Ruben Amorim (Reuters)
Ruben Amorim (Reuters)

Izbegao grešku Vilasa Boasa i sazreo za Enfild: Liverpul će morati da plati 15.000.000 za Amorima

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 16:29

Glavni favorit za naslednika Jirgena Klopa je čovek koji je Sportingu doneo neočekivanu titulu 2021. i koji je na putu da ponovo postane šampion Portugalije

Skauzeri su u glavi već poslagali slike Ćabija Alonsa kako uskače u trenersko odelo Jirgena Klopa, a onda više puta premotavali različite scenarije dugometražnog filma nove trofejne ere Liverpula sa španskim stručnjakom koji pravi čuda u Bajer Leverkuzenu. Maštanje, ipak, nije dugo potrajalo jer je Alosno nedavno presekao i poručio javnosti - "Moj posao ovde nije gotov, ostajem u Leverkuzenu".

Zato su u Liverpulu brže bolje označili novog, prvog pika - Rubena Amorima. I zato ugledni engleski mediji danas bruje o "Novom Murinju", ne zbog fudbalskog stila koji aktuelni trener Sportinga neguje, već zbog činjenice da mu je Žoze tokom prethodne decenije pomagao u pečenju zanata. Amorim ga ispekao tako dobro, da će Liverpul za njegov mozak i "ruke" morati debelo da plati.

Izabrane vesti

Za početak, jedan od najpouzdanijih novinara u Portugaliji obelodanio je cene i to vrlo interesantne i nadasve visoke. Naime, Sporting u ugovoru sa Amorimom ima nekoliko klauzula. Jedna kaže da je cena obeštećenja za portugalske klubove 30.000.000 evra čime se klub apsolutno zaštitio od eventualne konkurencije u državnim okvirima. Cena za inostrane klubove, stoga i Liverpul je 20.000.000 evra, ali je Sporting spreman i da Liverpulu izazđe u susret i pristane na obeštećenje od 15.000.000 evra.

Uz pretpostavku da će to biti finalno obeštećenje, Amorim na listi najskuplje otkupljenih trenera svih vremena nadmašio Brendana Rodžersa (10.500.000), ali i svoju malenkost budući da ga je Sporting petog marta 2020. godine kupio od Brage za 10.000.000 evra. Odlazak u Premijer ligu značio bi poravnanje na drugom mestu večne liste sa zemljakom Andreom Vilasom Boasom. Tada rekordnih 15.000.000 evra koštao je njegov prelazak iz Porta u Čelsi sada već davne 2011. godine. U međuvremenu je na čelo liste izbio Julijan Nagelsman kada ga je Bajern za 25.000.000 doveo iz Lajpciga.

U poređenju sa zemljakom koji se nije proslavio ni u Čelsiju, ni kasnije u Totenhemu, Amorim je bio strpljiviji. Nije napustio Žoze Alvelade nakon što je u prvoj sezoni doneo Sportingu titulu čekanu 19 godina, već je ostao i nastavio da razvojem fudbalera koji će zapaliti evropsku pijacu. U vatru je bacao i kroz šake su mu prošli ili još prolaze Nuno Mendeš, Mateus Nunes, Žoao Paljinja, Manuel Ugarte, Pedro Poro, Gonsalo Injasio, Usman Diomande, Pedro Gonsalves, a ove sezone je od Viktora Đekereša napravio jednog o najubitačnijih špiceva Evrope. Zahvaljujući Amorimu, poslednjih godina Sporting je bar-a-bar sa Benfikom po zaradi od prodaje bisera iz akademije.

"On je trener koji će se uvek opkaditi na mlade igrače", smatra u razgovoru za Sky Sport Vitor Kampelos, trener Žil Visentea, dok je za Sky o Amorimu pričao i Žoao Nuno Fonskeka čovek koji je vodio B tim Benfike dok je Amorim rastao u Sportingu: "Amorim je čovek koji brusi bisere. Veliki klubovi ga žele zato što shvataju da razvoj igrača iz sopstvene akademije garantuje profit."

Nova era svakako stiže na Enfild, a mogla bi da bude vrlo uspešna uz čoveka koji razume igrače i kojeg igrači razumeju, koji je taktički fleksibilan, koji poput Klopa voli da izvuče zadnju liniju visoko i pritisne rivala.


tagovi

LiverpulSporting LisabonRuben Amorim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara