Džim Retklif i Tod Boli (©Reuters , ©AFP)
Džim Retklif i Tod Boli (©Reuters , ©AFP)

Ko su potencijalni kupci Čelsija: Vlasnik sezonske karte i konzorcijum u kojem je i suvlasnik LA Dodžersa

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.03.22. | 09:41

Pominje se čak i ime poznatog UFC borca Konora Mekgregora?!

Histerija koja vlada Velikom Britanijom i hajka usmerena protiv Romana Abramoviča dovela je do toga da se u šokantnom obrtu događaja Čelsi ipak nađe na tržištu, iako je pre samo nekoliko dana iz dobro obaveštenih izvora dolazila informacija da ruski oligarh takav potez neće da povuče.

Sve se okrenulo za manje od dva dana, Abramovič je u još jednom kratkom saopštenju putem zvaničnih klupskih kanala saopštio da prodaje Čelsi, uz nadu da će "moći da dođe na stadion kako bi se sa svima oprostio". Da je za njega Čelsi više od kluba i biznisa videlo se po, za mnoge sumanutom, potezu kada je otpisao dug za kompletnu pozajmicu od preko milijardu i po evra, uz obećanje da će sav neto prihod od prodaje ići žrtvama rata u Ukrajini čime je očigledno pokazao da je spreman da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina, sa kojim je godinama blizak prijatelj. Podsetimo, Abramovič je dosad već napravio neke konkretne poteze u tom smeru pošto je odgovorio na poziv viđenijih ljudi iz Ukrajine da učestvuje u mirovnim pregovorima, dok je na Ostrvu trpeo žestok pritisak javnosti i posebno dela britanskog Parlamenta koji se zalaže za to da mu se oduzme kompletna imovina u zemlji.

Izabrane vesti

Subota, 16.00: (7,50) Barnli (4,10) Čelsi (1,48)

Danima unazad se spekuliše o tome ko bi mogao da bude novi vlasnik Čelsija, čak i u vreme kada ruski milijarder još zvanično nije doneo odluku o prodaji. Sada kada su sve maske pale, sve je duži red potencijalnih kupaca za jedinog londonskog šampiona Evrope. Navijači bi verovatno najzadovoljniji bili prvim imenom na listi - ser Džim Retklif. U pitanju je deklarisani navijač Čelsija, vlasnik sezonske karte koji je neretko gost VIP loža Stamford Bridža i nikada nije krio svoju ljubav prema klubu. Iako je rođen u Mančesteru, rezidencija mu je u Čelsiju, bogataškom delu Zapadnog Londona.

Ser Džim Retklif (©Reuters)Ser Džim Retklif (©Reuters)

Njegovo lik nije nepoznat ni u Čelsijevim, ni u fudbalskim krugovima. Petrohemijski milijarder čija je neto vrednost procenjena na oko 15.000.000.000 evra već se dovodio u vezu sa potencijalnom kupovinom voljenog kluba pre gotovo tri godine. Tada je Abramovič tražio preko tri milijarde evra, Retklif je smatrao da je to previše, mada ni Rus nije bio preterano zainteresovan da proda svoju omiljenu igračku. Zbog toga se Retklif, vlasnik švajcarskog kluba Lozana od 2017. godine, okrenuo ka drugim projektima i svoj novac investirao u kupovinu Nice.

“Bili smo u ranoj fazi pregovora, ali je postojala značajna razlika u proceni vrednosti“, rekao je 2019. Retklif.

U međuvremenu se ovaj milijarder dovodio u vezu sa Njukaslom i Lidsom, čak i Mančester Junajtedom, ali njegove ambicije posle kraha u pregovorima sa Abramovičem tada nisu dosezale do premijerligaških visina. Sve dosad.

Od pre nekoliko dana u priču oko kupovine Čelsija umešan je vremešni švajcarski milijarder Hansjorg Vis, inače “vredan“ oko 5.200.000.000 evra. On je javno otkrio da je dobio ponudu od Abramoviča da kupi Čelsi za pomenutih tri milijarde funti (3.600.000.000 evra), ali da je on odlučio da uzme nekoliko dana kako bi razmislio o svemu. Razlog su pomenuta dugovanja Čelsija koja je Roman Abramovič u međuvremenu otpisao. Vis ne bi sam ulazio u taj posao, već bi bio deo konzorcijuma u kojem se nalazi američki tajkun Tod Boli. Suvlasnik bejzbol kluba Los Anđeles Dodžers i jedan od deoničara u NBA franšizi Los Anđeles Lejkers takođe se 2019. godine dovodio u vezu sa Čelsijem, ali je tada Abramovič odbio dve njegove ponude. Sada se spekuliše da je upravo on najbliži preuzimanju vlasništva nad klubom. Boli je poznat kao veliki ljubitelj sporta, jedan je od suosnivača, predsednik i generalni direktor holding kompanije Eldridž Industriz sa bazom u Grinviču, Konektikat, ali i kancelarijama u Njujorku, Londonu i Bostonu. Njegova firma bavi se investicijama u različitim granama industrije, između ostalog i u sport. Bolijeva neto vrednost meri se na oko šest milijardi evra.

Tod Boli (©AFP)Tod Boli (©AFP)

Kako se navodi, činjenica da je Roman Abramovič angažovao američku banku Rejn Grup da završi prodaju Čelsija sugeriše da je Tod Boli najverovatniji kupac.

Na kraju pominje se čak i ime Konora Makgregora, čuvenog UFC borca. On je na društvenim mrežama čak objavio kako je spreman da okuša sreću sa kupovinom Čelsija, mada se veruje da se zapravo šalio. Čak i ako nije, u posao nikako ne bi mogao da uđe sam, jer je njegova neto vrednost tek nešto veća od 150.000.000 evra. Dakle, iza njega bi morali da stanu prilično moćni ljudi, sa dubokim džepovima. On je veliki navijač Mančester junajteda i ranije je pokušavao da uđe u klub, ali nikada to nije bilo ništa ozbiljnije od poruka na društvenim mrežama...

Abramovič je navodno već poručio svojim najbližim saradnicima da neće ništa seći preko kolena, već da će sačekati nekoliko dana kako bi izabrao najbolju ponudu i pre svega Čelsi predao u ruke pravog čoveka. Ili ljudi. No, s obzirom na to koliko vesti izlazi na temu prodaje dvostrukog šampiona Evrope, treba sve uzeti sa dozom rezerve. U javnosti se pominjalo čak da bi Abramovič mogao da stavi tačku na gotovo dve decenije vladavine londonskim klubom već u petak...


tagovi

Roman AbramovičDžim RetklifČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara