Buongiorno Italia: Juventusova podvala Napoliju, Ibra pregazio Bolonju, Tomović na vratima Verone

Vreme čitanja: 7min | uto. 22.09.20. | 12:24

Fonseka sve bliži odlasku iz Rome, već se pominju i mogući naslednici

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Povratak Alvara Morate i briljantan početak sezone Zlatana Ibrahimovića i Milana su u prvom planu italijanske sportske štampe. Navodi se da Juve nije želeo da bude žrtva “igrarija” Aurelija de Laurentisa i da je u blic pregovorima sa Atletiko Madridom rešio pitanje centarfora.

Izabrane vesti

O Ibri se recituje ode i najvaljuje uspešna sezona Milana. Izveštava se i o prvom danu Artura Vidala u Interu, kao i sve neizvesnijoj sudbini Paula Fonseke na klupi Rome. Već kruže imena Alegrija, Sarija i Rangnika kao njegovih naslednika. Gazeta piše da će uz Darka Lazovića i Ivana Ilića u Veroni, u ovoj sezoni, igrati i Nenad Tomović pošto je ostalo da sredi samo nekoliko detalja oko plate.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Beskrajni Ibra. Na pragu 39-e godine Zlatan lansira Milan”, ne štedi Gazeta pohvale na račun Zlatana Ibrahimovića koji je juče potopio Bolonju sa dva gola. U podnaslovu se osim reči Ibrahimovića da bi dao još nekoliko golova da ima 20 godina, ističe da je jučerašnja pobeda bila 13. Milanov uzastopni pozitivni rezultat, između prethodnog i ovog šampionata. “Za ovakav Milan Liga šampiona nije samo san”, zaklučuje Gazeta.

Na drugoj i trećoj strani je još eksplicitniji naslov vezanosti Milana za Šveđanina: “Okreni, obrni Milan je sve više Ibrin”. Siniša Mihajlović je posle meča, malo u šali malo u zbilji, konstatovao da su razliku napravili njegovi prijatelji: Ibrahimović i Donaruma, koga je upravo on lansirao sa 16 godina na veliku fudbalsku pozornicu.

Pirlova devetka je Morata II. Ćao Džeko, vraća se Španac na pozajmicu od 10 miliona evra po godini”, naslov je rekonstrukcije jučerašnjeg velikog preokreta u potrazi za novim centarforom Juventusa. Gazeta tvrdi da je spotski direktor Juvea Fabio Paratiči radio paralelno na nekoliko frontova i da je imao dogovore sa Milikom, Džekom, Moratom, a da je pokušavao i da dovede Kavanija. Na kraju je zbog sticaja okolnosti - ponašanja predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa, ali i dogovor Atletiko Madrida sa Suarezom – konačni izbor pao na Moratu. U tekstu se precizira da će Morata biti plaćen de fakto u tri rate: prve dve kroz godišnje pozajmice po 10.000.000 evra i na kraju treća za otkup od 35.000.000 evra.

Na unutrašnjim stranama se pretpostavlja da će sa Moratom Pirlo imati tri rešenja za napad Bjankonera: 3-4-1-2 sa Dibalom iza Ronalda i Morate; 4-3-3 sa Ronaldom, Moratom i Kuluševskim i 4-4-2 sa Ronaldom i Moratom i Dibalom koji bi bili alternativni.

Ništa od Rome i Juvea, Milik i Džeko šta ćete sad?” piše Gazeta da će dva kluba morati sada da “zakrpe” odnose sa svojim centarforima koji će, osim ako se ne dogodi iznenađenje u poslednjem momentu, ostati tu gde jesu. Milik ne želi da se odrekne dve mesečne plate za novčane kazne koje je izrekao klub i sve je izvesnije da će završiti izvan tima s perspektivom da sledeće godine ode iz Napulja bez evra obeštećenja. Na drugoj strani, Paulo Fonseka će morati da ispegla svoj odnos sa Edinom Džekom i motiviše napadača koji je sebe već video u dresu Bjankonera.

Vidal, Interov motor. Arturo je već spreman da zagrli projekat Kontea i promeni Inter”, naslov je članka u kome se navodi da je Vidal već imao sastanak u četiri oka sa Konteom i da trener Nerazura od njega očekuje da stavi svoju harizmu i glad za pobedama i trofejima u službu kolektiva.

Jurić traži svoje verne sledbenike: Tomović je tu, dolaze Salsedo i Pesina”, tvrdi Gazeta da je Nenad Tomović na milimetar od selidbe u Veronu. Ispravno bi bilo reći da se Tomović vraća u grad Romea i Julije budući da je do pre godinu dana nosio dres Kjeva. Spal neće praviti probleme Tomoviću pošto je njegova plata previsoka za prilike u Seriji B tako da je ostalo da se srpski defanzivac dogovori sa Veronom oko detalja njegove plate.

CORRIERE DELLO SPORT

Džeko, nego što”, mogao bi malo slobodnije da se prevede vodeći naslov Korijerea koji najavljuje priču o kapitenu Rome koji je još jednom bio “zaveden pa ostavljen” od velikih italijanskih klubova sa severa. Podsetimo i prošle godine je Džeko imao dogovor sa Interom, kao ove sa Juveom, ali se na kraju sve izjalovilo.

Korijere tvrdi da Džeko sada sigurno ostaje u Romi, a da bi Milik mogao da završi u Premijer ligi, tačnije u Njukaslu. Takođe se kaže da će kapiten Rome debitovati u ovoj sezoni u nedelju protiv svog nesuđenog kluba Juventusa. Istovremeno se izveštava i da se povratak Smolinga u Romu dodatno komplikuje jer Junajted ne želi da spusti cenu za engleskog defanzivca, a nije voljan, zasada, da pristane i na formule koje bi omogućile italijanskom timu da plati na više rata transfer.

Osim Džeka, velika priča u Rimu je sudbina trenera Paula Fonseke koja je sve neizvesnija. U Večnom gradu se već uveliko licitira sa imenima trenera koji bi mogli da naslede Portugalca. Zvuči paradoksalno, ali Fonseka igra svoje poslednje karte da ostane još koji mesec na klupi Đalorosih već protiv Juventusa. Nije mali broj onih koji tvrde da bi do promene na kormilu tima moglo da dođe tokom pauze u oktobru zbog nastupa reprezentacija. U cirkulaciji su tri rešenja za klupu Rome: Alegri, Sari i Rangnik.

Rimski list piše i o birokratskom previdu Rome na meču sa Veronom - prijavila Dijavaru kao igrača ispod 22 godine a on ima 23 – koji bi mogo da je košta poraza za zelenim stolom 3:0. U Trigoriji se nadaju da neće izgubiti, jer je Roma imala još četiri mesta za igrače preko 22 godine što je dokaz dobre vere rimskog kluba.

Murići ima Kovid-19. Kaljehon golica maštu”, prenosi ispod zaglavlja Korijere da je bivši igrač Fenerbahčea u karantinu u Turskoj što neizbežno odlaže njegov debitantski nastup u dresu Lacija. U drugom tekstu se kaže da Kaljehon interesuje Lacio, ali da bi posao mogao da se zaključi samo ako Kaisedo pronađe novi klub. Takođe se navodi da je Lacio postigao dogovor sa Hutom i da je ostalo da se dogovori sa Sautemptonom.

Korijere je intervjuisao i tri bivša napadača Napolija, Karnevalea, Đordana i Amoruza, s pitanjima vezanim za novog centarfora Azura Osimhena: “Pred Osijem je velika budućnost”. Mladom Nigerijcu su već dali nadimak Osi, a Karnevale, Đordano i Amoruzo se slažu da da će se njim Napoli postati još efikasniji i ubojiti tim. Karnevalea Osimhen podseća na Adeabajora iz najboljih dana, a Đordano kaže da Viktor ima brzinu i kontrolu lopte kao Vea.

U drugom tekstu se kaže da su još uvek otvorena vrata za odlazak Kulibalija i da su PSŽ i Mančester Siti i dalje zainteresovani. Od daljeg puta Kulibalija u dobroj meri zavisi i ostanak Nikole Maksimovića u Napulju. Srbinu ističe ugovor sledeće godine i Napoli će morati da ga proda ili da mu produži ugovor kako ne bi došao u situaciju da ga izgubi bez evra obeštećenja sledećeg leta kada mu ističe ugovor.

TUTTOSPORT

Juve ponovo zaljubljen”, poigrao se Tutosport sa prezimenom Alvara Morata i reči “innamorata” (zaljubljena, u italijanskom imenica Juventus je ženskog roda, prim. aut) kako bi slikovito opisao povratak španskog centarfora u redove Stare dame posle četiri godine. “Bjankonerima je dosadilo da čekaju razvoj događaja na liniji Milik-Napoli, odustali su od angažmana Džeka i u blic pregovorima sa Atletikom dogovorili povratak Morate. Reč je o dvogodišnjoj pozajmici sa pravom otkupa: vrednost čitave operacije iznosi 55.000.000 evra”, precizira se u podnaslovu.

Na strani šest i sedam se najavljuje da bi Morata mogao da bude u sastavu Juvea već na meču protiv Rome u nedelju na Olimpiku. U drugom tekstu se objašnjava da će sa odustajenjem od Džeka i izborom Morate biti promenjana delimično i filozofija Andree Pirla za ovu sezonu. Džeko je garantovao više kvaliteta u pas igri i otvaranju prostora za ubacivanje iz drugog plana saigrača dok će sa Moratom Juveova igra biti dinamičnija i agresivnija a moći će da se praktikuje i jači presing u fazi kada Bjankoneri nisu u posedu lopte.

Torinski dnevnik najavljuje i da smo veoma blizu kompletiranja operacije Daglas Kosta u Vulverhemtonu. Glavni arhitekta posla je portugalski menadžer Žorž Mendeš koji je agent od poverenja engleskog kluba. U slučaju odlaska Brazilca, Juve planira da proba da dovede krilnog napadača. Prvi izbor je Federiko Kjeza, alternative su El Šaravi i Karasko iz Atletiko Madrida.

Ibrino bum bum!” naslov je izveštaja torinskog lista o pobedi Milana nad Bolonjom 2-0 golovima Ibrahimovića. U tekstu se osim o utakmici piše da su Paolo Maldini i uprava kluba sada još više motivisani da pronađu adekvatno pojačanje za ulogu centralnog beka i da Nikola Milenković ostaje prvi izbor Rosonera, ali da Maldini ima i alternative budući da predsednik Fjorentine Komiso ne želi da spusti cenu. Tutosport nije propustio priliku da “bocne” i Ralfa Rangnika podsećajući da je nemački trener-menadžer izjavio da je produžetak ugovora sa Ibrom besmislen.

Torino u problemu. Još jedan slučaj Kovid-19, moguć obavezan karantin za ceo tim”, upozorava Tutosport na još jedan balast za tim Marka Đampaola na startu sezone. Rezultati redovnih kontrola su pokazali da je još jedan igrač Torina poozitivan na koronavirus. Dotični fudbaler nema simptome, ali je Torino primoran da izvrši dodatnu kontrolu i blindira tim u karantin kako bi se smanjio rizik da još neko od igrača Granata bude zaražen.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

LacioSerija AEdin DžekoArturo VidalAlvaro MorataPaulo Fonseka

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara