U čast Džona Terija (©Reuters)
U čast Džona Terija (©Reuters)

Čelsijeva budućnost neizvesna: Preti bankrot jer se Abramovič zainatio, Teri pokušava da sačuva klub od propasti

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.03.22. | 02:40

Živa legenda kluba iz Zapadnog Londona pokrenula akciju kojom će pokušati da spreči da propadne sve ono što se gradilo tokom poslednje dve decenije

Konačni rok za dostavu zvaničnih ponuda prošao je u petak u 22 časa po srednjoevropskom vremenu, na stolu je hrpa izloženih predloga za kupovinu Čelsija, a sve bi moglo da padne u vodu jer je Roman Abramovič spreman na “samoubilački“ potez kojim bi klub mogao da završi u administraciji!

Vest koja je uzdrmala Ostrvo i pogotovo navijače Čelsija glasi: Roman Abramovič ne planira da prihvati ponude od biznismena iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Uprkos tome što se danima priča o tome da su britanske vlasti preuzele kontrolu nad prodajom Čelsija, dobro obavešteni izvori javljaju da se na kraju za sve ipak pita Abramovič, odnosno da bez njegovog amina neće moći da prođe nijedna transakcija.

Izabrane vesti

17.30: (1,80) Totenhem (3,60) Vest Hem (4,60)

Abramovič je navodno spreman da ide do kraja, čak i da uruši sve što je gradio skoro 20 godina i odvede klub do bankrota, što je u ovom trenutku nemoguće zamisliti da će se desiti, ali postoji kao mogućnost. Ruski oligarh navodno neće pruhvatiti ponude dostavljene od milijardera iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, koje su uvele najagresivnije sankcije Rusiji zbog čega je, između ostalog, zamrznuta kompletna Abramovičeva imovina na Ostrvu.

Razlog zašto je Čelsijeva budućnost neizvesna leži u tome što je posle američkih i britanskih biznismena najveću ponudu dostavio arapski konzorcijum Saudi Media Group, u vrednosti od gotovo 3.200.000.000 evra. E sad, iako se prvobitno spekulisalo čak da britanska Vlada naginje ka prihvatanju ponude sa Arabijskog poluostrva kako bi dodatno učvrstila svoju poziciju u odnosima dve zemlje i tako dobila potrebne količine nafte u vreme najveće globalne krize, navodno su se stvari okrenule za 180 stepeni poslednjih dana. Tačnije, sada se državni oci udaljavaju od ove mogućnosti zbog svih pritisaka javnosti nakon prodaje Njukasla arapskom princu. Tada se zemlja digla na noge i protestovala zbog toga što je dozvoljeno ljudima povezanim sa državnim vlastima u Saudijskoj Arabiji da uđu u zemlju, a procenjeno je da bi novi upliv arapskog kapitala mogao dodatno da pogorša situaciju.

Prema navodima uglednih medija zvanične ponude dostavili su američki biznismen Tod Boli sa svojim poslovnim partnerom iz Švajcarske Hansjorgom Visom, te porodica Rikets, vlasnici Čikago Kabsa oko kojih se digla velika prašina zbog nekih ispada iz prošlosti, a takođe je to učinio i britanski tajkun i zakleti navijač Čelsija Nik Kendi. Uz SMG potrebnu dokumentaciju poznatoj američkoj banci Rejn Grup dostavilo je još nekoliko zainteresovanih kupaca.

Džon Teri (©Reuters) Džon Teri (©Reuters)

Najveću pažnju ipak je privukao legendarni kapiten Čelsija Džon Teri odlukom da se uključi u priču oko kupovine kluba u kojem je ponikao. Naime, Terijeve ambicije i pre svega mogućnosti daleko su od preuzimanja kontrole nad kompletnim vlasništvom, već želi da kupi 10 odsto udela.

Najveći izdanak Čelsijeve škole na čelu True Blue konzorcijuma u kome se između ostalih nalazi još i nekadašnja fudbalerka kluba Kler Raferti. Teri je dobio jaku podršku nekoliko organizovanih navijačkih grupa, a on je dao obećanje da će sve zainteresovane pristalice moći da kupe svoj udeo za svega 120 evra po akciji. On je svoje namere potvrdio javno, uz poruku da želi da spreči urušavanje tradicije i svega što je Čelsi gradio od prvog dana postojanja, a pre svega tokom poslednje dve decenije...

“Želim da sačuvam klupsku istoriju i nasleđe sada, kada ulazimo u novu eru. Oko mene se nalazi grupa istomišljenika koji imaju dugoročnu viziju kako da Čelsi pretvorimo u najveći i najbolji klub na svetu i pre svega sačuvamo DNK onoga što ovaj tim predstavlja“, izjavio je osvajač gotovo svih dostupnih klupskih trofeja.

Ako bi kupio 10 odsto kluba, ovaj konzorcijum mogao bi da imenuje čoveka koji bi sedeo u upravi, dok bi njegov glas bio direktno povezan sa odlukom navijača koji bi internim glasanjem odlučivali o najvažnijim pitanjima. Podsetimo, pomenuti Nik Kendi takođe je najavio da će navijači moći da imaju svoje mesto u upravi Čelsija kroz prisustvo njihovog zastupnika.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Terijev konzorcijum bi za kupovinu deset odsto udela u Čelsiju uložio približno oko 300.000.000 evra.


tagovi

ČelsiRoman AbramovičDžon TeriNik KendiTod Boli

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara