Barsa veliki favorit
Barsa veliki favorit

GRUPA H: Barsa ovog puta ne može da ispadne, projekat Antverpen želi u istorijske knjige

Vreme čitanja: 9min | uto. 19.09.23. | 09:28

Šahtjor u ratnim vremenima nije onaj stari, Porto tradicionalnom rasprodajom odustaje od borbe za najviše domete

Bar favorit ovde nije sporan, jer Barselona je imala sreće na žrebu i bez obzira na sve finansijske slomove iz poslednjih godina, ovog bi puta morala do nokaut faze, posebno zato što rezultati u Primeri pokazuju da je tim ipak u nekakvom usponu. Sa druge strane, Porto, Šahtjor i Antverpen bi mogli da se porvu za to drugo mesto s tim da se Portugalcima daju najveće šanse.

No, krenimo redom...

Izabrane vesti

BARSELONA: IMPERIJA UZVRAĆA UDARAC

(©AFP)(©AFP)

Uprkos brojnim osporavanjima na početku mandata, Ćavi je prethodnog proleća vratio titulu prvaka Španije na Kamp Nou posle četiri sušne godine. Time je primarni cilj ostvaren, s tim da je ostala mrlja na prethodnu sezonu Katalonaca u vidu eliminacije u grupnoj fazi Lige šampiona, gde su ispred nje bili Bajern i Inter. Kasnije je u uzbudljivom dvomeču Barsa poražena i od Mančester Junajteda u Ligi Evrope. Ništa bolje nije bilo ni sezonu ranije, kada je Blaugrana takođe završila učešće u jesenjem delu Lige šampiona, pa je na Ćaviju sada da kroz rezultat u elitnom takmičenju potvrdi trenersko znanje.

Barselona pobednik grupe - kvota 1,35

Čekaju u Barseloni na trofej Lige šampiona osam godina, što je prilično dug period kada se uzme u obzir da su prethodno osvojili četiri titule između 2006. i 2015. pod vođstvom Franka Rajkarda i Pepa Gvardiole. Već pri kraju Mesijeve ere Katalonci nisu bili značajan faktor u borbi za ušati pehar, a najveću blamažu doživeli su 2020. u čuvenom porazu od Bajerna sa 8:2. Za razliku od prethodne dve, Barsa je ove sezone dobila grupu u kojoj je ubedljivo najjača, a tome je kumovalo i mesto u prvom šeširu na žrebu u kom je bila zahvaljujući domaćoj tituli.

Škripac s finansijskim fer-plejom učinio je da Barselona kupuje jeftino ili još češće bez obeštećenja. Ono je zapravo plaćeno samo za Oriola Romeua, i to svega 3.400.000 evra Đironi. Kao slobodni igrači potpisani su Ilkaj Gundokan (Mančester Siti) i Injigo Martines (Atletik Bilbao), dok su pozajmljeni Portugalci Žoao Feliks (Atletiko Madrid) i Žoao Kanselo (Mančester Siti). Odlazaka je bilo na pretek. Prodati su Usman Dembele (PSŽ), Frank Kesi (Al Ahli Džeda), Niko Gonzales (Porto), Abde Ezalzuli (Betis), Fransisko Trinkao (Sporting Lisabon). Dugogodišnje igračke legende Serđo Buskets i Đordi Alba napustili su Kataloniju i pridružili se Mesiju u Inter Majamiju. Dosta je igrača poslato na pozajmice, a među njima i Ansu Fati u Brajton.

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Najviše raduje pojava 16- godišnjeg Laminea Džamala, otkrovenja početka sezone u evropskom fudbalu. Momak je oborio skoro sve moguće rekorde u španskom fudbalu u proteklih tridesetak dana, između ostalog i postao rekorder državnog tima Crvene furije kao najmlađi igrač i strelac u istoriji selekcije.

Sezona je započeta mršavim remijem protiv Hetafea, nakon čega su usledile četire uzastopne pobede, a pristalice petostrukog šampiona Evrope najviše raduje najnovija protiv Betisa pre nekoliko dana sa 5:0, gde je čitava navalna linija igrala kao u transu, pa će Ćavi biti na slatkim mukama prilikom sklapanja tima.

FORMACIJA (4-3-3): Ter Štegen – Kanselo, Kunde, Kristensen, Balde – Gavi, De Jong, Gundogan – Žoao Feliks, Levandovski, Feran Tores.

PORTO: DRUGI NA PAPIRU, MISTERIJA NA TERENU

(©AFP)(©AFP)

Portugalski velikan je prethodne sezone kao i skoro svake vodio bitku za domaću titulu s Benfikom. Izgubio ju je sa dva boda zaostatka za lisabonskim Orlovima, a poslednjih godina po nepisanom pravilu svake druge uspe u nastojanju da podigne pehar u Primeiri. Veliku snagu Zmajeva predstavlja dobro uhodan sistem trenera Serža Konseisaa, koji je već sedmu sezonu šef stručnog štaba kluba sa Dragaa. Dvostruki evropski šampion (1987, 2004) svake je sezone jedan od glavnih kandidata van liga petica za plasman u nokaut-fazu Lige šampiona, a to je učinio i prošle, kada je završio kao pobednik veoma ujednačene grupe sa Klub Brižom, Bajer Leverkuzenom i Atletiko Madridom. Jak otpor pružio je i kasnijem finalisti Interu, pošto je dvomeč osmine finala protiv Neroazura izgubio s ukupnim rezultatom 1:0.

Nakon što je pre 19 godina pokorio Evropu sa Žozeom Murinjom na klupi, Porto nije uspeo da ponovo dosegne najviše evropske visine, a u nekoliko navrata stigao je do četvrtfinala Lige šampiona (2009, 2015, 2019, 2021), uz trofej u Ligi Evrope 2011. Nije uprava Porta u poslednjih petnaestak godina uspevala da zadrži najbolje igrače u timu ni sezonu duže, već ih je odmah rasprodavala čim bi im cena iole narasla. Tako je bilo i sa Falkaom, Hulkom, Hamesom Rodrigesom pre desetak godina, a istovetno i sa Luisom Dijasom i Ederom Militaom poslednjih sezona. Upravo u tome i leže razlozi što oni vrhunski rezutati (polufinale ili više) izostaju u eri nakon „Gospodina posebnog“.

Porto prolazi grupu - kvota 1,35

Nije propustio Porto ni ovog leta da skupo proda bar jednu zlatnu koku. Doduše, sada ga nisu očerupali evropski velikani, jer je Otaviov transfer za 60.000.000 evra u Al Nasr bio samo jedan u talasu odlazaka igrača u Saudijsku Arabiju. Ponovo je vicešampion Portugala bio odmeren prilikom kupovine novih fudbalera, pošto ih je pazario za sume koje se mahom kreću između 5.000.000 i 10.000.000 evra. Najzvučnije ime koje je pristiglo na Dragao je Niko Gonzales iz Barselone. Došli su i Ivan Haime iz Famalikaa, Alan Varela iz Boke Juniors i Fran Navaro iz Žil Visentea. Ukupno je Porto izdvojio oko 35.000.000 evra na ime obeštećenja za sve letnje akvizicije.

Tridesetostruki prvak Portugala osvojio je 13 bodova iz dosadašnjih pet kola, kiksnuo je pred reprezentativnu pauzu, kada je odigrao samo nerešeno na gostovanju Aruki. Četiri trijumfa ostvarena su protiv ekipa nižeg kvaliteta: Moreirensea, Farensea, Rio Avea i Amadore. Čini se da ga prvi protivnik koji se može nositi ravnopravno s njim čeka baš u utorak na startu Lige šampiona, kada Porto putuje u Hamburg na megdan Šahtjoru. Zmajevi su nakon Barselone sigurno drugi tim grupe po kvalitetu, ali je jasno da i Šahtjor i Antverpen imaju dovoljno resursa da se porvu sa njima u borbi za drugo mesto i plasman u nokat-fazu.

FORMACIJA (4-4-2): Diogo Košta – Vendel, David Karmo, Pepe (40), Žoao Mario – Galeno, Varela, Haime, Pepe (26) - Evanilson, Taremi.

ŠAHTJOR DONJECK: U IZGNANSTVU...

Mikola Matvijenko (©AFP)Mikola Matvijenko (©AFP)

Vratio je Šahtjor titulu šampiona Ukrajine u svoje vitrine prethodnog juna nakon tri godine. Hrvatski stručnjak Igor Jovićević uspeo je u glavnoj misiji na klupi kluba iz Donjecka, ali je uprkos tome otišao po završetku sezonu. Izabrao je Zagrepčanin unosnu ponudu saudijskog Al Raeda i tako odbacio mogućnost da ponovo predvodi tim u Ligi šampiona i s njim uradi ono što prethodne sezone nije, da se domogne nokaut-faze elitnog evropskog takmičenja. Jeseni prethodne godine Šahtjor je završio na trećoj poziciji u grupi, iza Real Madrida i Lajpciga, a ispred Seltika. Kasnije u Ligi Evrope, prošao je Ren posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, da bi bio eliminisan u osmini finala od Fajenorda.

Već devet godina Šahtjor zbog rata mečeve igra izvan Donjecka i Donbas arene, a u poslednje vreme sve češće i izvan Ukrajine. Ove sezone ugostiće protivnike čak 2.200 kilometara od kuće, na Folksparkstadionu u Hamburgu. Činjenica da skoro punu deceniju ne mogu da računaju na pomoć istinskog domaćeg terena dobrano je uticala na evropske rezultate kluba. Od ekipe koja je osvojila Ligu Evrope 2009. i igrala u četvrtfinalu Lige šampiona 2011, Šahtjor je postao tim koji sve ređe prolazi u nokaut-fazu najkvalitetnijeg takmičenja, a to nije učinio od sezone 2017/18. Bez obzira na sve nedaće koje su zadesile Šahtjor poslednjih godina, klub čuvenog vlasnika i najbogatijeg čoveka u Ukrajini Rinata Ahmetova jedan je od najkonstantnijih na kontinentu po broju učešća u Ligi šampiona. O tome svedoči činjenica da je u čak 17 od poslednjih 20 sezona bio deo društva najboljih u Evropi.

Šahtjor prolazi grupu - kvota 4,50

Tokom letnjeg prelaznog roka igrački kadar nije značajnije izmenjen, osim što je otišao talentovani golman Anatolij Trubin za 10.000.000 evra u Benfiku. Uvek je Šahtjor bio poznat kao klub koji je dovodio sambu na istok Evrope, pa je u te svrhe tradicionalno kupio nekoliko još uvek nedovoljno afirmisanih brazilskih igrača, među kojima su i dvojica 18-godišnjaka, Neverton iz Sao Paula i Eginaldo iz Vasko da Game. Pristigao je i gruzijski levi bek Irakli Azarov iz Crvene zvezde, u poslu vrednom 3.000.000 evra. Svakako se najznačajnija promena dogodila na klupi, gde je trenersku palicu od Igora Jovićevića preuzeo Holanđanin Patrik Van Leven, koji je prethodne sezone osvojio treće mesto u Ukrajini sa Zorjom iz Luganjska. Vredi istaći i da je uz Darija Srnu, verovatno najveća ikona kluba u 21. veku Andrej Pjatov završio karijeru nakon 16 godina u Šahtjoru, a odmah je preuzeo ulogu trenera golmana.

Novu sezonu u ukrajinskom prvenstvu Šahtjor startovao je prilično dobro, pošto zauzima lidersku poziciju nakon sedmog kola, s pet pobeda i dva remija, a za vikend je ostvaren trijumf sa 1:0 protiv Obolona. Nije Šahtjor prošao loše na žrebu, uzimajući u obzir da je dobio dva rivala protiv kojih može da se nadmeće ravnopravno, Porto i Antverpen. Verovatno je nešto slabiji od portugalskog predstavnika, a pitanje je da li i isto toliko jači od belgijskog. Prvo mesto rezervisano je za Barselonu.

FORMACIJA ( 4-1-4-1): Riznik – Azarov, Matvijenko, Rakicki, Konoplija – Stepanenko – Sudakov, Kriskiv, Zubkov, Kaščuk – Sikan.

ANTVERPEN: JOŠ JEDNO OVERMARSOVO ČUDO

(©AFP)(©AFP)

Kao po filmskom scenariju odvijala se situacija u poslednjim minutima belgijskog prvenstva, menjala iz trenutka u trenutak, a u trci sa Genkom i Sen Žiloazom kuglica je na stala na ime Antverpena, koji je imao bod više od oba konkurenta, pa je sada jedan dva debitanta u nastupajućoj sezoni Lige šampiona (uz Union Berlin).Osvojio je tim iz najvećeg grada u državi prvu titulu od 1957. godine, a potpuno ju je nadogradio peharom u kupu, čime je objedinio duplu krunu.

Najsjajnije evropske dane, Antverpen je doživeo pre tačno trideset godina, kada je igrao finale Kupa kupova 1993. godine u kom je zaustavljen od moćne Parme. Poslednjih godina dva puta su učestovali u grupnoj fazi Lige Evrope (2020, 2021), gde su imali jedan ulazak u evropsko proleće.

Antverpen prolazi grupu - kvota 5,00

Dolaskom holandskog dvojca Van BomelOvermars otpočela je renesansa uspavanog velikana. Veliki projekat na funkciji sportskog direktora pokrenula je legenda svetskog fudbala Mark Overmars, pošto je prethodno zbog seksističkih poruka koleginici bio primoran da ode iz Ajaksa. Briljantan posao radio je u Amsterdamu, a onda je to učinio u Antverpenu, gde je bio jedan od najzaslužnijih što su dres kluba zadužili veliki asovi, poput Tobija Aldervejrelda, Rađe Najngolana i Vinsenta Jansena, ali i neki talentovani igrači: Stengs, Ekelenkamp...

Dobre partije iz prethodne sezone transferom u Ajaks naplatio je Argentinac Gaston Avila. Bivši igrač Boke Juniors otišao je za 12.500.000 evra među Kopljanike, a Antverpen je ozbiljniji novac zaradio još jedino na prodaji Ekvadorca Vilijama Paća u Ajntraht Frankfurt za 9.000.000 evra. Nije se rasipao prvak po osvojenoj tituli, pošto je na obeštećenja za nove igrače potrošio tek oko 10.000.000 evra, a dosta ih je doveo na pozajmice, poput Ovena Vijndala iz Ajaksa i Čidere Eđukea iz moskovskog CSKA. Ponovo će najveća uzdanica biti najbolji strelac iz prošle sezone Vinsent Jansen.

Mark van Bomel je nakon vrhunske igračke karijere pokazao da ima potencijal da postane bar upola takav trener, a poslednjih dana Holanđanin je nezadovoljan, jer klub nije uspeo da registruje levog beka Sema Vajnsa za Ligu šampiona, čime je napravljena početnička greška u samoj logistici, što je još jedan pokazatelj neiskustva i nenaviknutosti Anverpena na novonastale okolnosti i igranje među kremom evropskog fudbala.

Čini se da je bar po načinu igre, ako ne po rezultatima, Antverpen nastavio ove sezone tamo gde je stao prethodne. Njihove utakmice po pravilu obiluju golovima, a češće ih više daju nego što prime. Nakon šestog kola prvenstva Belgije peti su na tabeli sa 13 bodova od mogućih 18. Za vikend su ubedljivo pobedili Vesterlo sa 3:0, pa će im to biti dodati dodatni vetar pred gostovanje Barseloni u utorak (21.00).

Iako debitant Antverpen i te kako vreba šansu da iznenadi nešto kvalitetnije Porto i Šahtjor, a potencijalni prolazak grupe bio bi iznenađenje, ali ne i senzacija. Ujednačenost ova tri tima u Grupi H obećava veliku neizvesnost do poslednjih trenutaka, a baš se u takvim situacijama Antverpen najbolje snalazi, što je i pokazao u finišu prethodne sezone.

FORMACIJA (4-2-3-1): Bute – Vijndal ,De Let, Kulibali, Bataj- Keita, Vermeren- Ekelenkamp, Balikviša, Muja - Jansen.


Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara