Serž Orije slavi gol (©Reuters)
Serž Orije slavi gol (©Reuters)

Čelsiju fali instikt špica "ubice" u šesnaestercu: Posle ranog gola - visio i bod na Siti Graundu

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.01.23. | 19:21

Notingem Forest izrovario zasluženi bod, mogao i do sva tri

Verovatno svako ko bar malo prati dešavanja u ostrvskom fudbalu - zna za Čelsijevo prokletstvo i koliko je "devetki" potrošio u gotovo dvodecenijskoj eri Romana Abramoviča. Na jednog Didijea Drogbu ili Dijega Kostu prokockani su silni milioni na desetak vrhunskih golgetera koji su do transfera na Stamford Bridž imali vrlo dobre ili čak vrhunske karijere. Instikt špica koji jednim golom gasi svaku nadu protivnika nešto je što nedostaje Čelsiju i na početku vladavine američkog biznismena Toda Bolija, što sve više utiče na rezultate nekadašnjeg šampiona Evrope.

Posle sigurnog trijumfa nad Bornmutom u prvom meču posle Mundijala, Plavci su jedva izvukli živu glavu na Siti Graundu i sačuvali makar bod protiv Notingem Foresta koji je igrom u drugom poluvremenu ciljao i ceo plen - 1:1 (0:1).

Izabrane vesti

Tranzicija posle završetka najuspešnijeg perioda klupske istorije ne ide po planu. Ni posle više od 300.000.000 evra utrošenih za pojačanja Čelsi nema glavu i rep, a već za januar najavljeno je nekoliko ozbiljnih poslova. Između ostalog priča se da je dogovoren Kristofer Nkunku iz Lajpciga za naredno leto, mada je pitanje da li je Francuz taj koji može da reši sve veće probleme realizacije.

Grejem Poter sve manje ima prostor za kombinovanje, a napad sastavlja uz pomoć štapa i kanapa, ma koliko to čudno zvučalo za tim koji je potrošio najviše novca u jednom prelaznom roku. Kai Haverc nije taj koji može u kontinuitetu da trese golove, pogotovo ne protiv jačih klubova. Jeste bio Čelsijev strelac u finalu Lige šampiona, ali njegove golgeterske sposobnosti nisu na tom nivou da može da nosi ekipu na svojim leđima. Očigledno je i da ideja sa velikim brojem igrača sposobnih da zatresu mrežu ne pije vodu, jer Čelsi po ko zna koji put ove sezone prosipa bodove tamo gde ne bi trebalo, ne ako želi i naredne sezone u elitu. Posle remija sa Notingem Forestom londonski Plavci ostaju zakucani za osmu poziciju, dok Liverpul polako beži u grupu četiri najbolja na Ostrvu.

Notingem Forest je ovim remijem izvukao premiju. Jeste ostao na ivici zone ispadanja, ali kako je bio debelo u podređenom položaju uoči susreta, bod je zlata vredan. Šumari su prvi deo utakmice proveli u “bunkeru“, dosta duboko postavljeni na terenu. Prepustili su loptu gostima i čuvali svoju mrežu na sve načine.

Nije se taj pristup isplatio Stivu Kuperu pošto je već u 16. minutu Rahim Sterling matirao Dina Hendersona za 1:0. Čelsi je u tim momentima, kao i tokom celog prvog poluvremena bio apsolutno dominantan, uz čak 80 odsto poseda lopte! Ali, ni u tim okolnostima gosti nisu uspeli da stvore previše konkretnih prilika. Valjda se iz te bezidejnosti kod Notingema izrodila želja da krene napred i okuša sreću.

Utakmica se bukvalno u nekoliko minuta okrenula naopačke. Notingem Forest je bio taj koji je dominirao terenom, dok se Čelsi grčevito branio i čuvao rezultat. Prerano su se Plavci odlučili za taj korak i zbog kukavičluka umalo izgubili sve.

Samopouzdanje domaćinu drastično je podigao Morgan Gibs Vajt kada je pogodio prečku u 55. minutu. Dobru putanju imala je lopta, ali je malo nedostajalo da završi sa druge strane linije. Posle tog pokušaja domaćin je dodao gas i krenuo napred, što je dovelo do gola Serža Orijea. Udarac iz ugla, gužva u kaznenom prostoru i lopta koja je zbunila četvoricu igrača Čelsija, zbog čega se Serž Orije našao sam pred Kepom Arizabalagom. Čak ni preporođeni Španac nije uspeo da zaustavi udarac fudbalera iz Obale Slonovače i posle nešto više od sat vremena igre bilo je 1:1.

Grejem Poter je pokušao da pojača napad uvođenjem Hakima Zijeha, Konora Galagera i pogotovo Pjera Emerika Obamejana, ali Čelsi do kraja nije pokazao ništa vredno pomena. Nije ni domaćin, koji je ipak imao za nijansu veću inicijativu, sa idejom da pokuša da uzme tri boda. No, remi je bio najrealniji za kraj 18. kola.

ENGLESKA 1 – 18. KOLO

Subota

Vulverhempton - Mančester Junajted 0:1 (0:0)

/Rašford 76/

Bornmut - Kristal Palas 0:2 (0:2)

/Ajev 19, Eze 36/

Fulam - Sautempton 2:1 (1:0)

/Vord-Prauz 32ag, Palinja 88 - Vord-Prauz 56/

Mančester Siti - Everton 1:1 (1:0)

/Haland 24 - Grej 64/

Njukasl - Lids 0:0

Brajton - Arsenal 2:4 (0:2)

/Mitoma 65, Ferguson 77 - Saka 2, Edegor 39, Enketija 47, Martineli 71/

Nedelja

Totenhem - Aston Vila 0:2 (0:0)

/Buendija 50, Luiz 73/

Notingem Forest - Čelsi 1:1 (0:1)

/Orije 63 - Sterling 16/



tagovi

Rahim SterlingSerž OrijeČelsiNotingem ForestMorgan Gibs Vajt

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara