FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Da je 2014. Humels ne bi naterao Jovanovića da pokaže na penal, deda De Jong pogađa i u Ligi šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.02.24. | 22:58

Dortmundov glavni problem u Ajdohevenu bio je u krštenici ključnog defanzivca

Da je samo deset godina Mats Humels mlađi, Borusija Dortmund bi se vratila na Vestfalen s golom prednosti. Ovako, jedan od stubova šampionskog tima nemačke reprezentacije sa Mundijala u Brazilu zakasnio je za delić sekunde i skrivio penal u 55. minutu nad Malikom Tilmanom. Time je naterao srpskog arbitra Srđana Jovanovića da pokaže na belu tačku.

Iskusni Luk De Jong, strelac 19 pogodaka u Erediviziji ove sezone savladao je s 11 metara rezervnog golmana Milionera Aleksa Majera i doneo egal PSV-u pred gotovanje u paklu Zignal Iduna Parka; 1:1. Anulirao je najbolji strelac tima iz Ajndhovena u 21. veku pogodak bivšeg igrača upravo PSV-a Donjela Malena i sprečio da Dortmund razočara grad koji je od 2016. čekao na meč osmine finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Zastrašujuće partije pružali su Filipsovci čitave sezone. Na 35 utakmica u svim takmičenjima do ove večeri tim Petera Boša poražen je samo dva puta, na Emirejtsu od Arsenala i u osmini finala Kupa od Fajenorda. Zabrinutosti Borusijinih pristalica doprineo je pravi teror PSV-a nad rivalima u domaćem prvenstvu i zapanjujuć učinak od osvojenih 62 boda od mogućih 66.

Na krilima spektakularnog učinka na holandskom tlu, krenuo je domaćin po vođstvo od samog starta utakmice, svoje prve u nokaut-fazi Lige šampiona posle osam godina. Irving Lozano bio je najigilniji u nastojanjima da namuči zadnju liniju Milionera, ali je prevashodno na iskustvo Matsa Humelsa Dortmund preživljao uvodni pritisak. U 36. godini štoper žuto-crnih i dalje je važan faktor u odbrani, a u više navrata tokom prvog dela držao je kompletnu defanzivnu četvorku na okupu.

Bilo je momenata kada je dolazilo do rascepa, poput situacije iz 16. minuta kada je Luk De Jong jednim potezom izbacio Malika Tilmana u gol-šansu. Pozajmljeni igrač Bajerna potpuno neometan šutirao je sa oko 17, 18 metara, ali nije uspeo da savlada Aleksandera Majera. Udarac je završio nekoliko metara pored gola.

Pod konstantnim pritiskom nije izabranicima Edina Terzića bilo lako ni samo iznošenje lopte na protivničku polovinu, a kamoli dolaženje u izglednu priliku za ugrožavanje Valtera Beniteza. Tragičarem prvog poluvremena ispostavio se Malik Tilman. Osam minuta po propuštenoj šansi, izgubio je loptu na tridesetak metara od svog gola i tako omogućio navalnoj liniij Dortmunda da začne akciju za vodeći gol. Do tada bledi Niklas Filkrug odradio je veliki posao, glavom spustio loptu Marselu Zabiceru u završnoj trećini. Austrijanac je prebacio loptu na krilu ka Donjelu Malenu, a igrač koji je četiri godine između 2017. i 2021. bio član upravo PSV-a "provozao" je Seržinja Desta i potvrdio reči zagovornika teze da je američki reprezentativac najslabija karika među redovnim članovima Bošove startne postave.

Maestralnim igrama u dosadašnjem toku sezone stekao je PSV ulogu favorita pred početak utakmice i nijednog trenutka nije želeo da spuštenim gardom ugrozi legitimitet te pozicije. Nastavili su se nasrtaji ka golu gostiju, a veliku priliku u 37. minutu propustio je Joan Bakajoko. Očekuje se da 21-godišnje belgijjsko krilno bude najunosnija prodaja evropskog šampiona iz 1988. godine u sledećem letnjem prelaznom roku, ali traljavim udaracem iz čiste pozicije sa oko sedam, osam metara daleko od toga da je podsetio na igrača za kog se očekuje da će neki platežno moćan klub izdvojiti 40 ili više miliona evra.

Velike je nade polagao bundesligaš u Džejdona Sanča, ali je Englez od januarskog povratka iz Mančester Junajteda i dalje bez datog gola. Pružio je i ove večeri prilično bledo izdanje, a vihornost PSV-a po bokovima može se tumačiti i kroz prizmu činjenice da Sančo nije uspeo da namuči rivale nimalo.

Imao je PSV mnogo opasnijih napada od onog u 55. minutu, ali je upravo u desetom minutu nastavka došao do jedanaesterca. Mats Humels jeste najpre došao do lopte, ali je praktično paralelno pokosio i Malika Tilmana, a u prvih mah Srđan Jovanović nije imao ni najmanje dileme. U konsultaciji sa VAR sobom i Hrvatom Ivanom Bebekom i Slovencem Nejcom Kajtazovičem pokazao je 38-godišnji Srbin na jedanaesterac.

Siguran realizator bio je 34-godišnji Luk De Jong. Za napadača koji možda licem podseća na čoveka deceniju starijeg, ali kvalitetom igre deceniju mlađeg, bio je ovo deveti pogodak u karijeri u Ligi šampiona. Pretekao je Ruda Van Nistelroja (8) na mestu najboljeg strelca u istoriji PSV u elitnom takmičenju.

Posledja trećina utakmice ukazivala je na značajno veću želju PSV-a da trijumfuje, uz povreme pokušaje Donjela Malena na drugoj strani da potpuno zagorča život "svojima". Treba pohvaliti i veoma dobru rolu Borusijinog golmana Aleksandera Majera, koji je ove večeri šansu dobio potpuno nenadano, budući da se na zagrevanju povredio Švajcarac Gregor Kobel. Nije mogao da odbrani penal, ali nije pogrešno reći da je spasao Borusiju povratka na Vestfalen s deficitom.

Borusija je bez ikakve dileme zadovoljnijia remijem, a svestan je i Edin Terzić da je večerašnjim izbegavanjem neuspeha sačuvao posao bar na još nekoliko dana. U slučaju da Borusija ostvari dobre rezultate u naredna tri kola Bundeslige protiv Hofenhajma, Union Berlina i Verdera, nema dileme da će stateg poreklom iz Bosne I Hercegovine voditi kontinetnalnog šampiona iz 1997. godine u revanš duelu 13. marta pred Žutim zidom.

PSV - DORTMUND 1:1 (0:1)

/De Jong 56pen - Malen 24/

Ajndhoven.

Stadion: Filips.

Sudija: Srđan Jovanović (Srbija)

Žuti kartoni: Lozano (PSV), Matsen, Šloterbek (Dortmund)

PSV (4-3-3): Benitez - Teze, Shauten, Boskalji (od 90. Obispo), Dest - Tilman, Verman, Saibari (od 83. Mauro Žunior) - Bakajoko, De Jong, Lozano (od 75. Pepi)

DORTMUND (4-2-3-1): Mejer - Rjerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Zabicer, Džan - Malen (od 82. Ozdžan), Rojs (od 62. Brant), Sančo (od 68. Sančo) - Filkrug (od 82. Mukoko)


LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

PSV - Borusija Dortmund 1:1 (0:1)

/De Jong 56pen - Malen 24/

Inter - Atletiko Madrid 1:0

/Arnautović 79/

Sreda

21.00: (2,85) Napoli (3,50) Barselona (2,60)

21.00: (5,80) Porto (3,80) Arsenal (1,70)

Utorak (13.02.)

Kopenhagen - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Matsen 34 - De Brujne 10, Silva 45+1, Foden 90+2/

RB Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)

/Dijaz 49/

Sreda (14.02.)

PSŽ - Sosijedad 2:0 (0:0)

/Mbape 58, Bartola 70/

Lacio - Bajern 1:0 (0:0)

/Imobile 69/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBorusija DortmundPSV AjndhovenLuk de JongSrđan Jovanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara