Viktor Džodić ©MN Press
Viktor Džodić ©MN Press

Francuski đak iz Monpeljea, srpski adut na Evropskom prvenstvu za kadete

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.05.23. | 08:14

Viktor Džodić ima karakteristike modernog čuvara mreže, savršeno igra nogom i učestvuje u akcijama svoje ekiše, što se savršeno uklapa u sistem i filozofiju selektora Aleksandra Lukovića

Savremeni fudbal sa sobom nosi potpuno novu metodologiju rada, pa prilagođavanje na nju mora da krene još u najmlađim starosnim selekcijama, kako se ne bi došlo u situaciju da se već na startu izgubi korak sa onim najrazvijenijim zemljama. Stoga oni stručnjaci koji rade sa najmlađim igračima imaju posebnu odgovornost i zadatak da prate moderne trendove, kako se ne bi dogodilo da mladi fudbaleri koji se približavaju konačnom cilju, a to je seniorski fudbal, u profesionalne vode ulete nedovoljno obučeni i spremni da se odmah uhvate u koštac sa onim što donosi moderna igra.

Evropski šampionati, kao ovaj za kadete koji će se od danas pa zaključno sa 2. junuom održati u Mađarskog, biće od nemerljivog značaja za selekciju srpskih igrača do 17 godina starosti. Izabranici Aleksandra Lukovića će biti u prilici da se suoče sa najboljim evropskim selekcijama u svom godištu i dobiju jasnu sliku trenutnog nivoa obučenosti na kom se nalaze, ali i potencijala koji bi mogli da ostvare u narednim godinama.

Izabrane vesti

Selekcija u kojoj po brojnosti prednjače igrači Crvene zvezde, Partizana i Čukaričkog, ima jednog internacionalca u svojim redovima. U pitanju je član francuskog Monpeljea Viktor Džodić, mlađi sin nekadašnjeg reprezentativca Nenada Džodića, koji već sada, sa svojih 16 godina, nagoveštava ozbiljne mogućnosti.

Džodić je u svom dosadašnjem fudbalskom razvoju upravo imao privilegiju da stasava u zemlji koja upravo ima tu razvijenu metodologiju rada i koja je i te kako prepoznatljiva po stvaranju golmana vrhunskog kalibra. U srpskom fudbalu još nije dostignut taj nivo, iako se intenzivno radi na tome, što potvrđuju i reči trenera golmana kadetske reprezentacije Srbije Milorada Nikolića.

"Tu se zista vidi dosta razlike. Pre svega u igri nogom i tehnici, tamo su golmani u tom smislu više razvijeniji. Kroz rad na treninzima razvijaju im smisao za igru, što je u savremenom fudbalu od izuzetne važnosti", kaže Nikolić za Mozzart Sport.

Mladi stručnjak kroz lično trenersko usavršavanje, zajedno sa svojim kolegama iz branše, uveliko radi na implementaciji modela iz evropskog fudbala.

"Moje kolege i ja imamo jedan zadatak da probamo sve to da promenimo u obuci sa decom. Kroz neke zajedničke sastanke u Savezu, razgovore i treninge. To je generalno boljka u radu sa našim mladim golmanima. Imamo ogromne talente i perspektivu, ali se promenila igra. Golmani su ranije bili ograničeni na prostor od 16 metara, sadašnji golman predstavlja igrača više u polju. Model evropskog golmana zahteva tehničko-taktičke usavršavanje i mi to nastojimo da implementiramo i u našem sistemu rada", dodao je Nikolić.

SVE VIDI, OSEĆA IGRU, PRAVI IGRAČ VIŠE U POLJU

Viktor Džodić se upravo ističe učešćem u igri čitavog tima, što su karakteristike koje posebno ceni selektor Aleksandar Luković.

"Vikor je golman modernih karakteristika, apsolutno se uklapa se u naš sistem i filozofiju selektora Aleksandra Lukovića. U pitanju je čuvar mreže koji učestvuje u igri, podižemo ga visoko, odlično sve vidi, ima sjajan pregled igre. Savršeno igra igra nogom, donosi dobre odluke, pravi igrač igrač više u polju. Dobar je situacijama jedan na jedan, sugiran na centaršutevima. Pre svega se radi o dobrom momku, vaspitanom dečku, dolazi iz prave sportske porodice. Jedna stabilna ličnost i dosta očekujemo od njega. Od starta je sa nama, izneo je kvalifikacije, iz utakmice u utakmicu je bio sve bolji. Nema šta da se kaže, izuzetno radan i vredan momak, upija sve savete. Naš ogroman adut na ovom Evropskom prvenstvu", poručuje trener golmana srpskih kadeta.

Iako ima 16 godina, Džodić već brani za omladince Monpeljea. Može se reći da upravo to potvrđuje njegov potencijal i ono što od njega očekuju od francuskom klubu u budućnosti?

"Apsolutno. Ove sazone je počeo sa svojom selekcijom, a potom su ga prebacili i u stariju ekupu. Nema nikakve dileme da u Monpeljeu u njemu vide veliku perspektivu, da maksimalno ozbiljno računaju na njema u budućnosti i kada je u pitanju seniorski fudbal".

SIGURAN STARTER PROTIV SLOVENIJE

Za mesto u timu na startu EP protiv Slovenije, pored Viktora, konkurišu i supertalentovani golmani Vanja Radulaški i Đorđe Spasojević. Miloradu Nikolić ima prave slatke muke kada je u pitanju izbor čuvara mreže.

"Nema tu šta da se kaže, sva trojica su zaista sjajni golmani i momci. Tri odlična čuvara mreže, na koje ozbiljno računamo. VIktor Džodić je izneo kvalifikacije i ima trenutno status startne jedinice, počeće na otvaranju protiv Slovenije. Ali kao što sam rekao, sva trojica apsolutno zaslužuju mesto u ovom timu".

Orlići imaju izuzetno kvalitetnu grupu, pošto ih pored meča sa Slovenijom (četvrtak 17.00, TV Sportklub 1), očekuju i okršaji sa fudbalskim velesilama Italijom (21. maj, 20.00) i Španijom (24. maj, 17.00).

"Mi znamo za šta smo došli. Grupa je izuzetno atraktivna, ali verujemo u svoj kvalitet i mogućnosti. Idemo korak po korak, imamo naše ciljeve. Ne bih previše pričao, verujemo u svoje vrednosti, a to su rad, red i disciplina", zaključio je Nikolić razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Viktor DžodićMilorad Nikolićkadetska reprezentacija SrbijeEP za kadete

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara