Brazil (©Reuters)
Brazil (©Reuters)

Kako su Brazilci ocenili svoje: Alison privilegovani gledalac, Nejmar proganjan, Rišarlisonu devetka za poluvreme

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.11.22. | 01:48

Dvostruki strelac protiv Srbije izborio se za ulogu prvog špica, piše ugledni Globo

Izdanjem koje su prikazali protiv Srbije, reprezentativci Brazila opravdali su ulogu prvog favorita za zlato na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Moćno je izgledao Titeov tim, što potvrđuje rezultat 2:0, kao i statistika koja kaže da su uputili čak 22 šuta ka golu Vanje Milinković Savića. Uz pogotke Rišarlisona imali su i stativu, prečku, a u nekoliko navrata - posebno tokom prvog poluvremena - sjajnim intervencijama golman Orlova sprečio ih je da poentiraju. Na drugoj strani, Orlovi nijednom nisu ozbiljno zapretili Alisonu Bekeru. Od pet šuteva, nula ih je išlo u okvir gola.

Izabrane vesti

Nisu se Brazilci okliznuli kao Argentinci protiv Saudijske Arabije (1:2) ili Nemci protiv Japana (1:2). Odigrali su sjajan meč i od početka do kraja kontrolisali dešavanja na terenu. Stoga, u domovini očekuju da nastave u istom ritmu do samog kraja i titule svetskog prvaka koju su prethodni, ukupno peti put, osvojili još 2002. godine.

Zaslužili su Nejmar i drugari pohvale, a po novinarima uglednom Globa, najviše dvostruki strelac Rišarlison. Smatraju u tamošnjoj redakciji da je napadač Totenhema svojim izdanjem protiv Srbije rešio dilemu oko prve "devetke" Brazila na tekućem Mundijalu. Bila je dilema hoće li to biti on ili Grabrijel Žesus, međutim, posle igre u drugom poluvremenu i fantastičnog gola koji je dao za 2:0, čini se da je ona otklonjena.

Rišarlison je nagrađen ocenom 9, uz opis: "Malo korišćen, jedva da je pipnuo loptu u prvom poluvremenu, ali je u drugom delu pokazao uobičajeni sjaj kada igra za reprezentaciju. Prvo se dobro snašao i postigao gol cevanicom kojim je ublažio Brazilovo gušenje. Posle je odigrao prelep potez i dao sjajan gol. Dao ih je 19 u 39 utakmica za nacionalni tim, u poslednjih sedam nastupa devet puta je bio strelac. Čini se da je završio potragu za 'devetkom' na ovom Mundijalu".

Najbolje ocenjeni iza junaka utakmice našli su se Vinisijus Žunior i Kasemiro. Doskorašnji saigrači u Real Madridu dobili su po 7.5.

"Besprekoran u postavljanju, važan u vazduhu i efikasan u ofanzivnim akcijama. Imao je divan pas za Nejmara u prvom poluvremenu, šutirao iz daljine kada je primorao golmana na intervenciju i pogodio prečku", navodi se za vezistu Mančester Junajteda, dok o mladom napadaču piše: "Posle samo dva minuta ostavio je svoju vizitkartu prelepim driblingom na sredini terena. Sprintao je, driblao i činilo se da nije osećao težinu svog debitantskog nastupa na Svetskom prvenstvu, ali je donosio pogrešne odluke u ranoj fazi meča. Posle pauze je, međutim, rastao i učestvovao u akcijama za oba gola. Prvo je snažno šutirao i primorao golmana da odbije loptu, a potom centrirao Rišarlisonu za sjajan gol".

Prva zvezda tima, Nejmar, dobio je 6.5.

"Mnogo se kretao između odbrambenih linija Srbije i nudio kao opcija saigračima za dodavanje, zbog čega je bio žestoko proganjan. Prema podacima FIFA, Nejmar je fauliran osam puta, što više nego bilo koji drugi igrač u dosadašnjih 16 utakmica Mundijala u Kataru. Toliko su ga tukli, da je morao da bude zamenjen zbog bolova u zglobu. Nije briljirao, ali je odigrao dobro. Započeo je akciju za prvi gol".

Najslabiju ocenuo - 5.5, dobio je Rafinja. Za desno krilo brazilske reprezentacije navodi se da je veoma loše završio najbolju šansu Brazila u prvom poluvremenu, kada ga je proigrao Lukas Paketa, Ističe se da je potom propustio još jednu dobru priliku za gol, ali se i dodaje da je odigrao važnu ulogu u širenju odbrane Srbije i pritiskajući Filipa Mladenovića.

Zanimljiv opis, uz ocenu 6, dobio je golman Alison Beker.

"Privilegovani gledalac utakmice. Srbija se praktično nije približila njegovom prostoru. Nijedan šut nije išao u okvir gola".

Evo i svih ocena koje su Globovi novinari Bruno Kasuči i Kaše Mota dali brazilskim igračima za nastup protiv Srbije: Alison 6 - Danilo 6.5, Markinjos 6.5, Tijago Silva 7, Aleks Sandro 6,5 - Kasemiro 7.5, Lukas Paketa 7 (od 75. Fred 6) - Rafinja 5.5 (od 87. Gabrijel Martineli -), Nejmar 6.5 (od 80. Antoni 6), Vinisijus 7.5 (od 76. Rodrigo 6) - Rišarlison 9 (od 79. Gabrijel Žesus 6).


tagovi

RišarlisonFudbalska reprezentacija BrazilaBrazilKatar2022Nejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara