Matje Valbuena (©Reuters)
Matje Valbuena (©Reuters)

Herojski otpor Šaponjićevog Slovana, Vaclik i Valbuena sprečili iznenađenje u Bratislavi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.08.22. | 23:41

Crveno-beli bili na ivici ambisa, ali u penal seriji došli do plej-ofa za plasman u grupnu fazu Lige Evrope

Kakav meč u Bratislavi! Pružio je Slovan herojski otpor, dva puta poravnavao rezultat, poveo u penal seriji, ali nije uspeo da eliminiše Olimpijakos. Bilo je svega u glavnom gradu Slovačke, sjajnih poteza, golova, crvenih kartona, ali je sreća pogledala crveno-bele. Na kraju su grčki tim u plej-of za plasman u grupnu fazu Lige Evrope odveli Tomaš Vaclik i Matje Valbuena koji su zablistali u penal seriji - 2:2 (penalima 3:4).

Fudbaleri Olimpijakosa će tako na poslednjem koraku kvalifikacija igrati sa kiparskim Apolonom iz Limasola, koji je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ispao od Makabija iz Haife koji će u plej-ofu Lige šampiona igrati sa Crvenom zvezdom.

Izabrane vesti

Nisu se velike šanse davale Slovanu pred dvomeč sa timom iz Pireja, ali je Vladimir Vajs pokazao da je sjajno složio ekipu. Ima nekoliko iskusnih igrača poput Juraja Kucke, odličnog Gruzina Georgija Čakvetadzea, vihornog Engleza Andrea Grina, a u navali sve boljeg Ivana Šaponjića. Hrabro je tim iz Bratislave izašao na crtu ambicioznom klubu iz Pireja, ali nije uspeo da ga iznenadi.

Prvo poluvreme nije donelo previše zanimljivosti. Nije slutilo na spektakularnu završnicu i borbu od oko dva i po sata. A onda se zakuvalo u nastavku.

Igrao se 54. minut kada je Filip Zinkernagel uz malo sreće zatresao mrežu domaćina. Posle njegovog udarca lopta je zakačila jednog od protivničkih igrača, blago promenila smer i prevarila golmana Čovana. Usledila je totalna ofanziva Slovana.

Šaponjić je u samoj završnici poravnao rezultata, ali iz ofsajda, te mu je pogodak poništen. Nije to obeshrabrilo domaćina, ali ni srpskog napadača. Gosti su brojili sekunde, čekali da sudija odsvira kraj, a onda ih je bivši fudbaler Partizana zaledio. Igrao se 94. minut kada je, na asistenciju Agboa, glavom sa nekoliko metara zakucao loptu u mrežu Olimpijakosa i odveo meč u produžetke.


Samo tri minuta kasnije fudbaler Slovana Abena je napravio glupost. Pokačio se sa jednim od protivničkih igrača, što sudiji nije promaklo. Počastio ga je žutim kartonom, drugim. Morao je štoper slovačkog tima u svlačionicu u poslednjim trenucima regularnog dela, te je tako ostavio saigrače na cedilu pred dodatnih 10 minuta.

Činilo se da je sve gotovo kada je posle 11 minuta igre u produžetku Kamara vratio prednost gostima. Ipak, Slovan nije odustajao. Samo sedam minuta kasnije Grin postiže pogodak za 2:2 i rapsodiju na stadionu u glavnom gradu Slovačke. Usledili su bezuspešni pokušaji gostiju da se vrate, pa se pristupilo penalima.


Već u prvoj seriji je Pjer Kunde obradovao domaće navijače. Prebacio je gol sa kreča, pa je Ramirezov precizan hic na startu doneo prednost Slovanu. Imao je sreće, jer je Kucka treću seriju otvorio promašajem, pa je Masuras poravnao rezultat. Ušlo se u petu, a jednog od boljih igrača domaće ekipe Čakvetadzea je Vaclik zaustavio sjajnom intervencijom. Loptu je potom uzeo Valbuena i odveo Olimpijakos u plej-of efektnim udarcem.

LIGA EVROPE, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Škupi - Šamrok 1:2 (0:0) - prvi meč 1:3

/Adetunji 90+4 - Gafni 65, Emaku 85/

Četvrtak

HJK Helsinki - Maribor 1:0 (0:0)- prvi meč 2:0

/Hostika 54/

Slovacko - Fenerbahče 1:1 (0:0) - prvi meč 0:3

/Sasinka 58 - Duršun 56/

Cirih - Linfild 3:0 (2:0) - prvi meč 2:0

/Avdijaj 11, 26, Santini 84/

Didelanž - Malme 2:2 (0:0) - prvi meč 0:3

/Hađi 56, Sinani 61 - Buja Turaj 50, Toivonen 52/

Slovan Bratislava - Olimpijakos 2:2 (penalima 3:4) - prvi meč 1:1

/Šaponjić 90+4, Grin 108 - Zinkernagel 54, Kamara 101/

Partizan - AEK Larnaka 2:2 (1:0) - prvi meč 1:2

/Rikardo 24, 54 - Marković 51ag, Faraž 57/


tagovi

Liga Evropekvalifikacije za Ligu EvropeOlimpijakosSlovan BratislavaIvan ŠaponjićMatje ValbuenaTomaš Vaclik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara