Fajenord na testu, Ajaks u šetnji

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.12.20. | 10:40

Kopljanici veliki favoriti u Den Hagu, dok roterdamski tim očekuje izazov protiv bodovno poravnatog Vitesea

Zvole je platio ceh za iznenađujući poraz od Tventea, ali opuštanja i dalje ne bi smelo da bude u taboru Kopljanika. PSV je juče isprašio RKC u gostima i bodovno se poravnao sa Ajaksom, kojeg danas očekuje neugodno gostovanje Den Hagu u okviru 13. runde Eredivizije (14.30).

Istina, ovaj epitet više je zasnovan na tradicionalnoj netrpeljivosti pristalica dva tima, nego na realnom stanju snaga. Naročito sada, kada je amsterdamski velikan lider, a Rode na pretposlednjem mestu. Domaćin iza sebe ima prilično razočaravajući start sezone. Do sada je izborio samo jednu pobedu, a ona je ostvarena još početkom oktobra. Od tada, osam duela bez slavlja. A, u međuvremenu, Ajaks je zavodio red i rivalima punio mreže do vrha...

Izabrane vesti

Loša forma Den Haga nastavila se i prošle nedelje, kada su puleni trenera Ruda Broda uspeli da upišu nerešen rezultat protiv Emena (1:1), koji je trenutno na dnu tabele. To znači da se Rode i dalje bore u zoni ispadanja, a da su pobedile izašle bi izvan crte. Njihova domaća forma je posebno zabrinjavajuća jer su ostvarile samo jednu pobedu u prethodnih 15 utakmica kod kuće. Ajaks, s druge strane, trenutno sedi na vrhu Eredivizije, ostvarivši impresivnih 10 pobeda u prvih 12 mečeva. Kopljanici su pretrpeli tri uzastopna poraza početkom decembra. Jedan smo već pomenuli, od Tventea kod kuće, između onih minimalnih protiv Liverpula i Atalante koji su značili ispadanje Ajaksa u Ligu Evrope.

Međutim, čini se da su se izabranici Erika ten Haga vratili svom ritmu, pokupivši ubedljiv trijumf od 4:0 protiv Zvolea prošle subote, a takođe su bili u akciji sredinom nedelje protiv Utrehta u KNVB kupu, koji je video triler od devet golova dok je amsterdamski tim pobedio sa 5:4.

Ajaks je neporažen na 18 proteklih duela sa Den Hagom, a Rode su ga pobedile poslednji put pre skoro 10 godina. Prethodni put Ajaks je bio silan i sa 6:1 je porazio rivala, a danas će u meč ući bez povređenih Davida Neresa i Lasine Traorea, dok se Mohamed Kudus vratio treninzima. Srpski reprezentativac Dušan Tadić očekuje se u startnoj postavi.

U prvom meču današnjeg programa Eredivizije Fajenord gostuje Viteseu (12.15). To je sudar ekipa iz gornjeg doma, sa istim bodovnim saldom i visokim aspiracijama. Sastav iz Roterdama jedini je tim koji do sada nije osetio gorčinu poraza u ligi, sakupivši sedam pobeda i pet remija u svojih uvodnih 12 mečeva.

Takođe, Vitese je dobro započeo kampanju, trenutno je na četvrtom mestu na tabeli, ali u poslednja dva duela nije imao razloga za zadovoljstvo. Strateg Tomas Letš se nada da će uspeti da pobedi posle remija sa Herenvenom i poraza od Zvolea. Ipak, u Kupu pre tri dana Vitese je porazio Viljem II.

Odbrambeno, Vitese je bio odličan, primio je samo devet golova i poseduje drugi najbolji rekord u ligi iza lidera Ajaksa. Vredi napomenuti da je jedini tim koji je pobedio PSV ove sezone.

S druge strane, Fajenord je sjajno započeo sezonu jer trenutno zauzima treće mesto na tabeli.

U prethodnoj rundi Ponos juga je upisao lagodnu pobedu od 3:0 protiv VVV Venla. Izabranici Dika Advokata bili su prilično dobri u ligi u prethodnom periodu, postigavši do sada 26 golova, od kojih je čak 10 delo Stevena Berhujsa.

Što se tiče njihovog međusobnog skora, Fajenord ima prednost, pobedivši u šest od poslednjih 10 susreta sa Viteseom u svim takmičenjima. Poslednji put ove dve ekipe sastale su se u decembru prošle godine, a meč je završen nerešeno 0:0. U ovom okršaju protagonista bi trebalo da bude i srpski reprezentativac Uroš Spajić, koji je najavljen kao starter u defanzivnoj liniji tima iz Roterdama.

EREDIVIZIJA – 13. KOLO

Petak

Zvole – Emen 0:0

Subota

Sparta - Groningen 2:3 (1:1)

/Taj 36, Burger 80 - Damers 16, Larsen 53, 74/

Venlo - Tvente 1:2 (0:1)

/Linthorst 70 - Danilo 27, Ilić 63/

RKC - PSV 1:4 (0:2)

/Stokers 87 - Gakpo 11, Ihataren 14, Damftiz 71, Madueke 90+5/

Utreht - Fortuna Sitard 1:1 (0:0)

/Mahi 52 - Polter 63/

Nedelja

12.15: (2,20) Vitese (3,45) Fajenord (3,25)

14.30: (17,0) ADO Den Hag (10,0) Ajaks (1,12)

14.30: (1,87) Herenven (3,60) Herakles (4,20)

16.45: (1,35) AZ Alkmar (5,30) Vijem II (8,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Den HagAdo Den HagViteseFajenordAjaksEredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara