(© Reuters)
(© Reuters)

Da, da, danas svi igraju fudbal: Lihtenštajn napravio čudo u Jerevanu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.09.21. | 20:13

Jermenija ukočila posle silovitog starta kvalifikacija

Navijači na stadionu „Republika“ su se uhvatili za glavu. Niko nije mogao da veruje. Desilo se. Mimo svih prognoza, kao dokaz da danas apsolutno svi igraju fudbal, Lihtenštajn je napravio jednu od većih senzacija u kvalifikacijma za Prvenstvo sveta u Kataru 2022, pošto je odoleo Jermeniji u Jerevanu – 1:1.

Ovo je prvi bod za selekciju iz malene države (38.378 stanovnika prema popisu iz 2019) u ovom ciklusu kvalifikacija. Poređenja radi, Jermenija ima blizu 3.000.000 ljudi na svojoj teritoriji. Idemo dalje: sastav španskog selektora Hoakina Kaparosa je 88. na FIFA rang listi, Lihtenštajn je 189. Posed lopte izražen u procentima bio je 75:25 u korist domaćina. Odnos šuteva 28:3. U okvir gola 10:3.

Izabrane vesti

Kad bi brojevi igrali fudbal bila bi to glatka pobeda za Henrika Mhitarijana i društva – upravo je prvotimac Rome pogodio za vođstvo favorita iz jedanaesterca u nadoknadi prvog poluvremena – ali su momci Martina Štoklasa pronašli način da prvi put u Grupi J nekom zagorčaju život. Jermeni kao da nisu shvatili znakove upozorenja, pošto su Nemačka i Rumunija samo sa po 2:0 savladali Lihtenštajn. Nije bilo „punjenja“, daleko je ta reprezenatcija od vreće za udaranje. Čak je i Jermenija na početku takmičenja slavila samo 1:0 autoglom u 83. minutu.

Kako to sudbina zna da udesi. Ovoga puta je matirana u 80. Jednu naizgled bezazlenu loptu ispustio je golman Alaškerta David Jurčenko, otpadak pokupio Noan Frik (pred kraj prvog dela zamenio povređenog rođenog brata Janika) i postigao istorijski, prvi gol za Lihtenštajn u kvalifikacijama. Da je domaćin uspeo da sačuva prednost ostao bi lider makar dok Nemačka ne završi gostovanje na Islandu, iako je do septembarskih mečeva bila neočekivani lider.

Ovako, dobro će upamtiti momka koji igra za Bril. U Trećoj ligi Švajcarske.

Taj (ponekad) ludi reprezentativni fudbal.

GRUPA J

Jermenija – Lihtenštajn 1:1 (1:0)

/Mhitarijan 45+5 pen – Frik 80/

20.45: (12,0) Island (6,75) Nemačka (1,23)

20.45: (2,55) Makedonija (3,10) Rumunija (2,90)



tagovi

reprezentacija LihtenštajnaLihtenštajnreprezentacija JermenijeKvalifikacije za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara