Pehar (©Reuters)
Pehar (©Reuters)

Imamo prve parove osmine finala: Mogu li Senegal i SAD da nastave put?

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.11.22. | 23:13

Završeno takmičenje u grupama A i B

Prvi mečevi poslednjeg kola grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru su odigrani i dobili smo prva dva para osmine finala. U njima će se 3. i 4. decembra sastati Holandija - Sjedinjene Američke Države i Engleska - Senegal.

Više-manje očekivano.

Izabrane vesti

Malo ko je verovao da će Katar prirediti čudo i savladati Holandiju, čime bi izazvao dramu u Grupi A ili da će Vels pobediti Englesku s četiri gola razlike. Mnogo više bilo je onih koji su verovali da Ekvador može da odoli Senegalu ili Iran Amerikancima, ali ni to se nije dogodilo. Iako im je bio dovoljan bod, Ekvadorci i Iranci su defanzivnom taktikom, koja im nije bila karakteristična u prethodnim mečevima, samo stvorili sebi problem i u odlučujućim utakmicama odigrali najslabije na ovogodišnjem Mundijalu.

Senegal i SAD su od prvog minuta pokušavali da dođu do nepohdonih bodova i zasluženo uspeli u tome, pa će afrička selekcija drugi put u svojoj istoriji igrati u osmini finala, a američka šesti. Najbolji učinak Sjedinjene Američke Države ostvarile su na prvom Svetskom prvenstvu, 1930. godine, kada su stigle do polufinala u kom ih je Argentina deklasirala 6:1 (kao i Urugvaj Jugoslaviju).

U novijoj istoriji Amerikanci su najbolji rezultat napravili 2002. godine na turniru organizovanom u Japanu i Južnoj Koreji. Dogurali su do četvrtfinala, a tu ih je nemačka zaustavila golom Mihalea Balaka za pobedu 1:0. Pre četiri godine u Rusiji nisu učestvovali, dok su 2010. u Južnoj Africi i 2014. u Brazilu prošli grupu, ali su ispali na prvom sledećem stepeniku. Oba puta u produžecima, prvo od Gane, pa Belgije.

Senegal ima skromniju istoriju. Ovo mu je treći nastup na Mundijalu, u Rusiji 2018. je ispao u grupi, a debitantsko učešće na smotri najboljih selekcija, 2002. godine, završio je poput Amerikanaca u četvrtfinalu, porazom od Turske u produžecima.

Što se tiče Holandije i Engleske, prolaz grupne faze se podrazumevao. Reč je o selekcijama koji su favoriti iz senke. Ne može se reći da su oduševili igrom u prve tri utakmice, ali dobro je poznato da veliki tempiraju formu za eliminacionu fazu. Videćemo ih u mečevima posle kojih nema popravnog...

Lale sanjaju četvrto finale i prvu titulu svetskog prvaka, a Ostrvljani maštaju o drugom trofeju posle onog iz 1966. Najbliže što su mu prišli bilo je polufinale 1990. i 2018. Deluju izabranici Gereta Sautgejta motivisano, ali rivali poput Amerike, Irana i Velsa nisu baš precizno ogledalo mogućnosti.

PAROVI OSMINE FINALA

3. decembar

16.00: (1.95) Holandija (3.50) SAD (4.40)

C1 - D2

4. decembar

20.00: (1.60) Engleska (3.80) Senegal (7.25)

D1 - C2

5. decembar

E1 - F2

G1 - H2

6. decembar

F1 - E2

H1 - G2


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara