©AFP
©AFP

Florentino, Saki, Murinjo, Benitez, Zidan... Kako se gradilo Realovo granitno utvrđenje

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.12.20. | 17:46

Kako je stvaran tim koji godinama unazad čini okosnicu Real Madrida

Cigla po cigla, svaka od po jednog različitog zidara, perfektno postavljena na svoje mesto, i na kraju - granitna tvrđava. Ramos, Kros, Modrić, Varan, Kasemiro, Karvahal i Vaskez bili su startna postava tima koji je proteklog vikenda održao čas fudbala Atletiko Madridu, ali su i okosnica tima koji već nekoliko godina unazad drži Real Madrid na stabilnim temeljima. Oni su deo "stare garde" koja iznova nastavlja da pokreće mašineriju koja gotovo istim tempom "gazi" kao prvog dana. U pitanju su protagonisti zlatnog doba (naravno, uz Marsela) i igrači koji i dalje dobijaju velike bitke, iako su mnogi bili spremni da ih proglase "bivšom generacijom".

A u njihovim dolascima učestvovali su različiti akteri. Svoj doprinos davali su Florentino Perez, Arigo Saki, Žoze Murinjo, Rafa Benitez i naravno Zinedin Zidan. Ovaj tim je 2016. godine, sa manjim korekcijama, bio šampion Španije, potom i u specifičnoj prošloj sezoni, a u španskim medijima se veruje da je pokazao da je u stanju da podigne trofej i na proleće 2021. godine.

Izabrane vesti

KROS, MODRIĆ, KASEMIRO UKUPNO PLAĆENI 70.000.000 EVRA

U vezni trio koji čine Toni Kros, Luka Modrić i Kasemiro, uloženo je manje od 70.000.000 evra i upravo se on smatra žilom kucavicom ovog tima i najvažnijim faktorom Realove snage. Žoze Murinjo je uložio sve moguće napore da hrvatskog majstora na leto 2012. godine dovede iz Totenhema sa 35.000.000 evra, posle čega je sve bilo istorija. Sada zvuči čudno, ali u to vreme je bilo onih koji su kritikovali takav potez Kraljevskog kluba, ali je to ubrzo iščezlo. Modrić je protiv Atletika pokazao da još uvek može da igra na najvišem nivou, prosto impresionira svojom inteligencijom, kretnjama i načinom na koji diriguje ekipom.

Angažovanje Tonija Krosa (za 25.000.000 evra iz Bajerna 2014. godine) uvek se smatralo spektakularnim klupskim potezom, a o Kasemiru ne treba ni trošiti reči. Primećen je još u najranijim igračim danima, a 2013. godine je otkupljen od Sao Paula za 6.000.000 evra. Ključna je bila pozajmica u Portu u sezoni 2014/2015, gde je pokazao da je kalibar za Real Madrid. Florentino je bio "zaljubljen" u Brazilca, baš kao i Rafa Benitez, koji su zajedno imali vrlo važnu ulogu u njegovom povratku u klub.

ZA RAMOSA, KARVAHALA I VARANA 50.000.000 EVRA

Za pravljenje ključne defanzivne trojke Reala, koju godinama unazad čine Serhio Ramos, Dani Karvahal i Rafael Varan, Real Madrid je uložio ukupno oko 50.000.000 evra. Za najveću investiciju, a to je svakako dolazak kapitena Serhija Ramosa (oko 27.000.000 evra iz Sevilje 2005. godine) bio je zaslužan tadašnji sportski direktor Arigo Saki. Italijan je od početka kod Florentina Pereza insistirao na dovođenju odličnog igrača, pa je sada, 15 godina kasnije, izlišno uopšte pričati o tom potezu.

Rafael Varan je pravo otkriće Zinedina Zidana, koji je 2011. supertalentovanog igrača Lansa doveo na Bernabeu za svega 10.000.000 evra. Izgradio se kao odani pomoćnik Serhija Ramosa, ali i kao jedan od najkvalitetnijih štopera u Evropi u proteklih desetak godina.

O kvalitetima Danija Karvahala se uvek polemisalo na različite načine. Dok su ga jedni smatrali ključnim, drugi su govorili da je nedostojan dresa, ali on je uvek iznova pokazivao da je jedan od lidera ovog tima. On je Realovo dete, ali je ključni potez napravio Murinjo još 2013. godine, kada ga je vratio iz Leverkuzena za 6.500.000 evra. O tome koliko je važan šraf Reala pokazuje i činjenica da je klub u međuvremenu za njegovu konkurenciju u timu potrošio 80.000.000 evra.

BENZEMA PEREZOVA LIČNA OPKLADA, VASKEZ ČOVEK OD MILION EVRA

Karim Benzema je bio lična opklada Florentina Pereza, koji je od samog starta bio jasan u proceni da je ovaj momak, rodom iz Liona, stvoren da igra u Real Madridu. Prošle subote Karim je postao strani igrač sa najviše nastupa u dresu Kraljevskog kluba i jedini koji je ostao iz čuvenog tria BBC (Benzema, Bejl, Kristijano Ronaldo). Došao je iz Liona na leto 2009. godine za 35.000.000 evra i višestruko preplatio uloženi novac.

Šta tek reći za Lukasa Vaskeza. On je Realov čovek od milion evra i iznenađujuća opklada Rafe Beniteza u kojoj je svojski uživao Zidan, izgradivši od njega jednog od svojih najvažnijih vojnika. Ponikao je u Realu, u koji se potom vratio iz Espanjola za 1.000.000 evra i pronašao svoje mesto u sistemu koje je postalo mnogo važnije nego što je možda i sam očekivao.

Zinedin Zidan je pre samo dve nedelje, posle poraza od Šahtjora u Ligi šampiona, bio silno kritikovan zbog poteza na kraju sezone, ali se kroz samo tri utakmice ispostavilo da u svojim redovima zapravo ima ozbiljan skup pobednika koji su i te kako naučili da se nose sa teškim situacijama, što bi moglo da bude ključno na putu ka osvajanju šampionskog trofeja u ovoj sezoni.



tagovi

Dani KarvahalKazemiroRafael VaranLuka ModrićSerhio RamosRafa BenitezŽoze MurinjoZinedin ZidanArigo SakiFlorentino Perez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara