Paladino. Trener Monce je zainteresovan da preuzme Lacio, a ne bi trebalo da bude problema sa njegovim transferom budući da su Adrijano Galijani i Lotito partijski drugovi i da se nalaze na istoj strani kako u blokovskoj podeli unutar Zajednice prvoligaša i FS Italije tako i u italijanskom Senatu. Alternative za Paladina su Igor Tudor i Vinčenco Italijano

Drugi problem Lacija je Čiro Imobile. Najefikasniji igrač Nebeskoplavih u istoriji je primer surovosti fudbala, sporta u kojem se vrlo retko živi od minulog rada i na lovorikama slavne prošlosti. Imobileu ne vredi mnogo što je postigao preko 200 golova za Lacio, sve to je, stavljeno u senku promašaja u poslednje dve sezone koje kapiten ne igra na visokom nivou. Kiks protiv Bajerna koji je mogao da promeni tok utakmice i dvoboja sa Bavarcima je samo poslednja kap u čaši. 

U svakom slučaju, posle Minhena, ponovo se čuju sirene iz Saudijske Arabije za Imobilea. To ne znači da će on biti “zaveden” astronomskim ponudama pošto se njegova familija, i posebno supruga, protiv odlasku u Saudijsku Arabiju i preferiraju ostanak u Rimu ili selidbu u Sjedinjene Američke Države, kao legendarni prethodnik Imobilea Đorđo Kinalja, zvani “Long John”. 

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Sporting – Atalanta 1:1 (1:1)

/Paulinjo 17 – Skamaka 39/

Četvrtak

18.45: (10,0) Karabag (5,20) Bajer Leverkuzen (1,37)

18.45: (2,15) Roma (3,45) Brajton (3,35)

18.45: (4,40) Sparta Prag (3,70) Liverpul (1,80)

21.00: (1,55) Benfika (4,10) Rendžers (6,00)

21.00: (2,80) Frajburg (3,15) Vest Hem (2,65)

21.00: (1,45) Milan (4,40) Slavija Prag (7,50)

21.00: (1,90) Marselj (3,50) Viljareal (4,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Buongiorno ItaliaSerija AJuventusac milanInterRomaLacio

Obaveštavaj me

Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara