Erling Haland naoštrio kandže za Junajted

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.24. | 13:59

Derbi Mančestera posle kojeg nekome može da smrkne

Glavne zverke Mančestera, Siti i Junajted, imaju ambicije, samo što su one odavno drugačije. Građani dočekuju Crvene đavole u gradskom derbiju u 27. kolu Premijer lige sa imperativom pobede, ne bi li u suprotnom izgubio korak za Liverpulom u šampionskoj trci, dok Junajtedu potencijalni trijumf na Etihadu ostavlja nadu da će i naredne sezone biti učesnik grupne faze Lige šampiona (16.30).

Gledano striktno kroz prizmu rezultata, reklo bi se da su protagonisti derbija runde u odličnoj formi. Činjenica je pak da je Junajted i pored toga što je pretrpeo samo jedan neuspeh u 2024. godini vrlo ranjiv, što donekle potvrđuje i podatak da je na poslednjih pet prvenstvenih utakmica rivalima u proseku dozvoljavao 20 udaraca ka golu.

Izabrane vesti

Siti se s druge strane, iako rezultati kažu suprotno, muči i uz dosta poteškoća dobija rivale, što je za njega u ovom delu sezone neočekivano. Istina, dobio je 16 od 18 poslednjih mečeva u svim takmičenjima, mada je utisak da rivale ne lomi sa lakoćom kao prethodnih godina. U prošlom kolu je minimalnim rezultatom dobio Bornmut, prethodno Brentford takođe, a ranije je remizirao sa Čelsijem 1:1.

16.30: (1,35) Mančester Siti (5,80) Mančester Junajted (9,00)

Ipak, na Etihadu je neporažen još od novembra 2022. godine, a silu na svom terenu demonstrirao je i protiv Junajteda na prethodna dva ligaška okršaja tokom kojih je mrežu gradskog rivala tresao 10 puta! Zver u Erlingu Halandu se probudila u pravom trenutku, početkom nedelje Norvežanin je spakovao pet "komada" Lutonu u FA kupu od kojih mu je četiri namestio Kevin de Brujne.

Posle pobede Liverpula na terenu Notingema, razlika između timova je trenutno četiri boda, uz to Arsenal diše za vratom Gvardiolinim igračima. Ipak, generalno je Siti u odličnoj formi, i samo jednom je remizirao u poslednjih 15 mečeva, a jedina neprijatnost je povreda Džeka Griliša, koji je morao da napusti teren već tokom prvog poluvremena sukoba sa Lutonom i neće se pojaviti u nedelju.

Osim engleskog krilnog igrača, Gvardiola bi, međutim, trebalo da ima kompletan sastav na raspolaganju, a znak pitanja visi samo nad Joškom Gvardiolom. Njegov kolega mora da se nosi sa potpuno suprotnom situacijom. U odsustvu Šoa, Van Bisake, Martineza i Malasije, svaki defanzivac je spreman, ali i Hari Megvajer muku muči sa povredom. Van igre su i ofanzivno nastrojene opcije kao što su Maunt, Marsijal i najbolji strelac Rasmus Hejlund.

I pored ovih brojnih problema i naizgled ne sasvim ubedljivih nastupa, Crvene đavole prati relativno pozitivan bilans nedavnih utakmica. U ovoj kalendarskoj godini, od devet navrata, samo su pre nedelju dana izgubili od Fulama, a pre toga su u januaru remizirali sa Totenhemom. Inače, pored četiri prvenstvene pobede, uspeli su da prođu kroz tri kola FA kupa, probivši se među osam najboljih u sredu u Notingemu zahvaljujući Kazemirovom golu. Značajno su Đavoli povećali šanse za plasman u evropske kupove, a još nije isključena ni Liga šampiona.

Građani uglavnom uspevaju da potvrde ulogu favorita u međusobnim mečevima, uostalom, u poslednjih šest okršaja Crveni đavoli su ih iznenadili samo jednom, pre godinu dana na Old Trafordu. Od tada, nebesko-plavi su uspeli da pobede u finalu FA kupa i u oktobarskom meču na Teatru snova, gde je Haland doprineo pobedi od 0:3 sa dva gola i asistencijom.

Pep Gvardiola nikako ne očekuje laku utakmicu.

"Uvek očekujem od protivnika samo najbolji učinak. Veoma poštujem ceo klub, Erika Ten Haga i igrače. Znam šta moji puleni moraju da urade na terenu. Emocije će sigurno da budu prisutne. Rival je u 2024. izgubio samo jednu utakmicu", poručio je strateg prvaka Evrope.

PREMIJER LIGA – 27. KOLO

Subota

Brentford - Čelsi 2:2 (0:1)

/Rasmusen 50, Visa 69 - Džekson 35, Disasi 83/

Eveton - Vest Hem 1:3 (0:0)

/Beto 56 - Zuma 62, Souček 90+1, Alvarez 90+6/

Fulam - Brajton 3:0 (2:0)

/Vilson 21, Munjiz 32, Traore 90+1/

Njukasl - Vulverhempton 3:0 (2:0)

/Isak 14, Gordon 33, Livramento 90+2/

Notingem Forest - Liverpul 0:1 (0:0)

/Nunjez 90+9/

Totenhem - Kristal Palas 3:1 (0:0)

/Verner 77, Romero 80, Son 88 - Eze 59/

Luton - Aston Vila 2:3 (0:2)

/Čong 66, Moris 72 - Votkins 24, 38, Dinj 89/

Nedelja

14.00: (3,70) Barnli (3,50) Bornmut (2,00)

16.30: (1,35) Mančester Siti (5,80) Mančester Junajted (9,00)

Ponedeljak

21.00: (16,0) Šefild Junajted (7,75) Arsenal (1,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester SitiMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Siti
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara