Milan pod pritikom juri titulu (©Reuters)
Milan pod pritikom juri titulu (©Reuters)

Buongiorno Italia: Milan ne podnosi pritisak kad Inter igra ranije, Roma razgalila “stradalnike” iz Bodea

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.05.22. | 13:25

Njih 166 koji su posmatrali debakl od 1:6 dobiće nagradno putovanje na finale Lige konferencije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Statistike kažu da je Milan svaki put kada je igrao posle Intera koji je pobedio ili odigrao nerešeno u prvenstvu napravio kiks ili polupogrešan korak. Blisko istorija potvrđuje: posle remija Nerazura sa Atalantom (0:0) Milan je izgubio od Specije (1:2), nakon pobede Inzagijevih momaka nad Venecijom (2:1), Piolijevi su remizirali sa Juveom (0:0), onda se isti scenario ponovio posle trijumfa Intera nad Bjankonerima (0:1) kada je Bolonja zaustavila Milan na San Siru (0:0), kao i kada je Inter savladao Veronu (2:0), a Đavoli nisu uspeli da slome otpor Torina (0:0).

Izabrane vesti

Dakle, ako je verovati uspostavljenoj tradiciji u poslednjih par meseci, Milan ne podnosi najbolje pritisak rezultata kada igra posle gradskog rivala. Drugim rečima, Inter bi sa pobedom nad Empolijem pretekao na kratko Rosonere i stavio bi dodatno breme odgovornosti i moranja na Piolijeve fudbalera protiv Verone.

Naravno, tome treba dodati i istorijski teret presedana Milana na Bentegodiju sa Veronom kada su dva puta izgubili skudeto. Poslednjeg, iz 1990. godine, tehnički direktor Paolo Maldini se odlično seća jer je bio jedan od protagonista u ekipi Ariga Sakija koja je napravila revoluciju u fudbalskoj igri, ali je osvojila samo jedan skudeto.

ELIOT ŽELI DA PROSLAVI TITULU

Zastoj u pregovrima sa Investkorpom o prodaji Milana se tumači na dva načina. Prvi željom familije Singer i fonda Eliot da se proslavi skudeto i prišije medalja na grudi, odnosno da se kruniše i na sportskom planu posao započet pre tri godine. Druga interpretacija uključuje ulazak u trku američkog fonda “RedBird Capital”. Amerikanci nude manje novca od Bahreinaca, ali daju bolje i sigurnije garancije oko plaćanja, duga Milana i drugih detalja u komplikovanoj poslovnoj operaciji.

Podsetimo fond iz Persijskog zaliva je stavio na sto 1.180.000.0000 evra dok američki fond nudi okruglu milijardu. U svakom slučaju Eliot ima nameru da zaključi posao tek kada se šampionat završi a ne u prvoj nedelji maja kako se pisalo prethodnih dana.

VELIKI GEST ROME, NAGRAĐENO 166 JUNAKA IZ BODEA

Navijači Rome zahvalni klubu (©Reuters)Navijači Rome zahvalni klubu (©Reuters)

U Romi se slažu sve kockice za otvaranje novog pobedničkog ciklusa i povratak Đalorosih na staze slave iz prve polovine osamdesetih i na početku 21. veka. Novi američki vlasnici, otac i sin Fridkin, dolazak Žozea Murinja, uspon Lorenca Pelegrinija, Rimljanina sa kapitenskom trakom - naslednika Agostina Di Bartolomeija (skudeto i finale Kupa šampiona), Đuzepea Đaninija (finale Kupa UEFA sa Interom 1991. godine), Frančeska Totija (skudeto), Danijelea De Rosija (svi Rimljani, svi kapiteni Rome) - obnovljeni entuzijazam žuto-crvenog naroda, sve su to signali da se rađa nova Roma evropskih dimenzija.

Roma je na rang listi UEFA na 11. mestu, od timova iz Serije A samo je Juve bolje plasiran na osmoj poziciji. Polufinala u Ligi šampiona 2018. godine i Lige Evrope prošle, zajedno sa izborenim finalom za Ligu konferencija su doprineli da se Roma profiliše kao evropski tim.

Izuzetno pametna politika “fidelizacije” kroz nagrađivanje “godišnjih pretplatnika” sa bagatelnim cenama za evropske mečeve, ali i mogućnost da pretplatnici povedu na stadion jednu osobu po veoma pristupačnim cenama i u Seriji A, proizvela je 15 rasprodatih stadiona u ovoj sezoni.

Uprava Rome je sve zadivila neočekivanim i nesvakidašnjim potezom pokazujući da je veoma senzibilna prema najvernijim navijačima: svih 166 tifoza Rome koji su bili u Bodeu kada su Đalorosi doživeli debakl od Glimta (1:6) nagrađeni su putovanjem i besplatnim kartama za finalni meč sa Fajenordom u Tirani. Gest je naišao na opšte odobravanje i aplauze izazivajući i malu zavist u pojedinim navijačkim armijama (čitaj: Lacio) koje ne mogu da se podiče da imaju takav odnos sa rukovodiocima kluba.

SABATINIJEVO REMEK DELO

Porazi su uvek siročići, a pobede vazda imaju višak očeva. Međutim, u fantastičnoj priči Salernitane, jedan od “očeva” je iznad svih ostalih: Valter Sabatini. Iskusni fudbalski vuk je u samo par nedelja konstruisao tim kupujući 10 novih fudbalera stvarajući adekvatan igrački materijal za Davidea Nikolu da napravi jedno od najvećih čuda u italijanskom fudbalu.

Sabatini je u januaru doveo golmana Sepea, našeg Radovanovića, Bohinena, Edersona, Verdija, Facija, Perotija, Macokija, Dragušina, Mikaela. Već na startu su se pokazali kao stubovi tima čuvar mreže Sepe, komandant odbrane Radovanović, režiser igre na sredini terena Bohinen, super talentovani Ederson i iskusni Verdi.

Zasluge naravno idu na račun predsednika i novog vlasnika kluba Danila Jervolina koji je angažovao Sabatinija i finanskijski podržao projekat spasavanja prvoligaškog statusa. Nezaobilazan u liniji za orden je i trener Nikola koji sa Salernitanom ovog proleća polaže doktorsku disertaciju posle diploma sa Krotoneom, Torinom i Đenovom.

Juče su nahvaljeni navijači Rome zbog fantastičen atmosfere koju su stvorili na Olimpiku, ali nisu mnogo zaostali za njima ni tifozi Salernitane koji su ispunili sinoć Areki.

Salernitana je u poslednjih pet kola osvojila 13 bodova (četiri pobede i jedan remi) i sada se nalazi na korak od ostvarenja sna. U nedelju će odigrati treću utakmicu u šest dana (u ponedeljak su igrali sa Atalantom, juče sa Venecijom) sa direktnim konkurentom u borbi za opstanak Kaljarijem. Ako Salernitana pobedi prvoligaški status će biti gotovo osiguran, pošto je teško poverovati da Kaljari može da pobedi Inter u pretposlednjem kolu.

PRED KJELINIJEM TRI PUTIĆA

Đorđo Kjelini (©Reuters)Đorđo Kjelini (©Reuters)

Đorđo Kjelini više neće nositi dres Juventusa na terenu, ali nije isključeno da nastavi da igra još neko vreme. Kapiten Stare dame će se oprostiti od dresa Bjankonera u Firenci na meču sa Fjorentinom koja ga je lansirala na veliku fudbalsku pozornicu.

Đorđo će napuniti u avgustu 38 godina i golica ga ideja da produži igračku karijeru za sezou-dve u nekom od nižerazrednih, ali bogatih šampionata u Sjedinjenim Državama ili Persijskom zalivu.

Drugi scenario je da u sledećoj godini pohađa menadžerske kurseve u inostranstvu, poboljša engleski jezik i nauči još jedan od planetarno korišćenih idioma i da se onda vrati u Kontinasu na velika vrata.

Treća mogućnost je da krene stopama Pavela Nedveda koji je praktično posle kačenja kopački o klin počeo svoj hod od početka kroz hijararhijsku piramidu Stare dame sve dok nije stigao do potpredsedničke funkcije i desne ruke Andree Anjelija.

Evenlina Kristalin, članica Saveta FIFA i veoma uticajna osoba u Juventusu – intimna prijateljica iz školskih dana sa ćerkom Đanija Anjelija i majkom Džona Elkana – sugerisala je Kjeliniju da provede barem godinu dana na usavršavanju u SAD jer bi mu to bilo od velikog značaja za buduću menadžersku karijeru.

Predsednik Juventusa Anjeli je već stavio do znanja Kjeliniju da je za njega kancelarija u Kontinasi spremna, na njemu je samo da odluči kada će da zaduži ključeve, odmah ili za godinu-dve.



tagovi

Buongiorno ItaliaSalernitanaĐorđo Kjelini

Obaveštavaj me

Milan
Roma
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara