Dragan Šolak (United Media)
Dragan Šolak (United Media)

Dragan Šolak kupuje i fudbalski klub u Holandiji

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.03.22. | 20:09

Njegova kompanija je obavestila male akcionare o namerama

Srpski biznismen Dragan Šolak je nedavno postao većinski vlasnik engleskog premijerligaša Sautemptona ali izgleda da to neće biti njegovo jedino ulaganje u fudbalsku industriju.

Prema današnjim vestima iz Holandije, Šolak je jedan od trojice potencijalnih kupaca tamošnjeg kluba NAC Breda.

Izabrane vesti

Lokalni mediji javljaju da su tri investitora ostala u trci za kupovinu većinskog paketa akcija kluba iz Brede. Među njima je i kompanija Sport Republic čiji je glavni investitor Dragan Šolak. Oni su već obavestili male akcionare o nameri da kupe klub.

Breda je trenutno drugoligaš i klub već godinama kuburi sa finansijama. Poslednjih meseci je aktuelna priča o promeni vlasništva.

Breda je decenijama važila za stabilnog holandskog prvoligaša iz sredine tabele koji je u nekoliko navrata igrao i evrokupove. Čak je 1973. godine u eri moćnog Krojfovog Ajaksa (tada aktuelni i trostruki uzastopni prvak Evrope) uspela da napravi senzaciju u Kupu Holandije i eliminiše tada najbolji tim Starog kontinenta, a potom i da osvoji pehar. Do danas je to ostao jedini trofej u klupskoj istoriji.

Usledila su teška vremena krajem 80-ih godina prošlog veka kada je ispala u drugu ligu. Potom je plesala na granici između prvoligaškog i drugoligaškog karavana da bi se početkom veka vratila u elitni rang holandskog fudbala i u njemu provela 15 vezanih sezona. Tada je ostvaren i najbolji plasman u istoriji kluba kada je 2008. osvojeno treće mesto.

Breda je u tom periodu imala finansijske probleme koji su u jednom trenutku rešeni tako što je grad kupio stadion od kluba i potom mu ga ustupio na korišćenje. Ipak, problemi ekonomske prirode su bili sve veći što je rezultiralo ispadanjem iz lige 2014. godine. Godišnji budžet je tada smanjen sa 13.400.000 na 8.400.000 evra.

Breda se 2017. vratila u prvu ligu, pa opet ispala 2019. i tamo je već poslednje tri sezone. Jesenas su tri najveća akcionara kluba rešila da prodaju kontrolni paket akcija i od tada je trajala višemesečna potraga za novim vlasnicima. Lokalni biznismen Karel Frolajk je mesecima radio na kupovini kluba ali je njegova ponuda od 1.500.000 evra odbijena kao uvredljiva jer se očekivao predlog od makar 7.000.000 evra.

Najnovije vesti glase da su tri “igrača” ostala u igri za kupovinu Brede. Jedan je Šolakov Sports Republic, drugi je neimenovani američki fond, a treći je opet Frolajk kojeg podržavaju lokalni navijači pa razmišlja o tome da pojača ponudu.

Konačna odluka o novom vlasniku NAC Brede će prema pisanju lokalnih medija biti doneta sredinom marta. Podsetimo, Breda je poslednjih godina imala i partnerski ugovor sa Mančester Sitijem koji je u Holandiju slao mlade igrače na kaljenje. Tako su kroz Bredu prošli i srpski fudbaleri Luka i Ivan Ilić koje je Siti poslao na pozajmicu.

U slučaju da Šolak postane vlasnik Brede, nije isključeno da klub postane neka vrsta filijale za Sautempton.


tagovi

Dragan Šolak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara