Vivek Ranadiv (©AFP)
Vivek Ranadiv (©AFP)

Raste interesovanje za Čelsi: Vlasnik Sakramento Kingsa sređuje detalje, javio se i arapski konzorcijum

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.03.22. | 14:38

Tu je i vlasnik Njujork Džetsa, Roman Abramovič može zadovoljno da trlja ruke...

Neki su se povukli, neki jednostavno demantovali glasine, ali interesovanje potencijalnih kupaca za Čelsi neprestano raste. Dok Roman Abramovič razmatra ponude koje su već pristigle, u najskorijem periodu može da očekuje (bar) još dva poziva. Prvi je od vlasnika NBA franšize Sakramento Kings Vivek Ranadiv, drugi je konzorcijum arapskih biznismena.

Prema izveštajima američkih biznis sajtova, Ranadiv je završava poslednje detalje zvanične ponude koju će dostaviti Abramoviču. Ranadiv je Kingse kupio 2013. godine za tadašnjih 534.000.000 dolara, što je u današnjoj vrednosti oko 646.000.000 dolara iliti 593.000.000 evra. Vrednost kluba danas se procenjuje na blizu dve i po milijarde evra!

Izabrane vesti

Sreda, 21.00: (2,60) Real Madrid (3,50) PSŽ (2,80)

Ranadiv ima zanimljivu životnu priču. Sa 16 godina prihvaćen je na Masačusetski tehnološki institut, a kasnije je pričao da je u SAD došao sa samo 50 dolara pre nego što je kasnije zgrnuo veliki novac pošto je osnovao kompjutersku firmu Tibko devedesetih godina prošlog veka. U međuvremenu je završio i Harvard, a novac je investirao u još nekoliko tehnoloških projekata koji su mu doneli veliki profit.

Interesantno, navodi se da mu je neto vrednost oko 700.000.000 dolara. Važi za poštovanog vlasnika u NBA krugovima, iako su Kingsi jedna od rezultatski najslabijih franšiza, bez neke preterane perspektive za značajnijim rastom.

Zvanično interesovanje za kupovinu Čelsija izneo je i privatni arapski konzorcijum koji vodi Saudi Medija. Oni su najavili da će dostaviti ponudu preko Rejn Grupe, američke banke koju je Roman Abramovič zadužio da se bavi transakcijama u ovom poslu.

Pored Ranadiva i arapskih milijardera pominje se i ime Vudija Džonsona, inače vlasnika NFL kluba Njujork Džets. Džonson je takođe razgovarao sa Rejn Grupom, što je potvrdio i ESPN. On je Džetse kupio još davne 2000. godine za tadašnjih 635.000.000 dolara, što je u današnjoj inflaciji nešto preko milijardu dolara. Njegova neto vrednost je trenutno na preko 3.600.000.000 evra.

Ruski oligarh je Čelsi stavio na prodaju prošle sedmice, a konačni rok za dostavu ponuda je 15. mart. Skaj Sport je nedavno objavio da je Abramovič već odbio jednu zvaničnu ponudu, u vrednosti od 3.200.000.000 evra. Ono što odlazeći vlasnik Čelsija traži je preko četiri milijarde evra.

Nagađa se da je u ovom trenutku kupovini Čelsija najbliži američki biznismen i suvlasnik bejzbol franšize LA Dodžers Tod Boli zajedno sa švajcarskim filantropom Hansjorgom Visom. S druge strane, u Turskoj se danima piše da je tamošnji građevinski mogul Muhšin Bajrak nadomak preuzimanja vlasništva nad jednim od najvećih klubova na planeti.

Spekuliše se i da će Roman Abramovič pažljivo birati sledećeg vlasnika Čelsija, s obzirom na to da želi da klub ostane u vrhu evropskog i svetskog fudbala, ne poligon za obrtanje velikih količina novca...


tagovi

Roman AbramovičVivek RanadivSakramento KingsČelsiNBA liga

Obaveštavaj me

Čelsi
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara