Maskota omladinske Lige šampiona sa peharom (©Twitter/UEFA Youth League)
Maskota omladinske Lige šampiona sa peharom (©Twitter/UEFA Youth League)

Da li u omladinskoj LŠ igraju novi Maunt, Ramos i Badijašil ili igrači koje će seniorski fudbal da pojede?

Vreme čitanja: 6min | pet. 19.04.24. | 10:31

Precizniji odgovor će nam dati polufinalni mečevi koji se igraju ovog petka u Nionu, Olimpijakos - Nant (14.00 časova) i Porto - Milan (18.00)

Omladinska Liga šampiona, lepa ideja sa mnogo mana u takmičenju. Ipak, niko ne može da ospori činjenicu da mladim fudbalerima od 18-19 godina dobro dođe da se odmere protiv vršnjaka iz inostranstva, da vide koliko još moraju da napreduju. Prilika je to i za skaute da probaju da snime nekog neizbrušenog talenta, zbog čega će biti zanimljivo ispratiti završnicu ovog takmičenja UEFA, koja je na programu u narednih nekoliko dana.

Došlo je klupsko takmičenje za fudbalere do 19 godina do samog kraja, ovog petka su na programu u Nionu mečevi polufinala. Od 14.00 časova Olimpijakos će da se sastane sa Nantom, dok je za 18.00 zakazan duel Porta i Milana.

Izabrane vesti

Porto i Milan su išli težim, ali korisnijim putem do završnog turnira. Pošto su A timovi ova dva kluba učestvovali u Ligi šampiona, oni su se šlepali uz njih i igrali u identičnim grupama protiv vršnjaka. Porto je bio prvi u grupi sa Barselonom, Šahtjorom i Antverpenom, a Milan u konkurenciji Borusije Dortmund, Njukasla i Pari Sen Žermena.

Oba tima su dakle imala zagarantovanih šest utakmica u grupi, a potom su u nokaut fazi odigrali još po dva meča. Porto je savladao prošlogodišnjeg osvajača AZ Alkmar (1:1, penalima 4:3) i Majnc (4:1), a Milan je bio bolji od Brage (2:2, penalima 4:2) i Real Madrida (1:1, penalima 4:3).


14.00: (2,70) Olimpijakos (3,70) Nant (2,20)


S druge strane, Olimpijakos i Nant su u elitno takmičenje za mlade ušli kao osvajači svojih omladinskih šampionata. Prvak Grčke je pobedio najbolji italijanski tim u omladinskim kategorijama, Leće (dvaput po 2:1), a potom i azerbejdžansku Gabalu (3:0 i 4:0). Posle te dve runde se pomešao sa timovima iz grupne faze, bio je bolji redom od Intera iz Milana (0:0, penalima 6:5), Lansa (2:2, penalima 4:2) i Bajerna (3:1).

Sličan put je prešao i Nant. Redom je pobeđivao Leh (1:1, penalima 4:2), HJK Helsinki (1:1, penalima 4:3), Sevilju (3:3, penalima 3:2), Salcburg (1:0) i Kopenhagen (3:3, penalima 5:3). Dakle, četiri od pet rundi je prolazio posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ako ništa, 19-godišnji Tom Mabon sada može da priča kako je golman-specijalista za penale.

I sada dolazimo do toga, da li je omladinska Liga šampiona zaista takmičenje koje po pravilu stvara velike igrače?

Pre svega, činjenica je da je moderni fudbal toliko napredovao da sve ređe 19-godišnjake uopšte i nazivamo mladim igračima. Za A tim Barselone su pre tri dana u četvrtfinalu Lige šampiona protiv PSŽ-a igrali 16-godišnji Lamine Jamal i 17-godišnji Po Kubarsi, dok su na klupi presedeli Ektor Fort (17) i Mark Guju (18). Četiri fudbalera koji imaju pravo da igraju za omladinski tim, kao i povređeni Gavi (19). Od njih, Kubarsi i Guju su povremeno igrali u omladinskoj Ligi šampiona.

S toga, nije nužno to takmičenje najtalentovanijih fudbalera današnjice, ali svakako može da ubrza proces razvoja kod nekih igrača i da im olakša tranziciju iz juniorskog u seniorski fudbal. Primera radi, Crvena zvezda je ove sezone u prvi tim prekomandovala Jovana Mijatovića, Kostu Nedeljkovića i Jovana Šljivića posle dobrih partija u omladinskoj Ligi šampiona. Prvu dvojicu je u međuvremenu čak uspela i da proda.

To ne znači da će u onoj ekipi koja osvoji trofej u Nionu da se najednom pojavi dvocifren broj igrača za prvi tim, ali neki od njih će svakako dobiti priliku u „fudbalu za odrasle“. Za primer nećemo uzeti šampionske timove AZ Alkmara i Benfike iz prošle dve sezone, ti klinci još uvek zaslužuju „grejs period“. Umesto toga, pogledajmo gde su igrači Real Madrida koji su 2020. godine savladali Benfiku u finalu elitnog takmičenja sa 3:2.

Real je tada zaigrao u formaciji 4-1-4-1, u sledećem sastavu: Lopez – Gutijerez, Čust, Ramon, Santos – Blanko – Dotor, Morante, Aribas, Park – Rodrigez. Kasnije su sa klupe ušli još Đordi, Kariljo, Sintes, Aranda i Peter.

Fudbaleri Real Madrida (©AFP)Fudbaleri Real Madrida (©AFP)

Benfiku je u životu sa dva gola držao Gonsalo Ramos, sada napadač Pari Sen Žermena, koji je u januaru lisabonskom timu doneo profit od 65.000.000 evra. Međutim, on nije bio dovoljan Orlovima, Real je pobedio golovima Migela Gutijereza i Pabla Rodrigeza, te autogolom Enrikea Žokua.

Iz čitave te generacije Madriđana niko nije uspeo da se probije do prvog tima, a najbolju karijeru za sada je napravio Gutijerez. Đirona ga je kupila na leto 2022. godine za 4.000.000 evra, a sada je 22-godišnji levi bek standardan prvotimac u najvećoj senzaciji ovosezonske Primere i na odličnom putu je da odvede Katalonce u Ligu šampiona prvi put u istoriji. Njegov doprinos – gol i četiri asistencije u prvenstvu, te dve asistencije u Kupu kralja.

Drugi strelac u finalu Pablo Rodrigez je još odmah na kraju te sezone otišao iz Kraljevskog kluba u Leče, a trenutno je na pozajmici u Askoliju i igra Seriju B. Viktor Čust sada igra za Kadiz, Karlos Dotor je u rotaciji u Selti, a Serhio Aribas je postao jedan od najboljih igrača Almerije, ali će svakako ispasti ovog proleća u Segundu. Oskar Aranda je u portugalskom Famalikau, Luis Lopez brani za drugoligaša Mirandes, u kojem je i Pablo Ramon


18.00: (2,10) Porto (3,70) Milan (2,90)


S druge strane, postoje i veliki fudbaleri koji su osvajali omladinsku Ligu šampiona. Poput, Mejsona Maunta, koji je došao do krune sa Čelsijem u sezoni 2015/2016.

Putovanja, prva iskustva igranja u gostima, mečevi protiv velikih klubova… Sve to vas tera da budete još više fokusirani na fudbal i motivisani da se probijete na veliku pozornicu“, kazao je Maunt za sajt UEFA, dok je njegov tadašnji saigrač Kalum Hadson-Odoi istakao kao najveći utisak navijače na tribinama:

Bila je to prilika da igramo takmičenje pred kamerama i reflektorima. Odjednom je masa ljudi dolazila da nas gleda, sve je bilo drugačije. Najviše utakmica u mlađim kategorijama ne igrate pred ljudima. Ovo nas je pripremilo za prvi tim. Zaista se osećam kao da nam je omladinska Liga šampiona pomogla da budemo ovde gde smo sada“.

Lepa sećanja na ovo takmičenje ima i Benoa Badijašil, francuski fudbaler koji je sa Monakom igrao ovo takmičenje u periodu od 2017. do 2019. godine.

Bio sam veoma iznenađen koliko je sve bilo na visokom nivou. To je takmičenje koje u tim godinama svi žele da igraju. Odmeravate se protiv najboljih u Evropi, to pomaže u procesu odrastanja“, istakao je Badijašil.

Svakako, biće potrebno da prođe još nekoliko godina, pa da se zaista uverimo da li je u aktuelnim omladinskim sastavima Olimpijakosa, Nanta, Porta i Milana više igrača poput Arande i Ramona ili ima i ponekog Maunta, Ramosa i Badijašila. To ne znači da neće biti ništa manje interesantne utakmice koje će od 14 i 18 časova prenositi Arena Sport 1.

Statistički gledano, najviše pažnje možemo da obratimo na Rodriga Moru, Anju Kandea (Porto), Haralambosa Kostulasa, Kristosa Muzakitisa (Olimpijakos) i Dijega Siju (Milan). Oni se nalaze trenutno u vrhu liste strelaca omladinske Lige šampiona, Mora je poput Amina Čijake iz Kopenhagena postigao sedam pogodaka, Kande šest, dok su preostala trojica bili strelci po pet puta. Kod ostalih statistika ne pomaže… Samo gledanje utakmica uživo može da da jasniju sliku.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


OMLADINSKA LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE

Petak

14.00: (2,70) Olimpijakos (3,70) Nant (2,20)

18.00: (2,10) Porto (3,70) Milan (2,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Omladinska Liga šampionaOlimpijakosNantPortoMilan

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara